Враження зими-весни 2015

Відмітити
0

Відновлюю тему обміну враженнями - пишіть про свої походи, мандрівки та всілякі цікаві заходи.
Продовження попередньої теми

Відмітити
0

Ходили лижний похід в Карпатах з 14 по 22(23) лютого. У порівнянні з минулим моїм лижним походом на новий рік це таки був повноформатний лижний похід, а не похід з лижами :)

Маршрут:
с.Бистриця- перевал Легіонів - долина р.Плайська - долина р.Бистрик - дол.р.Лімниця - с.Осмолода - дол.р.Молода - пол.Гича - вододільний хребет - пер.Торунський - хребет до г.Гнилище - г.Велкий верх - Славське.

Погода радувала: вночі було не холодніше -15 (може й холодніше було, але не заміряно), вдень на сонечку зовсім лафа і тільки зовсім трохи було підлипу.
В цілому майже весь похід сонячно і майже без опадів.

Снігу в цілому достатньо було - ми навіть з точки старту поїхали і так на лижах і пересувалися там де не було закатано машинами (а в останні 2 дні - снігоходами), а такого було порівняно мало: за перші 3 дні наприклад 2-3 км із 25-и (в другий і третій день було досить переалазів по долині Плайскої.

В районі Осмолоди очікувано що освоювали прийоми носіння лиж і "жучіння" - так як там по долинах закатана дорога. Але вже вище Піскаського лісництва чекала вона - недобудована лісоробна дорога із нетронутим і незанастованим снігом - тільки ти, лижі і лижня і той парень/дівчина який її робить попереду тебе. Ну або ти той самий хто ріже лижню в свіжаку. КАЙФ короче кажучи :) І головне що так не раз і не два за похід :)

А далі по хребтам через Торунський перевал до Високого верха переважно на лижах.

Якщо хтось буде йти по нашому маршруту - зверніть увагу на траверс Вишківського Горгана. Назва самодостатня: не дивлячись на те що через нього проходить аж 2 маркованих марута в комплекті вам надаються:
участки молодняка ще не марковані і не прорізані,  досить круті підйоми із напряжними неочевидними зимою маневрами, непогані крутенькі спуски, все це приправлено зачастую снігом "по розвилку і вище", благо в лютому він уже злежаний і ногами тропиться "більш- менш". Чого ногами? бо це той випадок і пішки фігово і на лижах не дуже (бо ще й адский підлип був). Так і довелося пройти немалу частину підйому не на лижах :( 
Короче кажучи вимотались в цей день суттєво.

В останній день активної частини порадували "матрасників" на гірсколижному курорті "Захар Беркут" спуском на туристичних лижах із рюкзаками по чорній трасі:)

Так як у нас залишався ще один запасний день, то ми скинули дверку від Камаза  рюкзаки та одягли карвінгові лижі із гірскими кріпленнями і гірсколижні боти і поїхали кататься на тростян.

Короче в цьому поході було все як треба:

  • Походне пересування на туристичних лижах по вміру жорсткому рель’єфу: були і торування лижні і впавші дерева, і по річці йшли, по пухляку спускалися, підлип, тормозілки, по замерзлій колії фігачили ...
  • Лижі носили на собі і тягали на жучкі (в тому числі в молодняку)
  • як мінімум -15 морозу на ночівлях, але пічка ж рулить :)
  • легенький вітерець на хребті зловили (день туди-сюди і вляпалися, а так повезло)
  • Навалялися сушин, попробували кострову сітку і тросік 
  • гітара, поломана і починена на ПВД, поломана і починена скотчем в поході... І таки грали,  і таки співали
  • катання на гірсколижному курорті в якості бонуса.

Відмітити
0

На 8 березня відкрили себе в новому напрямку туризму - велотуризм.

Катнули маршрут:
Миронівка - с. Козин - с.Маслівка - с.Шандра (оглядини місцевої церкви) - с. Тупинці (дерев’яна церква XVIII століття) - Пії - Ульяники - Балико-Щучинка (Меморіал Букринского плацдарма) - Ржищів - Гребені - Стайки - радіалка в Витачів - Халеп’є - Трипілля - ст.Щербанівка

Велосезон відкрито :)
більше фоток і чуть-чуть більше текста

Відмітити
0

Я так думаю, если человек бывал в Балыко-Щученке - то он почти со 100% вероятностью велосипедист :)

Відмітити
0

Комбинированный, но байдарок не брали: хватило велосипедных камер)) Бродов у нас было порядка десятка))

Відмітити
0

Андрюха, я так дивлюся ви все так же полюбляєте "велопоносить" :)

А можеш поточніше нитку вашого маршрута написать і наскільки він, на твою думку, просохне до літа?

Відмітити
0

Суммарная протяженность "велопоносинга", ну максимум 300м (по факту меньше) из 273,2км, т.е. менее 0,10981%. Как по мне никакого велопоносинга не было)) В отличие от "пешеходных" походов к примеру по Крыму, где 70-80% проходится по грунтовым дорогам, а не тропам или полному бездорожью.
Белокоровичи - Шебедиха - Каменное село - Дедово озеро - Перга - Селезевка - Красноселка - Дубы - Словечно - Сорокопень - Норинск - Игнатполь - Барды - Коростень
Не просохнет: из десятка бродов половина были через речушки))) Летом там наверное романтично: главное взять побольше водки, в качестве обезбаливающего: пожалуй не так будут чувствоваться укусы кровососов))

Відмітити
0

В неділю повернулися з Карпат. Ще шкандибаю і кашляю, але вже відійшов, тому саме пора написати враження про похід. Похід планувався гірським першої категорії. Маршрут досить класичний – Мармароси + Чорногора. Похід планувався досить складним, але на ділі виявився набагато складнішим ніж я міг уявити через «зиму», яка затягнулася в Карпатах ще на місяць. Дана розповідь буде досить «суха», так як її першочергова ціль не просто поділитися враженнями, а поділитися з групами, які йдуть на травневі (а таких знаю мінімум 5, 3 з яких йдуть саме Мармароси-Чорнгора) актуальною інформацією.

День 1 (12.04)
Приїхали в Рахів, в першу чергу пішли до рятувальників, але в зв’язку з Пасхою чекали досить довго поки приїде людина, яка поставить нам штамп. Далі поїхали в Ділове на гром. транспорті , завітали до прикордонників і вийшли на маршрут. Внизу тепло і спокійно. Підіймаємося вздовж потоку Білий, згодом потока стає два – один тече по руслу, другий – по дорозі, починаються перші складнощі, які весело та швидко долаємо. Доходимо до кошар (де тропа розходиться на «круту» і пологу) – тут ідеально ночувати в перший день: багато місця, затишно, немає снігу, є дрова. Вирішуємо йти далі пологим шляхом, з висоти близько 900 м починається сніг, проходимо кілька км і стаємо на ночівлю на снігу, снігу скрізь близько 1 м.

День 2
Доходимо до пол. Латундур – починається сильний вітер. Підіймаємося на ПІМ. По ходу руху є 3 варіанти підйому: праве (по х. р.) ребро, ліве (там де маркована тропа) і кулуар між ними. Кулуар, по якому йшли «перевал» на минулі травневі – лавинонебезпечний, там де йде тропа – скрізь великі карнизи, тому йдемо правим безпечним ребром. Це ж раджу робити і іншим. Снігу багато, час від часу провалюєшся на всю ногу. Йдемо далі вздовж кордону, сильний вітер. Після прикордонного стовпчика 368 по карті тропа роздвоюється – одна йде в Румунію, інша – вздовж кордону. Насправді піти по тропі не так то й просто, так як по ходу руху висить карниз. Довго блудимо вздовж карнизів, обідаємо, нарешті знаходимо місце для безпечного спуску, на «тропу» повертаємося траверсом схилу – навіть дістали лавинні ленти, правда схил виявився безпечним. Проходимо ще кілька переходів і стаємо на ночівлю на снігу. Вириваємо яму для костра – до землі 1 м 20 см. Погода нагадує, що таки весна, проливним дощем ввечері. Вночі мороз, весь наступний день – теж мінус.

День 3
З початком снігу майже скрізь видно старі сліди, або ж місце, де вони були. По-суті тропимо наново, але вони бодай вказують дорогу. Після повороту на Богдан (вказівник шляху «Прикордонний пункт, 750 м)» сліди повертають туди ж, на Межипотоки тропимо повністю самостійно. Кожні 5-10 кроків нога провалюється повністю. Проходимо Неняску і йдемо далі. По хребту йти більш-менш комфортно навіть не зважаючи на пориви вітру. В один «прекрасний» момент тропа падає з хребта ліворуч (по ходу руху) і йде по схилу. Де-факто перед нами 30-35-ти градусний рівний схил, який треба пройти траверсом. Стаємо на обід, я з 1 учасником 1демо в розвідку. Виявивши, що лавинної небезпеки не має, беремо льодоруби і йдемо траверс. Годинний перехід , коли б’єш сходи боком стопи, думаю, всім (особливо першому) запам’ятався на довго. Далі по місцевості – грунтова дорога, на ділі 1-1,5 м снігу, але йти відносно минулого переходу легко, так як по-суті йдемо по рівному. Тропимо ще півтори переходи і стаємо на ночівлю.

День 4
На цей день були великі плани, але втілити їх на 100% не вдалося, в силу певних обставин. Привіт, любимим витокам Білої Тиси. Загалом продовжуємо рух «грунотовою дорогою» до пол. Радул (сніжна обстановка: стовпчики з вказівниками руху занесені снігом в акурат до табличок, на пол. Радул відстань від снігу до даху дерев’яного будиночку – 20-30 см). На полонині обідаємо й зустрічаємо старі сліди (краще б не зустрічали), які вказують шлях спуску. Як наслідок попадаємо на «тропу», яка йде вздовж струмка. Спускаємося по струмку. Далі він впадає в маленьку річечку і продовжуємо спуск вже нею. Здавалося тут мала б бути тропа, але нею тече вода. Як наслідок бродимо по щиколотки 4-5 разів, ще раз переходимо по колоді і нарешті виходимо на ґрунтовку, на якій навіть немає снігу. Радіємо, що за 2 переходи спокійно дійдемо до ур. Погорілець. Прискорюємо темп, але за 20 хв новий сюрприз – поломаний міст. Пройшов першим – безпечно, розстібуємо поясні лямки і йдемо по одному. Далі знову мокрий сніг. Тропимо ще 10-15 хв і доходимо до місця, де річка тече по дорозі. Нічого не поробиш, треба бродити. Ще як планував маршрут казав, що хочу зробити тренування по бродам в Погорільці, але звісно передумав. Як то кажуть – наврочив. Цього разу брід по коліна. Далі знову тропимо мокрим снігом. Повірте, те ще задоволення тропити мокрим снігом після броду при температурі +2..+3. Доходимо до будиночків (ур. Медвежик), але треба йти далі. Благо, далі таки грунтова дорога (звісно з водою, тому йдемо по «берегам»). По дорозі переходимо ще 1 брід і стаємо на ночівлю поблизу навісу, не дійшовши по Погорільця 15 хв.

День 5
Встаємо з бойовим настроєм. Всі настроєні таки пройти одиничку. На минулі травневі за день з ур. Погорілець підіймались на Піп Іван, де обідали. До вечора доходили до оз. Бребенескул. А зранку «брали» Гутин-Томнатик. План ідентичний. 2 учасника настроєні особливо рішуче, проявляють ініціативу і встають на пів години раніше групи. Таке не може не радувати! Досить швидко доходимо до оз. Марічейка, починаючи з пол. Веснярка знову тропимо. Марічека – в льоду і снігу, джерело не працює; тому йдемо далі без води, але настрой менш рішучим не стає. Вийшовши на відкриту місцевість нариваємося на шквальний вітер. Це зменшує швидкість руху мінімум в 1,5 рази. Привал робити на такому вітру на схилу – те ще задоволення, тому проходимо «ключ» перевалу за один перехід тривалістю в півтори години. Стомлені доходимо до обсерваторії. Таку кількість снігу я в житті не бачив (не бачив скільки і в Карпатах взимку, не кажучи про Крим і рівнинну Україну). Вхід в обсерваторію занесено повністю. Стаємо біля стінки, де хоч трохи менше вітру. Один учасник (Ваня, красива!) підходить через хвилину і каже, що відкопав вікно, через яке заліз в обсерваторію. Каже, що далі двері, які не відкриваються. Я і Андрюха йдемо перевірити, що і як. Залазимо в середину – вогко, але хоч без вітру. Думаю, що за дверима метр снігу, тому й не відкриваються. Андрюха (той самий, що встав на пів години раніше всіх) не здається! І з двох ударів ноги таки відчиняє двері. Переходимо в сусідню кімнату. Там «рай»: немає вітру, не воняє, і нари як раз на 10 людей. Вихожу на двір – вітер збиває з ніг. Розумію, що нікуди далі не підемо. Самі «заряжені» сумують, що відстаємо від графіку одинички і що її пройти не вийде, відправляємо смс МКК. Зігріваємося чаєм і озвучую, подальший план дій: завтра йти Гутин-Томнатик (перешкода №3), ночувати на Несамовитому, а далі падати в Заросляк і звідти доходити кілометраж до Ворохти. Всі дуже натхненні і «заряджені на боротьбу».

День 6
Сьома ранку, а ми вже на маршруті. Перший переходи проходимо дуже швидко, там де влітку ходиться за 40 хв ми проходимо за 50. Причина проста: штиль. На цьому фоні і провалюватися на довжину ноги не так важко. Але о восьмій знову підіймається вітер, який все сильніший і сильніший. Температиру при цьому досить висока – на Чорногірському прямо течуть річки. Час від часу тропа навіть стає тропою і, думаю, що до травневих від повороту на Вухатий камінь / Смотрич до Говерли лишуться невеликі сніжники, а здебільшого буде тропа, а не навпаки. Як там би не було, але на хребті сніжна обстановка – прекрасна. Що правда вітер 20 м/с ускладнює кожен крок. Чим блище підходемо до Гутен-Томнатика, тим він виглядає більш стрьомно. Повірте на слово, що Гутин-Томнатик зараз і на минулі травневі це дві принципово різні гори. Хто був, знає, що гребінь там досить вузький. По свій довжині – карнизи. Східні схили (там де 1а) – більш круті і дуже лавинно небезпечні (зверху карнизи, на них палить сонце, мокрий сніг товщиною понад метр). На західному більш пологому схилі лежить здоровенна лавина. Я ще ніколи не бачив лавина – не хотілося б в таку потрапити. Видно, що під час сходження летіло і каміння, і шматки гребенів не лишалися на місці. Тому навіть і не думайте, що йти по гребню повз лавинно небезпечний кулуар – хороша ідея. Єдин відносно безпечний спосіб піднятися – 1Б по скальному ребрі, з подальшим траверсом вершини по східному схилу 2 м від основного гребня. От в Києві подумав, що можна ще було б вийти вверх по лавині, що зійшла, але, думаю, це б рішення при тих умовах було б неадекватним. Справки справками, а життя і здоров’я важливіше. Приймаю рішення, що сьогодні треба дійти до Заросляка, а не стояти на Несамовитому, щоб переночувати в теплі. Грозові хмари, що сунуть на нас, підказують, що думка – правильна. Всі готові йти 8-9 ЧХВ, щоб завтра зі спокійною совістю поїхати в Ворохту, тому що вгадати шлях руху від Несамовитого – досить складно. Хто був там взимку, не дасть збрехати. Йдемо від Гутин-Томнатика подалі. Кусок карнизу, що падає на очах підказує, що робимо вірно. «Падаємо» до Несамовитого. Як я люблю жереб… Неперевершені враження йти, коли провалюєшся по ногу через крок. Проходимо «чортову долину» і доходимо до крутого схилу. Хочу по скоріш впасти в низ і пообідати. Учасники зупиняють, кажуть, що пора привалу. Перевіряю схил – безпечний! Тому з’їжджаємо на сідницях окремо від рюків. Як потім один з учасників сказав на розборі, це розрядило і надало сил мега-круто. Набравшись ентузіазму всі готові валити в Заросляк. Бачемо залишки старих слідів, вздовж яких тропимо, так як вони являють собою кусочок криги. Цього разу провалювалюємося по коліна, так йди одне задоволення (і це не сарказм)! Коли пацани «видихлись», починають тропити дівчата (спасибі вам, що ви у нас такі круті). Це надихає «внутрішнього мужика» і валимо в Заросляк в тепмі мало не вдвічі швидшому від того, в якому йшли тут в лютому (цілий день від Заросляка до Несамовитого), хоча характер руху змінився не надто, правда цього разу йдемо все-таки вниз. Снігу місцями ще більше ніж взимку. Одна табличка, що вказує рух (а вона на рівні очей), занесена повністю і розгрібаємо сніг, щоб прочитати, що на ній. Доходимо до бесідки, з якої взимку стрибали в сніг. Табличка «Заросляк – 20 хв». Є сліди. Думаю, що за пів години будемо в теплі. Наскільки довгих «пів годин» давно в мене не було. Як то кажуть довіряй, але перевіряй! Йдемо по слідам, які де-факто йдуть через ліс. Знову провалюємося по всю ногу… і доходимо до річки. Аналізую, що сліди ще з зими і від снігоступів, коли річка була ще в снігу, тому люди її спокійно перейшли верхом, пішовши на Заросляк по азимуту. До тропи майже як до Заросляка, тільки в гору. Знову треба проходити брід. Бачу колоду. В мене «загоряються очі» - не давайте їсти, дайте мотузку. Наводимо перила. Переходимо переправу по колоді. Діло до вечора, ноги замерзають, тому повернувшись на тропу в Заросляк мало не біжимо. Доходимо до бази і починається злива. Стомлені, але раді забиваємося на ночівлю до добрих людей. Далі були гарячий суп, тепле приміщення і душ, але ще ніхто не розслаблюється, бо похід не закінчений.

День 7
Не зважаючи на 8+ ЧХВ, всі «заряжені» дійти одиничку бодай для себе. Тому хочемо встати о третій і вийти радіально на Говерлу. Хтось скаже, що нам не хватило запасного дня, але повірте, що погода в Карпатах часто вирішує за вас. І іноді слово «успіх» = повернутися додому живим і здоровим. До третьої ночі була злива, яка плавно перейшла в мокрий сніг. Загалом за ніч випало понад 20 см опадів. Скажу чесно, що в таких умовах мені було стрьомнувато йти навіть на «таку собі одиничку А». Навіть Говерла, може бути лавинонебезпечною! Тому спимо до сьомої, відпочиваємо, дехто займається в тренажерному залі, і йдемо на зустріч бусу, яким їдемо до Ворохти.
По нормативним документам ми отримали нульовий досвід, так як навіть перевали в н/к поході не рахуються. Але той реальний досвід, що ми отримали мало з чим можна порівняти. І свою «моральну одиничку» я певен всі заслужили ще й з запасом. Дякую всім учасникам походу – ви мега-круті і з вами дуло йти приємно і комфортно. На останок цитатка: «Не женіться за успіхом – вдосконалюйтесь і успіх прийде до вас» (с). Друзі, не женіться за категорією, цінуйте досвід, що ви здобули!)

А тепер про враження:
Похід асоціюється в мене зі словом «треш». 2 м снігу, жорстке «тропілово», те відчуття, коли нога провалюється повністю, траверси 30-градусних схилів, йти по вовчим слідам, бачити сліди ведмедів, спускатися по річці, броди, переправа по колоді, сніжні «мости», провалитися в сніг по груди, вітер, що збиває з ніг… Весняні Карпати – вони такі))) Але ще там дужу дуже гарно!!! Чекайте на фото.

Побажання групам, що йдуть на травневі:
1. 1,5 м снігу на Мармаросах нікуди на дінуться. Але, думаю, сніг стане і втрамбується. Звісно, снігоступи вам не потрібні (нам би не завадили), але бахали беріть всі в обов’язковому порядку. Які б круті не були ваші нові 2-х рантові боти – ноги будуть мокрі в перший, максимум другий, день. В бахілах ноги теж будуть мокрі, але не наскільки.
2. Беріть балаклави! Це не жарт. Вона вас може дуже виручити. Якщо немає – мінімум 2 бафа має бути. Набір печаток теж як для серйозних гір: 2 пари ходових, вербоньки, теплі виріжки.
3. Не йдіть Гутин-Томнатик по 1а. Ні при яких! Не ризикуйте – воно того не варте.
4. До Петроса не дійшли, але кулуар, по якому ходять одинички скоріш за все лавинно небезпечний. Можна йти праворуч/ліворуч – снігу буде вдосталь, на 1а вистачить; так як ми робили на ПІМ. На ПІМ теж раджу йти не по кулуару, а праворуч.
Здається все, успішних вам походів!!!

Відмітити
0

Я ніяк не вилікуюсь. Ще в кількох людей застуда.
Ахіли сильно навантажуються при таких умовах. Права ахіла в третини групи болить. Ще в кількох трохи боліли коліна.
Ну, то таке - за тиждень пройде.
Щось більш серйозне ми вчасно попередили:) Обморожень, серйозних хвороб і травм немає:)
А от враження і досвід за тиждень нікуди не подінуться)))

Відмітити
0

ааа...не встиг відповісти
Звичайно можна, міг би й сам запостити, а то зроблене оформлення не котірую.

Відмітити
0

Это прекрасно, я считаю. Тут остается только завидовать белой завистью :)

Відмітити
0

Добре походили)). але дійсно робити одиничку на Марамороші-Чорногорі за 6 днів весною можна пробуватя якщо була геть несніжна зима. бо там і на травневі снігу зазвичай не меньше півметра-метр. шкода... думав на травневі вискочити по-сухому на мараморош - але бачу що буде по-мокрому)))

Відмітити
0

Идея похода

Решили в пятером (три мальчика и две девочки) матрасно, без лишней пыли погулять по карпатам, заодно и посмотреть новый для себя район Карпат - Горганы.

Отпуск не брал поэтому запланировали поход таким образом чтоб мог сойти раньше, а ребята продолжили поход еще три дня.

Ходовые дни планировали не сильно напряжные 4-5 часов по Лебедеву, правда о коефециенте при движении по снегу как-то подзабыли ;)

Запланированая нитка маршрута:

с. Стара гута - пол. Середня - г. Висока - г. Ігорвець - пол. Погар - г. Боревка -г. Вел. Сивуля - г. Мала Сивуля - пол. Бистра - пол. Тавпиш - пер. Легіонів - г. Братківська - с. Чорна Тиса - с. Ясіня

На участке пол. Бистра - пол. Тавпиш автор поста должен был сойти в с. Бистриця

Читаем кучу отзывов о майских карпатах в этом году, уже догадываемся что сильно уж поматрасничать не получиться, девочкам личка из расчета на полноценый зимний поход: пуховики, самосбросы, полные бахилы и т.д. - мальчикам по самочуствию.

День Первый

Знакомый встретил на вокзале, загрузились к нему в машину и поехали на с. Стара Гута, по приезду перепутали мосты, чем и дорисовали себе еще 3 км. к первому ходовму дню, стартанули тихо спокойно, погода шепчет: прятное майсое солнышко вокруг все зеленеет и цветет. По дороше встречаем одинокого парня, который ищет какую-то группу:

- Ви на Високу?

- Так на Високу через Середню.

- Там снігу (показуює на собі по груди), та на полонині вже стоять чоловік сорок.

- То й добре - вони і протопчуть.

- Вони не протопчуть, у них повний алкотреш.

- Значить протопчипо ми.

Легенький подьемчик и пара бродов, пара это после десяти решили не считать, броды не широкие и не глубокие камни/ бревна есть - весь риск тока подмочить ноги.

Вышли на полоныну Середня, посмотрели на все то гопдвижение, что там происходило - решили пройтись чуть дальше. Стали на ночевку ближе к хребну на выходе из зоны леса. Снега не много где-то 50 см., раскопали места под палатки и костер, благо за дровами дальше одного - двух метров ходить не надо было, поужинали. Обнаружили, что все три пакета посушеного мяса взялись плесенью, так первый ужин получился сугубо вегетарианским, побольше олийки и впринципе кушать можно. Оставшееся мясо, рыбу, курицу поделили на будущее. Попив чайку и под аккордимент начавшегося дождя ушли спать.

Лишь отдаленное истеричные крики, вопли и завывание с Середней говорили о том что место ночевки было выбрано верно.

День второй

Утром прошлопод девизом: Палим мясо смемся! Продолжаеться дождик, позатракав и свернув лагерь вышли в направлении г. Высока, подошли к хребту закончились деревья и соответсвенно маркера. Вверх где-то на 50 м. следы ведущие к жерепу, за ним ничего не видно, и накатаная трасса от карематов, угол подьема где-то градусов 40, до вершины 360 м. набора, по карте 200 жерепа, 20 сыпухи, 50 травички, дальше жереп и сыпуха. Маркированая тропа должна уходить траверсом склона на юг, а там уже наверх. Идем туда где возможно была тропа: снег плотный, слеженный поначалу глубже 20-ти сантиметров не праваливаешся. Первым идет Игорь, проваливаеться все глубде и глубже, млять но мы же спортсменны - тропим дальше после пары метров провалов по грудь, начинаю тропить я, - это дело надоедает - решаем возращаться и ломить в лоб . Идем вверх, иду первым, снег плотный слеженный - ступени бьються легко, стараюсь обходить участки где выглыдывает ельник. Подошли к жерепу - оказалось все не так страшно - его всего метра два - дальше опять снег и опять жереп, за которым ничего не видно. Следущий жереп обходим по мелкой сыпухе на отроге, подымаемся на отрог - и видем что жерепа опяь два метра, а дальше снег, спусаемся вниз - слышым голоса:

- Ви звідки і куди?

- З Високої на Боревку, а ви?

- З Середньої на Боревку.

Группа на радостях спускается к нам, настроение у них чуть падает, когда узнают что надо возвращаться наверх. Идем ориентируясь по рельефу сначала по снегу потом по крупногабаритной сыпухе - выходим на хребет и маркированую тропу в 50-м от г. Высока. Погода шепчет: снизу снег, сверху дождь, на хребте ветер, 100% влажность толи мы в зоне облаков, толи такой туман, видимость до ста метров. Спортивных планов нету, всеже мы матрасничаем, фотографий для мкк делать не надо, вершины игнорируем и идем прямо на место стоянки - полоныну Боревка. Ребята оказались из Ровно, стартовали с Осмолоды, ночевали в домике вмсете с еще 40-ка туристами (хм. какая-то популярная цифра), наровли опять заблудиться, выводим их на нужный маркер - на радостях они включають пятую передачу в мчяться вперед. Идем по маркеру, обновляем тур при повороте до Игровца. На стоянку пришли без дальнейших приключений, стали недалеко от дороги, пообедали, и под шумок дождя, решил чуток вздремнуть. Проснулся, вышел из палатки увидел у костра большую группу туристов фрамовских фонариках и ниодного закомого лица. Оказались ребята из Беларуси. Их 16-ть человек + 3 еще шли отдельно. Стартовали с Старой Гуты, выходили на хребет с полоныны середня, сначаа пошли траверсом по нашим следам, а потом в лоб - с учетом того что их 19-ть, для следующих групп они протоптали "траверс" зачетно.

День третий

- Доброе утро!

- Доброе!

- Вы когда выходите?

- Через часа полтора два, а что?

- Думаем что б вы протоптали )

- Ну, да, 16-ть человек хорошо натопчут )

Но вышли мы первыми. Погода тепло и солнце, поняли наконецто зачем мы взяли ссобой очки и крем от загара. По дороге встерили группу ветеранов:

- Да, мы так матрасники.

- А вы чтоо думаете мы спортивная группа? у нас средний возраст группы 55-ть лет!

Несмотря на это ветераны шли так, что их темпу могли бы позавидовать даже некоторые действующие спортивные группы.

Вышли на хребет Сывули, на Велыкий висели карнизы, с погодой очень сильно повезло ,что было солнце и прекрасная видимость.

Остановившись на вершине и оценив количество снега на дальнейшем пути (по старой границе), приняли решение воспользоваться запасным варинатом маршрута - идти в с. Бистриця, через полонину Рущина, с ночевкой на полоныне Негрова, где автор убегает в Бистрицу, а остальные растягивали удовольствие от оставшихся 15 км. 

С учетом хорошей погоды и запаса времени, забежали еще и на Малу Сивулю. Спукались с нее весело:

- Компас грит на туда.

- А маркер - туда.

- Лан идем по маркеру.

Маркер быстро закончился, с учето того, что за этот поход - это не в первый раз, плюнули и поломили через жереп по азимуту. Вишли к полоныне Бистра, истокам реки р. Бистрыця-Солоткивська. На полоныне видать только сошел снег была мокро, а с количеством крокусов, могли поспорить только туристы занимающие стоянки, оценив эту картину, пошли к полоные Негрова. Вот она нас очень сильно обрадовала: дрова рядом, источники рядом, невероятно потрясающие виды, осталось только добавить еще ко всему этому восход  полной луны. И на всей полоныне ночевала лиш наша одинокая группа.

День четвертый

Утро началось с дождя, дождь несильно большой, но долгий, до обеда. Ребята еще оставались, а мне вечером в Ивано-Фрнковск на поезд. Позатракав собрал рюк, надел наколеники побежал вниз в Быстрицу. Хотел 14 км, сделать за 3 часа.  - получилось 15-ть и за 4,5 часа, рельеф позволял, а вот мокрые глиняные дороги на спусках, броды, и дороги превращенные лесовозами в огромную кучу грязи - нет.

 

Итог в цифрах: старт. 1.05.15 в  11:00, финиш 4.05.15 в 13:30, пройдено 48,6 км., суммарный набор высоты 2270 м.

Итог без цифр: матрасничать тоже надо учиться.

Відмітити
0

Отличная история :) Даже за пару дней в Карпатах можно пережить множество интереснейших приключений.

Відмітити
0

О нынешних Карпатах написано уже столько, что с этой устойчивостью впечатлений может конкурировать лишь суммарное количество групп, умноженное на разнообразие маршрутов.
Но даже в такой ситуации всегда находится пространство для чего-то отличительного и неповторимого.
Во-первых, мы пошли в несколько нетипичные дни майских выходных. Следовательно,
во-вторых, почти совсем никого не встречали.
В-третьих, благодаря первому, прошли мимо сезона дождей.
В-четвертых, маршрут ни с кем не совпал, может быть поэтому со вторым так и не сложилось, а первое с четвертым никак не связано.
В-пятых, что целиком зависело от четвертого, но несколько противоречило последствиям третьего, удалось совершить невозможное: найти стоянку без дров и воды и, вопреки обстоятельствам, приготовить роскошный борщ.
И где-то не иначе, как на просторах этих цифр, идея отдыха на Боржаве трансформировалась в прекрасную прогулку по Пишконе с Дарвайкой.

День первый.
Дождь был вчера, одновременно и здесь, и в Киеве. А теперь: солнце, подъем по дороге и лес. И радиалка на 1,5 км в сторону Дикого озера. Потому что, как минимум - по дороге, а как максимум — мы поленились в далеком 2012 и хоть теперь неплохо было бы исправить эту ошибку.


А вот снега в Киеве нет уже давно.

Наверное из-за этого двое столичных туристов оказались в столь прекрасном месте в столь неподходящей обуви. Поэтому же им не повезло попасть куда и как хотелось, но здоровье стоит изменения планов.
Чем выше в горы, тем красивее виды, главное, чтобы погода позволила это ощутить. Нам повезло сполна. Малая Гропа, Ясеновец, Большая Гропа. И только тут понятно, что это еще не предел набора, Негровец — та, следующая гора. Весенние Карпаты необыкновенны именно зрительным «эффектом больших гор» - заснеженными вершинами, такого летом не увидишь и очень многое от этого утрачивается. Красавица Стрымба привлекательна в любое время года, но сейчас это сверх всякого понимания.


Хребет как по линейке, разделен надвое: один склон снежный с огромными пугающими карнизами, другой — уже травяной.

С Негровца умиленно любуемся красотами, пока в поле зрения не попадает одинокий беспечный ходок на лавиноопасном склоне. Видимо, карнизы испугали только нас... Прикидываем, чем будем копать, если что…

Какие-то странные встречи... Или просто люди не знают о разнице меду Крымом и Карпатами? Ну да, отложенные спасработы позволяют вздохнуть с облегчением, расслабиться и продолжить путь на спуск.
Запланированная стоянка возле озера не сложилась в виду отсутствия озера, веревок и систем. Зато, вполне потренировались топить снег на печке Бонда нетрадиционным материалом: высохшими черничными ветками. Игра в четыре-восемь рук вполне бодрое и веселое занятие: развивает командный дух и моторику. А борщом, сваренном на чернике, вообще мало кто может похвастаться.

День второй.
Просыпаемся в облаке. Второй день подряд солнце здесь - непозволительная роскошь. Еле успеваем приготовить завтрак, но едим уже в палатке. Дождь. Из совокупности погодных условий выплывает безрадостная перспектива спуститься в Колочаву по Барвинку прямо сегодня. То ли от безнадеги, то ли от надежды на лучшее, понемногу перемещаемся в горизонтальное положение и просто засыпаем. Примерно через 3 часа утраченного времени робко затеплилась возможность идти запланированным маршрутом: закончился дождь, оставив лишь туман.


Про виды нужно или пофантазировать, или пройти тут еще раз. Чего не было, того не было. А было: ветер, избыточная влага и местами, сильно прохладно. Пригодились даже флисовые перчатки.
Стратегическая задача-минимум на сегодня: пройти траверсом юго-западный склон Ясновца. Задача максимум — пройти его по мифическому райштоку. Ответить однозначно о наличии последнего крайне затруднительно из-за снежного покрова и явно малой хожености маршрута. Возможно, завязанные на деревьях полиэтилены различных цветов - это и есть первые признаки-маркировка, а давнишние вытаявшие человеческие следы — тому подтверждение. Но шли мы совсем по-другому принципу — не особо сбрасывая высоту и придерживаясь нужного направления.
Лес в тумане сказочно красив. Проваливания в глубокий снег завидно периодичны, утомительны и закончатся сплошным промоканием ботинок. ЖПС теряет спутники, поэтому ничего узнать будет нельзя: ни как ходят другие, ни даже — как шли мы.
Еще хуже в густом тумане искать источник, у которого нет координат. Но менее привлекательна только вторая ночевка без дров и воды. Поэтому бредем по склонам Дарвайки в поисках хоть чего-то из вышеперечисленного. И находим, о чудо, воду!!! Это в весенних-то Карпатах!
Становимся на месте, коллективно признанном ровным, потому что далеко уходить от воды уже не хочется. Из тумана иногда вырисовывается силуэт ближайшей ели. На ней временами устраивается соловей. И поет. Даже ночью.

День третий.
Утром в гости заглядывает другая живность: саламандра с лягушкой.
А взгляд из палатки дарит откровение: напротив потрясающие виды, а замечательные места под стоянку - ниже по склону. Но источника со строением возле него, по-прежнему не видно.
По пути — долгожданные поля крокусов: фиолетовых и местами, белых, наконец-то открытых солнцу, пробивающихся сквозь густую траву и снег.
С Дарвайки видны старые знакомые: Стрымба, Горб, Барвинок, Гропа, потом - даже Негровец.



И спуск, спуск, спуск. Мимо огромных старых буков, пахучих можжевельников и отцветающих подснежников. Чем не Крым?

По открытому пространству с видами на приближающуюся Колочаву. Отсюда водохранилище и река выглядят фьордом. Чем не Норвегия?
И только напоследок - по очень грязной дороге все ближе к цивилизации...

Відмітити
0

Еще из наблюдений за природой. На траверсе Ясновца видели много кабаньих следов, на Дарвайке - предположительно, волчьих (размером почти с большое кольцо трекпалки), а также медвежий помёт.
На отроге Дарвайки над Колочавой воздвигают крест, пока что лежит на месте установки разобранный, будет вроде того, что высится над Воловцом.
Сама Колочава похожа на маленький Непал или Индию - раскошная природа, богатое культурное наследие, много мусора и грязи, легкое милое разгильдяйство, коровы на улицах, доминирующий силуэт священной горы (Стрымбы), сильное влияние бывшей метрополии (здесь - Чехии).

Из планов на будущее - попробовать пройти наиболее логично с Пишкони на Стрымбу. Но это не скоро - места Силы не стоит беспокоить часто ;)

Відмітити
0

Фотовпечатления из велопохода 4 к.с. по Подольским Товтрам и Карпатам

Тех. характеристики:
километраж: 721 км (без учета радиалок и велотрансфера Надворная-Коломыя)
кол-во грунтовых дорог: 406 км (в т.ч. 23 км пешеходных троп) // 56,5%
набор высоты: 12 931 м

Відмітити
0

Рассказ про наш тренировочный поход на Мармаросы на 8е марта 2015 года.

http://www.tkg.org.ua/node/33098
Возможно группе Б будет интересно, что мы будем делать в будущем году.

Підписатися на Коментарі для "Враження зими-весни 2015"