Звіт про гірський похід 2 к.с. Карпатами

Турклуб НТУУ "КПІ" "Глобус"

Звіт
про гірський туристський спортивний похід другої категорії складності Карпатами
що був здійснений з 24.04 по 03.05 2010 р.

Маршрутна книжка - 8/2010
Керівник групи Єрьомін Євген Олександрович
Адреса керівника: Київ, вул. Борщагівська,148 тел 0634089686
Маршрутно-кваліфікаційна комісія ___ розглянула звіт і вважає, що похід може бути зарахований усім учасникам та керівникові як похід ___ категорії складності.

Звіт використовувати в бібліотеці т.к. "Глобус"


Зміст

1. Довідкові дані про туристський спортивний похід.


Параметри походу

Вид туризмуКатегорія складностіДовжина маршруту, кмТривалістьТермін проведення
ЗагальнаХодових днів
гірськийдруга1371010Квітень - травень 2010


Докладна нитка маршруту

С. Ділове - стр. Білий - (пол.Струнги - г. Піп-Іван Мармороський (1937.7) - пер. ПІМ Центральний) (1Б) - стр.К васний - стр. Лихий - в.1231.0 - хр. Довгий - пол. Межипотоки - г. Десескул Грунь - г. Неняска - г. Міка Маре (1815.5) - г. Вихід - пол. Гропа - г. Васкуль - г. Піп-Іван Чорногірський (2020.5) - р. Великий Балцатул - р. Біла Тиса - с. Луги - с. Говерла - р. Говерла - р. Бребенескул - оз. Бребенескул - (г.Гутин Томнатик Пд.-С. ребром) (1Б,2016) - оз. Несамовите - т/б Заросляк - р. Прутець-Заросляцький - (г. Говерла водоспадами) (1Б,2061) - ур. Скопеська - г. Петрос - с. Кваси

Дані про досвід учасників

П.І.П.Рік народженняОбов'язки в походіТуристський досвідКонтактна інформація
Єрьомін Євген Олександрович1989керівник4ГУ (Алтай),1 ГК (Крим)НТУУ "КПІ"
Кучинська Альона Вікторівна1988медик3ПУ (Кольський)НТУУ "КПІ"
Грабець Богдан Богданович1987ремонтник1ГУ (Крим)НТУУ "КПІ"
Жердочкін Артем Вікторович1989літописець1ГУ (Крим)НТУУ "КПІ"
Родінін Олексій Валентинович1989учасникПВДНТУУ "КПІ"
Дученко Іван Ярославович1988навігаторПВДНТУУ "КПІ"
Якименко Павло Анатолійович1989еколог1ГУ (Крим)НТУУ "КПІ"
Кушнирьова Олександра Юріївна1985учасник3ПУ,1 ГУ КавказМаг.Адреналін
Лущик Ігор Святославович1986учасник1ПУ (Крим)НаУКМН
Шелкова Марія Ярославна1990зав. харч.1ГУ (Крим)КНУ ім.Шевченка


Характеристика районів проведення походу

Карпати - один з найбільш відвідуваних туристичних районів на Україні. Тисячі туристів відвідують цей район щорічно, приїжджаючи на екскурсії, в туристичні походи і просто відпочити.

Найбільш популярні пішохідні походи 1-2 к.с. по Карпатам в літній період. Такі походи запам'ятовуються прекрасними карпатськими пейзажами, дощами, чорницею і хорошою компанією. Традиційно найбільш відвідуваними хребтами являються Чорногорський, Свидовецький, Горгани, трохи рідше Мармароський.

Чорногорський хребет відомий в першу чергу тим, що на ньому знаходиться найвища точка України - г. Говерла. Вона ж є і найбільш відвідуваною. На жаль, вона і найбільш засмічена. Іншою домінуючою вершиною на цьому хребті являється сусідка г. Говерла - г. Петрос. Гора трохи нижче Говерли, але не менш живописна, до того ж чистіша. Східніше г. Говерла знаходяться живописні озера Несамовите і Бребенескул. Замикає хребет зі сходу Чорна гора. На ній знаходяться руїни обсерваторії. Західніше Чорногорського знаходиться Свидовецький хребет.

Найвища точка Свидовецького хребта - г. Близниця. Вона має дві вершини: Малу і Велику. Свидовецький хребет також прикрашений озерами із загадковими назвами Догяска і Трояска.

Горгани відрізняються від інших хребтів наявністю осипів, які називають курумником, і великою кількістю жерепу, тобто альпійської сосни.

Мармароський хребет характерний наявністю скельних виходів. Його ще називають "Мармароські Альпи". Перлиною цього місця являється г. Піп Іван Мармароський. Часто відвідуваним цей район Карпат не став тільки завдяки наявністю тут прикордонної зони і як наслідок необхідності оформлення пропусків.

Популярні Карпати і в зимовий період. Це традиційний район для проведення лижних походів різних категорій складності. Можливі тут і гірські походи 1-2 к.с. і альпіністські сходження до 1Б к.с.

Найбільш популярними в зимовий період являються сходження на г. Говерла, г. Петрос, г. Піп Іван Мармароський, траверс Чорногорського хребта.

Цікавий цей район також весною. В кінці квітня - на початку травня Карпати вражають своїм контрастом. В долинах зеленіє трава і припікає сонце, а на схилах (особливо північної експозиції) лежить сніг. Проходження подібних схилів представляє інтерес і технічну складність. Осьова лінія хребта навпаки майже відкрита від снігу і якщо йти по ній, то можна забути що йдеш весною і щойно виліз із снігу.

Річки в цей період повноводні і часто доводиться переправлятись через них вбрід або по колоді. Весною в Карпатах можна ходити гірські походи 1 і 2 к.с., але при умові творчого підходу до побудови маршруту: маршрут не повинен складатись з траверсів декількох хребтів, а повинен мати в своєму складі подолання схилів, які представляють технічний інтерес в цей час року.


2. Організація туристського спортивного походу


Загальна ідея походу

Основні цілі проведення даного походу були такими:

  • Підняття технічного рівня. Це означало подолання локальних гірських перешкод 1Б категорії складності з отриманням відповідного технічного досвіду як особистої так і командної техніки пересування і страховки на різному рельєфі (сніжному, скельному, осипному, крутому трав'янистому), а також локальних пішохідних і протяжних перешкод (таких як переправи через річки, бурелом і т.д.);
  • Пізнавальна. Хотілось побачити знайомий район в новій, "весняній" обстановці, а також пройтись по мало відвідуваним "Мармароським Альпам".

Даний похід розцінювався як підготовка до літнього походу 3 к.с. у великих горах, тобто на Кавказі.

Карпати - нехарактерний район для походів весною. Але саме в цей час тут можна отримати різноманітний технічний досвід. При підготовці маршруту ми розраховували отримати досвід роботи на сніжних схилах при підйомі на г. Піп Іван Мармароський, г. Міка-Маре, г. Говерла, г. Петрос. Скельний досвід - при підйомі на г. Гутин-Томнатик по скельному ребру. Рух по струмках Квасний, Бребенескул повинен був дати досвід подолання таких перешкод, як переправи через річки, вбрід і по колоді, траверс крутих трав'яних схилів, проходження бурелому.

Крім того, Карпати відомі своїми кліматичними умовами, які є доволі різноманітними, особливо на весні. При підготовці до походу ми враховували цей фактор і тому були готові і до морозів і до палючого сонця. Та нам не вдалося випробувати примхливість карпатської погоди і майже весь похід нас радувало весняне сонце.

В естетично-ознайомчому плані нам було цікаво об'єднати два таких високих протяжних хребта як Мармароський і Чорногорський, подивитись на знайомі вершини з іншого ракурсу, піднявшись на них по новому маршруту, і пройтись вздовж диких неходжених струмків і річок.

Варіанти під'їзду та від'їзду. Обґрунтування вибору точок початку та кінця походу.

Місцем початку маршруту було вибрано с. Ділове, так як тут знаходиться прикордонна застава, в якій необхідно отримати перепустки на проходження ділянки маршруту, яка знаходиться в прикордонній зоні. Добиратись до нього зручно так: на поїзді - 43 до м. Івано-Франківськ, який прибуває в 07:02, а потім на рейсовій маршрутці до м. Рахова. Маршрутки ходять кожну годину.

Якщо не має білетів на поїзд - 43, то доїхати до Івано-Франківська можна на поїзді - 349 сполученням Харків - Ів.-Франківськ. Він прибуває в 05:16. Добратись до Рахова можна також дизелем, але ми цей варіант не розглядали, так як в наших інтересах було потрапити на старт маршруту чим раніше. Від Рахова до с. Ділове можна доїхати автобусом. Ми скористались автобусом Рахів - Мукачево, проїзд коштував нам 5 грн.

По плану ми закінчували маршрут в с. Кваси. З Квасів до Івано-Франківська можна доїхати на автобусах, які проходять через село. Але ми ними не скористувались, так як вирішили поїхати дизелем у Львів і там вже ввечері підсісти на наш поїзд - 43 до Києва.


Зміни маршруту та їх причини

Змін у маршруті не відбулося


Інформація про проходження маршруту кожним учасником

Маршрут пройдений всіма учасниками в повному обсязі


3. Графік руху та технічний опис проходження маршруту


Графік руху

Дата День походу? ділянки маршрутуНазва ділянкиЧас проходженняВідстань та перепад висотМетеоумовиОпис ділянкиПримітки
12345678
23.04 1 день1.1С. Ділове - долина стр. Білий2 год 45 хв6 км +40ЯсноҐрунтова дорога по лівому березі стр. Білий4 км під'їхали на машині.
Всього2 год 45 хв 14:35 - 17:206 км +40
24.04 2 день2.1
2.2
2.3
Долина стр. Білий - початок підйому на хребет
Початок підйому на хребет - вихід на хребет
Вихід на хребет - пол. Струмки
1 год 20 хв
2 год 5 хв
2 год 30 хв
3,1 км +118 м
1,3 км +475 м
1,4 км +192
Ясно
Ясно
Ясно
Рух вздовж русла стр. Білий, перехід по мосту на правий бік, а потім згодом брід на лівий берег
Підйом по лісу без тропи, іноді долаючи буреломи. Схил чергується крутими і пологими ділянками.

Рух по хребту по неявно вираженій тропі через буреломи

Всього6 год 10 хв 07:25 - 13:355,8 км +785 м

25.04 3 день

3.1
3.2
3.3
пол. Струмки - г. ПІМ
пер. ПІМ Центральний - долина р. Квасний
долина р. Квасний - покинутий будинок в долині
2 год 40 хв
5 год 10 хв
2 год 30 хв
2,41 км +534 м
1,73 км -705 м
3,3 км -495 м
Ясно, вітряно
Хмарно
Переважно ясно
Перейшли пол. Струмки у напрямі траверсної дороги, пройшли деякий час по ній, а потім вийшли в цирк між вершинами і з нього піднялись на хребет. Далі рухались по хребту на вершину ПІМ.

Спустились з перевалу в цирк, провісивши 2 мотузки. Потім спускалися вздовж лівого берегу річки, яка бере початок в цирку ПІМ.

Рухались долиною р. Квасний через бурелом, потім вийшли на ґрунтову дорогу вздовж русла.

Всього10 год 20 хв 04:40 - 16:407,5 км -666 м
26.04 4 день4.1
4.2
4.3
4.4
Долина р. Квасний - початок підйому на вершину 1231
Початок підйому - вершина 1231
Вершина 1231 - пол. Межипотоки
Пол. Межипотоки - г. Неняска
2 год 00 хв
2 год 5 хв
4 год 25 хв
3 год 30 хв
3,4 км -113 м
2,2 км +560 м
6 км +227 м
3,7 км +340 м
Ясно
Ясно
Мінлива хмарність, дощ
Хмарно
Рух вздовж русла річки по ґрунтовій дорозі
Спочатку підйом по дорозі, при заході в ліс рух без тропи в напрямку вершини
Рух по хорошій ґрунтовій дорозі
Підйом по полонині через г. Десескул Грунь
Всього12 год 00 хв 07:00 - 19:0015,3 км +1014
27.04 5 день5.1
5.2
5.3
Г. Неняска - підніжжя г. Стеавул
Підніжжя г. Стеавул - підніжжя г. Стіг
Підніжжя г. Стіг - пол. Гропа
0 год 40 хв
4 год 15 хв
5 год 20 хв
2,4 км -106 м
5,7 км -150 м
11 км -90 м
Густий сніг
Перемінлива хмарність
Переважно хмарно, дощ
Рух по хребту по КСП через г. Міка-Маре.

Рух по дорозі, що траверсує хребет
Рух по промаркованій дорозі переважно через полонини

Всього10 год 15 хв 09:05 - 19:2019,1 км -346
28.04 6 день6.1
6.2
6.3
Пол. Гропа - г. Піп Іван Чорногорський
Г. Піп Іван Чорногорський - початок спуску з хребта Початок спуску - злиття річок Бребенескул і Говерла
3 год 15 хв
1 год 20 хв
8 год 40 хв
4,2 км +585 м
2,2 км -236 м
21 км -1035 м
Ясно
Ясно
Ясно
Повернулись від полонини на марковану тропу і рухались нею на г. ПІЧ через г. Васкуль
Рух по хребту по тропі
Спуск в зону лісу, подолання бурелому і рух вздовж притоку р. Великий Балцатул. Внизу в долині рух по дорозі.
Проїхали близько 11 км на машині лісорубів.
Всього13 год 15 хв 07:25 - 20:4027,4 км -686 м
29.04 7 день7.1
7.2
7.3
Злиття річок Бребенескул і Говерла - правий приток р. Бребенескул
Правий приток - гребінь г. Гутин-Томнатик
Гребінь г. Гутин-Томнатик - оз. Бребенескул
3 год 40 хв
4 год 40 хв
1 год 55 хв
5,5 км +400 м
3 км +680 м
1,8 км -100 м
Ясно
Ясно
Ясно
Рух по дорозі вздовж русла, потім рух без тропи по обривистому берегу
Рух без тропи вздовж притоку, потім "пробирання" через бурелом і вихід на схили г. Гутин-Томнатик
Траверс схилів г. Гутин-Томнатик в напрямі оз. Бребенескул
Всього10 год 15 хв 08:25 - 18:4010,3 км +980 м
30.04 8 день8.1
8.2
8.3
8.4
Оз. Бребенескул - г. Гутин-Томнатик
Г. Гутин-Томнатик - оз. Несамовите
Оз. Несамовите - т/б Заросляк
т/б Заросляк - ліс перед Говерлянським водопадом
6 год 20 хв
1 год 30 хв
4 год 30 хв
1 год 40 хв
1,4 км +235 м
3,4 км -272 м
7 км -452 м
1 км +145 м
Ясно
Ясно, вітряно
Ясно
Ясно
Повернулись по вчорашніх слідах, вибрались на вершину по скельному ребру
Рух по хребту по тропі
Рух по промаркованій тропі, яка траверсує Чорногорський хребет
Рух спочатку по хорошій тропі, а потім по неявно вираженій.
Всього14 год 00 хв 06:50 - 20:5012,8 км -344 м
01.05 9 день9.1
9.2
Ліс перед Говерлянським водопадом - г. Говерла
Г. Говерла - підніжжя г. Петрос
6 год 00 хв
3 год 50 хв
2,4 км + 626 м
7 км -631 м
Мінлива хмарність
Хмарно, дощ
Піднялись по лівому (по ходу) боці водопада, зайшли в цирк і піднялись на туристичну тропу, що веде на вершину г. Говерла
Рух по промаркованій тропі
Всього9 год 50 хв 07:05 - 16:559,4 км -5 м
02.05 10 день10.1
10.2
Підніжжя г. Петрос - г.

Петрос
Г. Петрос - с. Кваси

2год 00 хв
6 год 35 хв
1,9 км +590 м
13,5 км -1436 м
Хмарно
Ясно
Рух по хорошій туристичній тропі на вершину
Плавний спуск по хорошій тропі, яка спочатку йде по хребту, а потім траверсує його зліва. Біля г. Шешул тропа перетворюється в дорогу і обходить гору справа, проходить біля стаціонару Львівського університету і спускається в село.
Всього8 год 35 хв 06:35 - 15:1015,4 км -846 м

Всього за похід:

114 км по карті без врахування під'їздів на транспорті

136,8 км з врахуванням коефіцієнту 1,2

Загальний перепад висот - 11568 м.


Технічний опис проходження маршруту

День 1.24.04.2010
Група прибула в м. Івано-Франківськ поїздом - 43 в 07:02 ранку. Спочатку планували замовити транспорт до точки початку маршруту с. Ділового, але ціни перевізників виявилися надто високими, тому вирішили їхати з пересадками на рейсовому транспорті. В 07:40 вирушили маршруткою "Івано-Франківськ - Рахів", яка відправилась з привокзальної площі. В 10:55 прибули на автовокзал в м.
Рахів. Тут частина групи з керівником пішла в місцеву КРС щоб зареєструватись, а інші дізнавалися розклад руху автобусів до с. Ділового. В 12:25 сіли на автобус сполученням Рахів-Мукачево і вже в 13:00 висадились біля прикордонної застави в Діловому. На в'їзді в село автобус зупинив прикордонник, який перевірив наявність в пасажирів паспортів і сказав водію де зупинитись в селі, щоб висадити нашу групу. Після цього він повідомив по рації на прикордонну заставу про наше прибуття. По приїзду нашу групу зустріли службовці прикордонної служби і провели керівника в будинок для отримання пропусків. Виявилось, що з Мукачева їм не повідомили про нас, і тому прикордонники запропонували видати нам пропуски за 1 пачку паперу А4, навіть розказали де її можна купити, що ми і зробили. Після цього, отримавши пропуски в прикордонну зону, в 14:30 ми розпочали наш маршрут. Коли ми дійшли до повороту на ґрунтову дорогу вздовж стр. Білий, місцевий житель запропонував підвезти нас 6 км на своїй машині швидкої допомоги, на що ми згодились. Водій висадив нас біля дерев'яних будинків (фото 2), після чого група пройшла невелику відстань і зупинилась на обід біля лівого притоку стр. Білий. Орієнтирами є також невеликий дерев'яний навіс і табличка "Урочище В. Росіш" (фото 3). Після обіду здійснили півгодинний перехід і стали на ночівлю на галявині біля річки. На галявині стояла іржава металева конструкція, яка являла собою колесо, на яке був намотаний металевий трос. Метрів за 30 від галявини вище по течії річки знаходився дерев'яний столик з лавками і табличка "Місце відпочинку".

Група біля прикордонної застави в с. Ділове
Фото 1. Група біля прикордонної застави в с. Ділове.
Група біля дерев'яних будинків в долині стр. Білий
Фото 2. Група біля дерев'яних будинків в долині стр. Білий.
Урочище В. Росіш
Фото 3. Урочище В. Росіш.
Рухаємось по дорозі долиною стр. Білий
Фото 4. Рухаємось по дорозі долиною стр. Білий.

День 2.25.04.2010
Зранку продовжили рух вздовж русла стр. Білий по ґрунтовій дорозі, перейшли по дерев'яному мосту, пройшли повз напівзруйнований міст біля місця впадіння лівого притоку. Через деякий час перейшли річку по камінню і колодам (фото 5) і, здолавши невеликий підйом, стали на привал біля зруйнованого мосту (точка 22), від якого на протилежному березі йшла тропа (фото 6). Тут здійснили розвідку, після якої вирішили підніматись по лівому борту долини. Йшли без тропи по лісу (фото 7), схил чергувався крутими і пологими ділянками. Невдовзі вийшли на хребет (точка 23) і продовжили рух по ньому по неявно вираженій тропі заваленій деревами. Місцями в лісі лежав сніг. Через деякий час вийшли на полонину Струмки (точка 25) (фото 8), яка майже наполовину була покрита снігом, і стали на ночівлю біля струмка (точка 26) на межі лісу (фото 10). На підйом від р. Білий Потік до полонини ми витратили 4 години. Так як до вечора ще було багато часу, частина групи сходила в розвідку на г. Піп Іван Мармароський, щоб знайти пер. ПІМ Центральний (фото 11). Одягнули системи, з собою взяли льодоруби і необхідне спорядження для організації станцій. Спочатку рухались по дорозі, яка траверсувала хребет, потім зайшли в цирк між вершинами 1774,7 і 1736,9 (фото 12). В цирку було видно сліди сходу лавин, на гребенях висіли карнизи.

Найлогічнішим і безпечним шляхом було піднятись наліво з цирку на плече вершини 1774,7, що ми і зробили. Потім пішли по хребту до г. Піп Іван Мармароський, на якій стояв тріангулятор (фото 14). З неї ми змогли роздивитись шлях нашого завтрашнього спуску. Протягом всього підйому доводилось тропити, так як снігу було місцями по пояс. Після цього повернулись до табору, повечеряли і лягли спати, бо на наступний день був запланований дуже ранній підйом.

Привал біля зруйнованого мосту
Фото 6. Привал біля зруйнованого мосту.
Переходимо стр. Білий
Фото 5. Переходимо стр. Білий.
Підйом без тропи по лісу на хребет.
Фото 7. Підйом без тропи по лісу на хребет.
Вихід з лісу на полонину Струмки
Фото 8. Вихід з лісу на полонину Струмки.
Група на полонині Струмки на фоні г. Піп Іван Мармароський
Фото 9. Група на полонині Струмки на фоні г. Піп Іван Мармароський.
Місце ночівлі на краю полонини біля струмка.
Фото 10. Місце ночівлі на краю полонини біля струмка.
Шлях групи на ПІМ.
Фото 11. Шлях групи на ПІМ.
Входимо в цирк між вершинами 1774,7 і 1736,9.
Фото 12. Входимо в цирк між вершинами 1774,7 і 1736,9.
Полонина Струмки з підйому на вершину 1774,7.
Фото 13. Полонина Струмки з підйому на вершину 1774,7.
Шлях руху по хребту від вершини 1774,7 до двох вершин ПІМ.
Фото 14. Шлях руху по хребту від вершини 1774,7 до двох вершин ПІМ.
Вид на головну вершину ПІМ з 1936,2.
Фото 15. Вид на головну вершину ПІМ з 1936,2.

День 3.26.04.2010
Вийшли дуже рано, ще до сходу сонця, так як хотіли пройти перевал по не розкислому снігу. Рухались по наших вчорашніх слідах (фото 16). Місце, де ми вирішили спускатись, знаходилось в 50 м від вершини 1936,2 (точка 27). Тут ми зняли рюкзаки і радіально сходили на головну вершину ПІМ з тріангулятором (фото 17). Для спуску організували станцію на двох якорях (фото 18). Друга станція була на двох льодорубах. Останній спускався на льодорубному хресті. Загалом провісили 2 мотузки, спуск зайняв 3 години. Після виходу з цирку ПІМ (фото 21) почали спускатись по лівому березі річки, яка бере початок біля підніжжя г. Піп Іван (фото 22). Схил виявився досить крутим, трав'янисто-сніжним. Спустившись вниз, продовжили рух вздовж лівого боку річки через бурелом, потім перейшли по поваленим деревам на правий бік і невдовзі вийшли на стару дорогу, яка теж була завалена. Деякий час йшли по дорозі, потім для подолання прижиму піднялись трохи вгору і спустились до річки біля правого притоку, де перейшли на лівий бік русла р. Квасний. Тут вже з'явилась нормальна ґрунтова дорога. Невдовзі перейшли на правий бік по дерев'яному пішохідному мосту і зробили привал (точка 29) біля дерев'яної альтанки і таблички "Бережіть ліс від пожеж" (фото 24). Тут же біля альтанки знаходився дерев'яний пішохідний міст на протилежний бік річки, за яким починалась тропа вгору. Ми ж рушили далі по дорозі, перейшли річку по напівзруйнованому мосту і стали на ночівлю на галявині біля покинутого дерев'яного будинку (фото 25).

Вихід на хребет біля вершини 1774,7.
Фото 16. Вихід на хребет біля вершини 1774,7.
Група на вершині ПІМ.
Фото 17. Група на вершині ПІМ.
Підготовка до спуску першого.
Фото 18. Підготовка до спуску першого.
Спуск з пер. ПІМ Центральний.
Фото 19. Спуск з пер. ПІМ Центральний.
Перша мотузка на спуску з пер. ПІМ Центральний.
Фото 20. Перша мотузка на спуску з пер. ПІМ Центральний.
Шлях спуску з пер. ПІМ Центральний.
Фото 21. Шлях спуску з пер. ПІМ Центральний.
Спуск з цирку ПІМ в долину р. Квасний.
Фото 22. Спуск з цирку ПІМ в долину р. Квасний.
Долина р. Квасний.
Фото 23. Долина р. Квасний.
Дорога вздовж р. Квасний.
Фото 24. Дорога вздовж р. Квасний.
Група на місці ночівлі біля закинутого будинку в долині р. Квасний.
Фото 25. Група на місці ночівлі біля закинутого будинку в долині р. Квасний.

День 4.27.04.2010
Продовжили рух далі по дорозі, пройшли повз старий зруйнований млин, проминули дерев'яні будинки. Зробили привал у місці впадіння правого притоку для того щоб здійснити розвідку ґрунтової дороги, яка відходила вправо (точка 30). Згідно карти, дорога повинна була йти по хребту, Але на місці виявилось, що вона траверсує схил і тому ми вирішили йти далі. Пройшовши ще певний час ми зрозуміли, що таки пропустили потрібний нам поворот і вирішили підніматись по дорозі, яка починалась відразу за притоко Лихий, і по карті виводила через полонину Заєць на вершину 1231 (фото 26). На вході в ліс дорога зникла і тому піднімались орієнтуючись по рельєфу. Через вершину проходила хороша наїжджена ґрунтова дорога в напрямі г. Межипотоки, по якій ми і пішли.

Проходячи через полонинку, вирішили пообідати біля джерела (точка 31). Після обіду почався невеликий дощ. В безпосередній близькості від КСП нас збив з пантелику вказівник на роздоріжжі, який нібито вказував шлях на г. Межипотоки. Але як потім виявилося, він вказував шлях на однойменну полонину. Біля вказівника потрібно повертати направо, щоб вийти на вершину. Опинившись на полонині Межипотоки, на якій знаходились колиби, і зрозумівши нашу помилку, ми вирішили вийти на КСП через вершину Десескул Грунь (фото 27). На ночівлю стали біля г. Неняска (фото 29) на нейтральній смузі (фото 30).

Дорога на пол. Заєць.
Фото 26. Дорога на пол. Заєць.
Г. Десескул-Грунь.
Фото 27. Г. Десескул-Грунь.
Шлях руху на г. Неняска.
Фото 28. Шлях руху на г. Неняска.
Група на г. Неняска.
Фото 29. Група на г. Неняска.
Ночівля на КСП.
Фото 30. Ночівля на КСП.
Ночівля з видом на румунські вершини Фаркеу (1958,1) і Ругаш (1821).
Фото 31. Ночівля з видом на румунські вершини Фаркеу (1958,1) і Ругаш (1821).

День 5.28.04.2010
Зранку погода не порадувала, йшов сніг, видимість 30 метрів (фото 32). Рушили далі по хребту, вийшли на г. Міка-Маре (фото 33) (точка 32). Перед г. Стеавул спустились до дороги (фото 34), яка траверсувала хребет і нею пішли до г. Стіг, траверсуючи вершини Бирсенеску, Корбуль, і виходячи на г. Юрческу-Маре (фото 36). Через деякий час погода покращилась, вийшло сонце. Рухались не надто швидко, оскільки часто доводилось йти майже по коліно в снігу. Біля г. Стіг на невеликій полонинці пообідали біля вказівника на воду (точка 33). Потім пішли далі по дорозі, на роздоріжжі повернули наліво і вийшли на полонину з дерев'яним будинком (фото 37). Вирішили не йти через г. Радуль і тому повернули направо. Невдовзі пройшли біля могили прикордонника, який загинув при виконанні службових обов'язків. До кінця дня рухались по маркованій дорозі через г. Щавник і г. Вихід, на полонинах снігу майже не було. Перед останнім переходом повернули направо, щоб вийти на полонину Гропа. Там і заночували в одній із колиб (фото 39) (точка 35).

Ранок на КСП.
Фото 32. Ранок на КСП.
Група на г. Міка-Маре.
Фото 33. Група на г. Міка-Маре.
Рухаємось по дорозі, що траверсує хребет.
Фото 34. Рухаємось по дорозі, що траверсує хребет.
Група біля вказівника на вершини Корбуль, Юрческу-Маре та Стіг.
Фото 35. Група біля вказівника на вершини Корбуль, Юрческу-Маре та Стіг.
Група на г. Юрческу-Маре.
Фото 36. Група на г. Юрческу-Маре.
Полонина між вершинами Радуль і Стіг.
Фото 37. Полонина між вершинами Радуль і Стіг.
Полонина Щавник.
Фото 38. Полонина Щавник.
Колиба на пол. Гропа.
Фото 39. Колиба на пол. Гропа.

День 6.29.04.2010
Зранку повернулись на промаркований шлях і пішли на г. Піп Іван Чорногорський через вершину Васкуль (фото 41) (точка 36). Вийшовши на ПІЧ (фото 43) (точка 38), почали рухатись далі по хребту.

Нам необхідно було знайти зручний шлях спуску в с. Говерла. Згідно карти, недалеко від стовпчика - 18 біля локальної вершинки 1851 повинна була бути тропа. На місці її не виявилось і тому ми вирішили спускатись напряму через ур. Балцатул-Полонина (фото 44). Спуск виявився нелегким, спочатку заважав глибокий сніг, а потім непролазні хащі і буреломи (фото 45). Невдовзі вийшли до притоку р. Великий Балцатул і почали спускатись вздовж русла, декілька разів переходячи з одного берега на інший (фото 46). Нарешті вийшли на хорошу ґрунтову дорогу вздовж річки і нею попрямували до с. Говерла, декілька разів переходячи мости (фото 47). В долині р. Великий Балцатул проводилась вирубка лісу, про що майже на кожному кроці нагадували таблички. В місці злиття річок Великий Балцатул і Стоговець повернули направо.

Невдовзі зустріли лісорубів, які грузили каміння на машину. Вони погодились підвезти нас до села, а потім і далі - до злиття річок Бребенескул і Говерла. Тут ми і стали на ночівлю, біля мосту (точка 42).

Піднімаємось на г. Васкуль.
Фото 40. Піднімаємось на г. Васкуль.
Група на вершині г. Васкуль.
Фото 41. Група на вершині г. Васкуль.
Шлях підйому на г. Піп Іван Чорногорський.
Фото 42. Шлях підйому на г. Піп Іван Чорногорський.
Група на г. Піп Іван Чорногорський біля старої обсерваторії.
Фото 43. Група на г. Піп Іван Чорногорський біля старої обсерваторії.
Шлях спуску групи з г. Піп Іван Чорногорський.
Фото 44. Шлях спуску групи з г. Піп Іван Чорногорський.
Спускаємося з Чорногорського хребта.
Фото 45. Спускаємося з Чорногорського хребта.
Спускаємось вздовж русла річки.
Фото 46. Спускаємось вздовж русла річки.
Рухаємось дорогою в долині р. Великий Балцатул.
Фото 47. Рухаємось дорогою в долині р. Великий Балцатул.
Їдемо в кузові машини.
Фото 48. Їдемо в кузові машини.
Наш транспорт.
Фото 49. Наш транспорт.

День 7.30.04.2010
Зранку продовжили рух по ґрунтовій дорозі вздовж р. Бребенескул (фото 50). Місцями річка тече по дорозі, тому доводилось переходити по камінню. Стали на привал в широкому місці долини біля тропи, яка піднімалась по правому борту, сходили в розвідку. Потім продовжили рух вздовж русла. Невдовзі дорога закінчилась (фото 51), довелось пробиратися по самому руслу по камінню або по лівому (по ходу) обривистому берегу (фото 52). Згодом перейшли на правий (по ходу) берег, так як там з'явилась дорога (фото 53). Біля правого притока (точка 44) повернули і піднімались вздовж його русла (фото 54), декілька разів переходячи з одного берега на інший. У верхів'ях притока знайшли погано виражену тропу і далі піднімались по ній. Згодом вийшли із зони лісу (фото 55), піднялись на гребінь (фото 56) і пішли в напрямі скельного ребра г. Гутин-Томнатик, траверсуючи масив вершини (фото 57). Ми сподівались знайти місце для ночівлі в безпосередній близькості від ребра, по якому збирались підніматись. Але всюди лежав сніг і каміння, тому вирішили заночувати на оз. Бребенескул (точка 45), де виявились хороші безсніжні місця для палаток.

Дорога вздовж русла р. Бребенескул.
Фото 50. Дорога вздовж русла р. Бребенескул.
Закінчення дороги біля одного з правих притоків.
Фото 51. Закінчення дороги біля одного з правих притоків.
Рухаємось без тропи вздовж р. Бребенескул.
Фото 52. Рухаємось без тропи вздовж р. Бребенескул.
Переходимо на правий (по ходу) берег, на якому з'являється дорога.
Фото 53. Переходимо на правий (по ходу) берег, на якому з'являється дорога.
Правий приток р. Бребенескул.
Фото 54. Правий приток р. Бребенескул.
Вийшли із зони лісу на схил г. Гутин-Томнатик.
Фото 55. Вийшли із зони лісу на схил г. Гутин-Томнатик.
Вийшли на гребінь г. Гутин-Томнатик.
Фото 56. Вийшли на гребінь г. Гутин-Томнатик.
Шлях траверсу г. Гутин-Томнатик.
Фото 57. Шлях траверсу г. Гутин-Томнатик.

День 8.01.05.2010
Зранку за один перехід ми повернулись по наших вчорашніх слідах під скельне ребро і почали його проходження (фото 59) (точка 46). Снігу на ребрі не було, траплялись невеликі ділянки жерепу.

Всього на підйом провісили 4 мотузки (фото 60). Це зайняло в нас трохи більше 4 годин (точка 47). Потім наш шлях пролягав через саму вершину г. Гутин-Томнатик (фото 61), а потім по хребту до оз. Несамовите (фото 63,64) (точка 48). Схили котловини озера були покриті глибоким снігом (фото 65). Пообідавши на озері, ми продовжили рух спочатку по промаркованій тропі, а потім дорозі до т/б Заросляк через стаціонар інституту Ботаніки. Місцями шлях був покритий снігом. Спуск зайняв в нас 2,5 години (фото 66). Від турбази ми здійснили ще один перехід і заночували на межі лісу недалеко від Говерлянського водопаду (точка 49). Частина групи сходила на розвідку, інші в той час займались бівачними справами.

Група на оз. Бребенескул.
Фото 58. Група на оз. Бребенескул.
Шлях підйому на г. Гутин-Томнатик по скельному ребру.
Фото 59. Шлях підйому на г. Гутин-Томнатик по скельному ребру.
Підйом по перилам.
Фото 60. Підйом по перилам.
Група на вершині г. Гутин-Томнатик.
Фото 61. Група на вершині г. Гутин-Томнатик.
Вид з вершини Гутин-Томнатика на оз. Несамовите.
Фото 62. Вид з вершини Гутин-Томнатика на оз. Несамовите.
Шлях руху групи з вершини г. Гутин-Томнатик до Говерлу і Петрос.
Фото 63. Шлях руху групи з вершини г. Гутин-Томнатик до Говерлу і Петрос.
Озеро Несамовите.
Фото 64. Озеро Несамовите.
Схили біля оз. Несамовите.
Фото 65. Схили біля оз. Несамовите.
Група в Заросляку.
Фото 66. Група в Заросляку.

День 9.02.05.2010
Після виходу з табору за півгодини дійшли до водопаду (фото 67), іноді пробираючись через зарослі жерепу, і почали підйом (фото 68). Внаслідок тривалої теплої погоди водопад оголився, сніг лежав тільки на бортах русла. По лівому (по ходу) борту почали підніматися, провісивши 2 мотузки. Вийшовши в цирк (точка 50), спочатку пройшлись по ньому, а потім почали підніматись на марковану тропу, що веде на Говерлу. Найвища вершина України справила недобре враження, так як в цей день на неї піднімалось дуже багато людей, було дуже шумно і гамірно. По цій причині, а також через сильний вітер група не затримувалась на Говерлі, швидко сфотографувались (фото 69) (точка 51) і відразу почали спускатись в сторону г. Петрос. Між цими двома вершинами йде хороша промаркована тропа, по якій група без проблем дійшла до підніжжя Петросу. Неприємним моментом було лише те, що нас трохи намочив дощ. Під Петросом група заночувала в колибі (точка 52).

Підходимо до Говерлянського водопаду.
Фото 67. Підходимо до Говерлянського водопаду.
Підйом по перилам.
Фото 68. Підйом по перилам.
Група на г. Говерла.
Фото 69. Група на г. Говерла.
Вечеря біля колиб недалеко від підніжжя г. Петрос.
Фото 70. Вечеря біля колиб недалеко від підніжжя г. Петрос.

День 10.03.05.2010.
Зранку група за 2 переходи піднялась по тропі на г. Петрос. На вершині знаходилась дерев'яна капличка, погнутий хрест і кам'яний тур (фото 72). Дах від каплички лежав в 10 метрах від неї.

Спускатись почали в сторону г. Шешул. Промаркована тропа спочатку йшла по хребту, потім спустилась вліво і пішла траверсом. Гору Шешул обійшли по тропі траверсом справа. Невдовзі дійшли до колиб біля стаціонару Львівського університету (фото 74) (точка 54). Тут пообідали і продовжили спускатись в с. Кваси. Весь спуск від г. Петрос до села в нас зайняв 6 годин. В Квасах зупинились на галявині біля старого зруйнованого пансіонату (фото 76) (точка 56). По плану, група повинна була заночувати в селі, а на наступний день добратись до Івано-Франківська і сісти на поїзд - 43. Але бажання ночувати в населеному пункті не було, тому ми вирішили поїхати до Львова дизелем, який відправляється з Квасів в 00:50, погуляти там цілий день і ввечері підсісти на наш поїзд до Києва. Так і зробили і на наступний день в 21:30 відправились зі Львова і вже в 06:20 ранку були в Києві.

Група перед початком сходження на г. Петрос.
Фото 71. Група перед початком сходження на г. Петрос.
Група на г. Петрос.
Фото 72. Група на г. Петрос.
Вид з Петросу в сторону Говерли.
Фото 73. Вид з Петросу в сторону Говерли.
Полонина з колибами біля стаціонару Львівського університету.
Фото 74. Полонина з колибами біля стаціонару Львівського університету.
На вході в с. Кваси.
Фото 75. На вході в с. Кваси.
Місцева дітвора на галявині перед зруйнованим пансіонатом в с. Кваси.
Фото 76. Місцева дітвора на галявині перед зруйнованим пансіонатом в с. Кваси.


Технічні перешкоди

Перевал ПІМ Центральний (1Б)
Перевал Гутин-Томнатик (скельне ребро) (1Б)
Перевал Чорногорський (під Говерлою, Говерлянські водоспади) (1Б)


Висновки та рекомендації щодо проходження маршруту

Основні цілі проведення даного походу були виконані.

Група підняла технічний рівень, подолала 3 локальних гірських перешкоди 1Б категорії складності і отримала відповідний технічний досвід як особистої так і командної техніки пересування і страховки на різному рельєфі (сніжному, скельному, осипному, крутому трав'янистому), а також локальних пішохідних і протяжних перешкод (таких як переправи через річки, бурелом і т.д.); Хотілось побачити знайомий район в новій, "весняній" обстановці, а також пройтись по мало відвідуваним "Мармароським Альпам", що нам і вдалося.

Даний похід розцінювався як підготовка до літнього походу 3 к.с. на Кавказі.

Вважаємо, що данний похід таки підготував непогано до планованого походу і рекомендуємо маршрут для проходження.


Додатки

Склад ремонтного набору:

НазваКількість
Нитки товсті поліестерові1 кат.
Нитки тонкі2 кат.
Голки звичайні4 шт.
Голки циганські2 шт.
Шило1 шт.
Крючок1 шт.
Плоскогубці малі1 шт.
Тканина на заплатки
Ножиці1 шт.
Пряжки1 шт.
Самоскиди5 шт.
Ремінь 2.5мм5 м.
Наперсток1 шт.
Англійські булавки10 шт.
Ізострічка1 мот.
Скоч1 мот.
Клей "Момент"1 т.
Клей ціаноакриловий3 т.
Надфіля1 шт.
Кріплення запасне (гвинти, гайки, шайби)
Свічка2 шт.
Запальнички1 шт.
Стропа5 м.
Викрутка пласка1 шт.
Викрутка крестова1 шт.
Ложка запасна пластикова1 шт.
Трехщелівки4 шт.

Загальна вага ремнабору 1 кг

Склад групової аптечки

Назва

Кількість

Загальне

Жгут

1 шт.

Вит.С

50 таб.

Шприці

3*5мл,8*2мл

Лоратодін

10 таб.

спасатель

1 тюбик

Екстремальна

Нитроглицерин

1ампула

Лазикс

1ампула

Анальгін

2ампули

Метоклопрамид

1ампула

Фуросемид

1ампула

Атропін

1ампула

Новокаїн

2ампули

Димедрол

2ампули

Кетанал

1ампула

Дексаметазон

1ампула

Простудні

Грипоцитрон

4 пак.

Назол

1 шт.

Пиносол

1 шт.

Ципринол

2 уп.

Жарознижуючі та знеболюючі

Спазмолгон

1 уп.

Кетанов

1 уп.

Парацетамол

2 уп.

Анальгин

1 уп.

Шлункові

Активированный уголь

2 уп.

Смекта

10 пак.

Регидрон

2 пак.

Мезим

1 уп.

Маалокс

1 уп.

Ентеросгель

405г

Серцево-судинні

Барбовал

1 бут.

Карвомент

1 уп.

Кордиамин

1 ампула

Антибактеріальні

Еуфілін

1 ампула

Антибактеріальні

Аугментин

Очні

Софрадекс

1 бут.

Сульфацил

1 бут.

Вологий кашель

АЦЦ 200

10 пак.

Суглоби
Долобене

1 уп.

Дик лак

1 уп.

Дипрелив

1 уп.

Антисептики
Зеленка

1 бут

Йод

1 бут

Спирт

1 бут

Перекись

1 бут

Пантенол

1 бут

Хлорофилипт

1 бут

Перев'язувальні
Эластичний бинт

2 шт

Вата

50 г

Пластир рулон

1 шт.

Пластир бактерицидний

20 шт.

Загальна вага аптечки 3,5 кг

Коментарі

Нет. Я отправил письмо по почте где-то недели за 2-3 до похода, потом перезвонил перед выездом, спросил готово ли.

маршрут интересный, но логичность построения маршрута отсутствует...
чего эт вас по черногорскому кидало из одной долины в другую? вышли на ЧХ и погнали по нему...в чем логика терять 1500 метров высоты, спускатся в село чтобы потом опять выйти на Хребет через 5 км от места спуска?
может я чегото не понимаю..
имхо

Алексей - цель то я понял..но вот логики все равно найти не могу...выйти на хребет..чтобы потом с него потерять 1500 метров высоты и опять на него же выйти только через 5 км дальше...не не понимать я такого)))

У аптечці помилка: аугментин - комбінований антибактеріальний прапарат, а не антигістамінний. У серц.-суд: Барбовал( а не Варбовал), а еуфілін - спазмолітик з переважно бронхолітичною та слабкою сечогінною дією.

А от лоратадин (у вас у загальних) - типовий (і досить ефективний) антигістамінний:)

досить эфективный для чего? при укусе пчелы и отеке Квинке? может вы будете объяснятся более понятно, а то люди не поймут.

Медик групи - Ви, тому питання застосування - Ваша парафія і це питання не до мене. А у Вашій аптечці - серйозні фактологічні помилки, які можуть бути враховані початківцями. які читатимуть цей звіт. Власне для цього я і написав коментар: щоб Ви мовчки виправили опечатки, а не розводили дискусію.

І ще просто думка:)

Я б не тягнув навесні у Карпати 400 г Ентеросгелю, адже ймовірність серйозного отруєння досить мала, натомість взяв би старого (і справді малоефективного) активованого вугілля + пару зайвих регідронів. Виграш у масі 300-350 г.

Проиграш в весе можно компенсировать усиленными тренировками над физухой. Аптечка - это не то, на чём нужно экономить, точнее нужно, но не до фанатизма, как и на всём другом. Если Вы считаете 350 грамм на 10 человек в Карпатах уж очень критичными, то я с Вами не соглашусь))

Зверніть увагу, я не закликаю викинути ампульні препарати, але ентеросгель нікого не врятує - навіть якщо питимете його банками. Кишковий розлад викликає багато різноманітних змін, тому: а) або він мине сам з нашою мінімальною допомогою (сорбент + регідрон + ніфуроксазид або фторхінолон (ципрофлоксацин) за потреби) б) або це серйозна патологія і треба хворого спускати у лікарню.

Крім того, чудова фізична форма - це супер, але міжхребцевим дискам, по суті, байдуже чи ви несете останній номер журналу з голими дівками чи атропін з адреналіном - вони все одно зношуються, отже період (безбольового) ходіння таки зменшується. Це може не бентежити лише за однієї умови - ми граємось у героїзм заради героїзму
, типу можу пройти весняні Карпати з рюком 40 кг і зроблю це, дарма що це повний ідіотизм.

Отже я (як фаховий лікар) закликаю:
1) раціонально і стримано ставитись до підбору фармпрепаратів (керівники та медики повинні розуміти, що їхня мета - перша медична допомога, а не перша лікарська. Тобто або мінімальна допомога тому хто може сам одужати, або супровід до фахівців.
2) раціонально ставитись до інших медичних аспектів походу (вага на спині, характеристики їжі та інші дискутивні питання набагато біьше впливають на організм, ніж різниця між вже згадуваними ентеросгелем і вугіллям). Тому ходіння з необгрунтовано важкими рюкзаками, порушення режиму харчування (а з ними і сухі обіди) варто розцінювати як "это не то, на чём нужно экономить, точнее нужно, но не до фанатизма":)

Если вопрос конкретно что взять вместо геля -- есть ещё Сорбекс и Полисорб, которые точно легче геля и эффективнее просто угля.

Кстати, гель ещё замерзает (у нас даже в мае такое было).

Вес наших рюкзаков не превышал 23 кг у мальчиков и 16 у девочек, а на счёт комплектации аптечки, так медиком у нас был тоже квалифицированный врач. Думаю, он ответит на Ваши предложения))

Ну цифру 40 я написав для прикладу:) І звісно що зменшення ваги на 35 г непринципове, але важливо розуміти, що економія ваги - це не тільки побивання за комфортністю або реверанс у бік учасників з поганою фіз. підготовкою. Важкий або погано спакований рюкзак протягом походу діятиме на міжхребцеві диски, вони зношуватимуться і т.д. В результаті кількість пройдених походів у такого учасника зменшиться за рахунок того, що після 30-35 років у нього буде декілька сформованих міжхребцевих гриж.

P.S. Сподіваюсь, що все сказане не варто сприймати конкретно до деталей (напр. вік 30-35, вказівку на кількість сформованих гриж), але як загальну тенденцію.

Тобто так: P.S. сподіваюсь, що всі розуміють, що не варто... далі за текстом:)

Считаю нужным ответить на комментарий. Насколько я понимаю, вы врач.
"а) або він мине сам з нашою мінімальною допомогою (сорбент + регідрон + ніфуроксазид або фторхінолон (ципрофлоксацин)"

Нифуроксазид, а тем более ципрофлоксацин вы считаете минимальной помощью? Согласно последним рекомендациям антибиотики назначаются при острых кишечных инфекциях тяжелой степени или наличии осложнений( гемоколит например). Алгоритм лечения ОКИ( острая кишечная инфекция):
1. Регидратация( регидрон,оралит, и т.подобное)- всегда на первом месте! Так как это ключевой механиз патогенеза.
2. Энтеросорбенты( глины, гели и т.д.) Активированный уголь уже давно не в "моде". У него один плюс- вес.И все. Если вы ценитель "старого", давайте в альпинизме ходить с "колобками"? или "морковками" - с ними такие походы мочили, что нам еще до них далеко...
3. Диета( ограничение сладкого,жирного, жареного и т.д.. особенно подчеркивается сладкое и молочное- т.к.они увеличивают объем киш. содержимого и таким образом увеличивают потерю жидкости). Никаких "холод, голод и покой"! Человеку нужно давать пить и кормить( если он в сознании и у него нет рвоты). Даем каши на воде, рис отвар.
3. Пробиотики( лактувит и т.д)
4. Антибиотики( киш. группа- нифуроксазид и т.д).
Как видите АБ сдесь на последнем месте. Сдесь приведен протокол, используемый на кафедре детских инф. болезней НМУ им. А.А. Богомольца. Если у вас есть другая инфа по этому поводу, приведите источник. И давайте не будем вводить в заблуждение форум, пусть люди сами делают выводы.

"але ентеросгель нікого не врятує - навіть якщо питимете його банками"
кто вам такое сказал? есть исследования по этом поводу? давайте может с точки зрения доказательной медицины сдесь говорить. Кроме того есть такое показатель как "качество жизни".

"б) або це серйозна патологія і треба хворого спускати у лікарню."

с этим никто не спорит. Это понятно.

" ми граємось у героїзм заради героїзму"

так в чем героизм то?

И вообще зарегистрируйтесь сдесь пожалуйста. Отвечать "толстым тролям" не горю желанием.

Мені приємно, що Ви показали свої відмінні знання і наявність хорошої літератури.

АЛЕ:

Йдеться не про лікування кишкових розладів в умовах клініки, а про першу медичну допомогу в поході. Саме тому, медична допомога повинна модифікуватися відповідно до умов застосування і кваліфікації медика групи (нагадаю, що більша половина медиків не мають медичної освіти, тому щонайменше невиправданим оптимізмом було б вимагати від них надання кваліфікованої лікарської допомоги)

Підписатися на Коментарі для "Звіт про гірський похід 2 к.с. Карпатами"