Пам'ятка для керівників груп

Рекомендації щодо взаємодії з МКК для підвищення безпеки походів:

  1. Підготовка до походу
  2. Проходження походу
  3. Захист походу

1. Під час підготовки до походу:

  • Керівникам рекомендуються попередні консультації з МКК для вчасного випуску у похід. Фінальна дата випуску не повинна бути меншою ніж 10 днів до старту походу для пішохідних походів у Крим та Карпати 1-2 к.с., 3 тижнів для більш складних походів та місяця для зимових походів українськими горами.
  • Обов'язково записуйтесь на засідання у темі про Графік роботи МКК та надсилайте звіти про походи заздалегідь - на загальну адресу МКК mkk_tkg [at] googlegroups.com. Для передпоходної консультації або перед захистом походу треба надіслати приблизний район походу (бажано нитку маршруту), про які перевали думаєте, які дати походу, склад та досвід членів групи.
  • У маршрутній книжці під час остаточного випуску повинні бути підписи всіх учасників про знання Правил проведення походів, з якими керівник зобов'язаний ознайомити учасників перед підписанням.
  • У зимові походи Кримом та Карпатами групи, у яких присутні новачки, випускаються на обмежений перелік перешкод, вказаний на сайті МКК (перевали Криму, перевали Карпат - доробляються). Перед цими походами керівнику слід провести для групи похід вихідного дня у холодну пору року. Для груп, які не є клубними та збираються у складний похід (українськими горами зимою або у межсезоння; у відділений район), практикується перевірка на місцевості.
  • Перед виходом на маршрут група повинна бути застрахована у страховій компанії, що здатна забезпечити групі евакуацію та медичну допомогу у районі походу, здатна оцінити ризик подорожі (рекомендації можна дізнатись у секретаря МКК). Група надає МКК контактні дані КРС району походу та страхової компанії, номер свого полісу та ін.
  • Керівник обов'язково та завчасно узгоджує з МКК зміни в складі учасників.
  • Керівникам клубу ?Глобус? рекомендується завчасно надсилати зміни до сторінки клубних походів поточного року.

2. На маршруті керівник зобов'язаний:

  • Надсилати до МКК повідомлення згідно із записаним у п.12 маршрутної книжки (розділ ?Контрольні пункти та терміни?) - при виході на маршрут, закінченні маршруту, проходженні визначальних перешкод, т.і. Повідомлення до МКК повинні містити номер маршрутної книжки або прізвище керівника, вказувати склад групи при виході на маршрут (?у повному складі?).
  • У разі вибору запасного варіанту маршруту, повідомляти МКК із вказанням номеру варіанта.
  • Повідомляти МКК про схід з маршруту учасників, вказавши причини, надану учаснику допомогу, контакти супроводжуючого. Регулярно тримати МКК у курсі справ до повернення додому та одужання учасника.
  • Повідомляти МКК про незаплановані пригоди на маршруті.
  • Робити записи про витрачений час та характер маршруту, докладний опис перешкод на маршруті. Робити залікові фотографії групи у повному складі (за виключенням фотографа, що змінюється) на маршруті, на підйомі на перевал та на спуску з нього, на самому перевалі, на інших перешкодах та визначальних місцях маршруту, щоб засвідчити перебування групи на всьому маршруті. Докладніше: Пам'ятка для фотографа на маршруті. На перевалах залишати у турах перевальні записки та під час захисту походу надавати МКК записки інших груп, зняті з перевалів (для гірських походів). Приклад перевальної записки для членів т/к "Глобус".

3. Після походу:

  • Після проведення походу групі рекомендовано зібрітись та підвести підсумки, керівникові вислухати всі думки учасників щодо вдалих та не дуже моментів походу. Задля забезпечення об'єктивності можна використовувати анонімну анкету розбору походу.
  • На засідання МКК для захисту походу керівник приносить заповнені довідки про залік подорожі, свій екземпляр маршрутної книжки (із відмітками КРС та знятими перевальними записками інших груп), звіт про похід та описами пройдених перешкод. Письмовий звіт керівник надсилає до МКК заздалегідь, до засідання, на електронну адресу секретаря МКК.
  • Довідки про залік заповнюються для всіх учасників, що пройшли похід або його частину, а також для самого керівника. Характеристику бажано заповнювати від руки, вона повинна бути завірена підписом керівника у відповідній графі. На самого себе керівник характеристику не пише. У довідках вказується реально пройдений учасником маршрут, кілометраж, та ін., а також категорія складності, на яку його можна зарахувати (узгоджені із членами МКК).
  • Керівник надає звіт про похід в об'ємі та у терміни, записані у п.11 (?Висновок маршрутно-кваліфікаційної комісії?) маршрутної книжки під час випуску у похід. Копії звіту та описів перешкод надається в електронному вигляді та зберігається у бібліотеці МКК.
  • У випадку порушень керівником правил під час випуску, проходження чи захисту походу, що вплинули або могли вплинути на безпеку походу, МКК додає записи про це в характеристику у довідці керівника. У випадку систематичних порушень керівником Правил проведення походів та Положення про роботу МКК, довідка про залік керівництва походом йому не видається.