Технічні аспекти тренувань, лекції, корисні матеріали

Відмітити
0

Корисні матеріали для тренувань, походів.

Відмітити
0

Сьогод ні ми вивчили три вузли!
Вісісмка:

Серединний:

Булінь

Звертаю вашу увагу на правильнысть малюнку вузла та компактніст (невеличкі хвости і петлі)

Відмітити
0

Вибачай, Костю, але на останнім зображений..... НЕ булінь(( якщо придивишся уважніше, то мабуть погодишся - це той, що для навантаження петлі) Викладеш правильний малюнок?

Відмітити
0

Раз
Буклет BMC (British Mountaineering Council) https://www.thebmc.co.uk/Download.aspx?id=514? Сторінка 6
Два
http://www.mountaineeringmethodology.com/knots/
Три
http://www.ussartf.org/ropes_knots.htm
От тільки всі без контрольок, що не припустимо! До чого був твій коментар? Щоб заплутати новачків?
Оголошую холівар на дану тему! Так все-таки правильний малюнок, чи ні. Все життя в*язав так.
Прошу пруфи лінками

Відмітити
0

Холивар не защитан,
во всех твоих линках булинь завязан подругому нежели на приатаченом рисунке, прям игра найди одно отличие ;)

Відмітити
0

Все холівар закривається, так і не розпочашись. Визнаю свою помилку! Ось так навколо опори

Але вже відредагувати не можу, бо він коментований

Відмітити
0

Ваша система повинна виглядати так:
1) Бєсєдка (нижня об'язка) - найперше це зворотній хід на пряжках (мають бути підтягнутими по розміру), по дві полички з кожного боку для розвішування спорядження (жорстких)
2) Верхня об'язка - зворотній хід на пряжках, які знаходяться не внизу (під пахвами), а мають бути розташовані зверху (ближче до ключиць). По поличці з кожного боку, для розвішування вусів самостраховки та прусиків.
3) Блокування здійснюється однією, великою зустрічною вісімкою, з якої виходять два вуси самостраховки.
4) Вуси самостраховки:
4.1) Короткий вус, що виходить з блокувальної вісімки, довжина підбирається так, щоб відкинувшись на вусі (у повному висі), можна було дістати до карабіна.
4.2) Довгий вус, що виходить з блокувальної вісімки та за допомогою серединного провідника може бути вкороченим до довжини короткого (див. вище), довжина довгого вуса 1,5-2 м
4.3) Довгий вус, що кріпиться в блокувальне кільце нижньої обв'язки (обов'язково зробити напівсхват навколо блокування) виконаний за допомогою т зв. дейзічейна
В неробочому положенні вуси знаходяться на поличках верхньої обв'язки: короткі з однієї сторони, довгі з іншої.
5) Два прусики - виконані з сертифікованого репшнура, діаметром 6 мм, довжина має бути такою, щоб у повному висі ви змогли дістатись схоплюючого вузла.
В неробочому положенні прусики знаходяться на одній з поличок верхньої обв'язки.
6) Рукавиці - мають бути з одним пальцем з дуже цупкого матеріалу, з нашитими шкіряними вставками на робочій поверхні долоні (ідеально коли це будуть повність шкіряні, або визнайдете вже з нашитими вставками). Рукавиці мають бути вирізані під руку (для швидкого одягання). По периметру отвору рукавиц має бути вшитий кембрик чи основна мотузка. Резинка на рукавицях повинна бути товстою!
7) Каска має бути з кріпленням в трьох точках (біля скроні та на потилиці, утворюючи трикутник), каска має бути підв'язана до системи мотузочкою.
Джерело: Трегубова О.В.(http://www.tkg.org.ua/node/17889#comment-80363)

Відмітити
0

Всех с началом октября!
Выкладываю материалы лекции 01.10.2014.

Техника прохождения этапов:
1. Команда заходит в исходную зону. Капитан оценивает границы безопасной и опасной зон этапа. Определяет порядок участников на прохождение этапа.
2. Последний (страхующий) участник, который последний проходит этап, становится на самостраховку, крепит к себе один из концов веревки, а другой цепляет к первому (страхуемый) участнику и пропускает ее через поворотный карабин. Надевает перчатки и держит веревку после карабина в натяжении (тем самым страхуя первого участника).
3. Первый проходит опасную зону и фиксирует веревку (например, карабинной удавкой).

4. Проходят опасную зону остальные участники команды.
5. Команда освобождает зону этапа.

Відмітити
0

Алгоритм прохождения навесной переправы (которая до вас уже наведена).

Проходится с сопровождением.
1.Второй кладет бухтованную веревку на землю и далее разбухтовует. С помощью карабина делает карабинную удавку на дереве ( исходная точка)
http://www.geolink-group.com/tourclub/library/knots/udavka.gif
2. Первый участник пристегивает себе другой конец веревки за грудной карабин, а веревку (что идет от его грудного карабина) держит сопровождающий. После чего кричит: «СОПРОВОЖДЕНИЕ ГОТОВО!». Первый отвечает : «ПОНЯЛ». (Очень важно отвечать всегда,мол понял).
3. Первый закидывает сопровождение за плече и пристегивает короткий ус (самострах) к веревке, потом закидывает левую (или)правую ногу и перекидывает за веревку соответственно левую/правую руку. Что бы пристегнуть поясной карабин при необходимости подтягиваем зад. Замуфтовуем все это дело и проворно перебираем ногой и руками в направление целевой точки.
4.В конце целевой точки первый сначала отстегивает поясной карабин, затем ус (самострах). Подает команду «ПЕРИЛА СВОБОДНЫ», отстегивает сопровождение,крепит карабинную удавку на дереве и готовится тянуть (помогать) второго.
5. Второй снимает карабинную удавку, карабином за грудь цепляет сопровождение и повторяет в итоге действия первого. Второй Подает команду «ВЫБИРАЙ» и лезет к первому.

Відмітити
0

Ось ці вузли маємо вивчити до змагань.
Вузли для зв'язування вірьовок однакового діаметру
1. Прямий
2. Ткацький
3. Грепвайн
4. Зустрічний
5. Зустрічна вісімка
Вузли для зв'язування вірьовок різного діаметру
6. Академічний
7. Брамшкотовий
Провідники
8. Провідник вісімка
9. Серединний провідник
10. Подвійний провідник
Вузли для кріплення вірьовки до опори
11. Булінь
12. Удавка
13. Стремено
14. Провідник одним кінцем
15. Штик
Схоплюючі вузли
16. Схоплюючий
17. Австрійський схоплюючий
18. Схоплюючий Бахмана
Вузли для організації страховки
19. УІАА
20. Гарда

Відмітити
0

щоб не заплутувати: "схоплюючий" треба було додати "схоплюючий Прусіка". Бо ще схплюючі французький є, автоблок, бахмана... З повагою.

Відмітити
0

Дякую, просто в настановах написано "Схоплюючий", а на тренуваннях завжди кажу про Прусіка

Відмітити
0

1. Перший учасник переходить через колоду за допомогою маятника на командній страховці. Кріпить мотузку карабінною удавкою до опори.
2. Команда натягує перила, (в нашому випадку карабінной удавкой).
3. Другий та решта команди – на самостраховці з супроводжуючою мотузкою.
4. Останній організовує сдьорг і переходе на самостраховці з супроводжуючою мотузкою.
Якщо щось не так, виправте)

Відмітити
0

проходження дистанції першим учасником з однією мотузкою(підйом, переправа, спуск) в небезпечній зоні ( безпечна зона - старт, фініш)
1) ПІДЙОМ
По першоко учасника пристьогують кінець мотузки за грудний карабін і він жде команду "страховка готова" і відповідає "поняв". Швидко піднімається у гору, добігає до петлі (дає команду "крюк"), закріплює ППС, (команда "ППС готово"). Проходить небезпечну зону, стає на самомостраховку (команда "самостаховка") і фіксує мотузку карабінной удавкой (команда "перила готові"). Чекає всю команду, після чого вибирає мотузку.
Не знімаючись з самостраховки команда переходить на переправу.
2) Переправа
Перший учасник пристьогують кінець мотузки за грудний карабін і він жде команду "супровід готовий" і відповідає "поняв". Закидує супровід за плече і і проходить переправу, стає на самомостраховку (команда "самостаховка"). Учасник злазить з переправи (команда "перила вільні"), відстьогує супровід (команда "вибирай"). Робить супровід останньому учаснику ( фіксує мотузку і дає команду "супровід готовий").
Не знімаючись з самостраховки команда переходить на спуск.
3) Спуск
Учасник фіксує мотузку навколо дерева. зав'язує схоплюючий, кріпить до грудного карбіна, одягає рукавиці і спускається спиною. Відстьогує карбін ( команда "вільно"). Натягує сдьорг і жде останнього учасника. Робить сдьорг і вибирає мотузку.

вроді так)

Відмітити
0

В даній статті викладено основи топографії та оріентування: азимут, маштаб, відстані доо деякий об*єктів. http://www.ois.org.ua/club/sport1011.htm
А тут можна знайти умовні знаки спортивних карт оріентування http://kiev-orient.at.ua/biblioteka/UZ-FSOU-ISOM-2001.pdf
Це поки, що теорія, практика обов*язково в Денишах і на тренуванні на Лисці та Гідропарку.
А ще ось дуже цікава стаття http://craft-orienta.ru/MainPage/ForN/Maps/Forms/1.htm

Відмітити
0

6 стають на ПСП.
1) 6 учасник стає на самостраховку в суддівську петлю і готує страховку - знімає з себе бухту кладе на ногу, знімає маркер. Нижній кінець, страхуючий кріпить собі в груди, а верхній віддає 1 учаснику. Закріплює шайбу в суддівську петлю і пропускає через неї страховку, одягає рукавиці і дає команду "страховка готова".
2) 1 учасник знімає з себе бухту, одним кінцем вокруг опори відміряє відстань де зав'язує ще одну вісімку і закріплює вокруг опори (по якій потім спускається вся команда, заряжає шайбу одягає рукавиці і спускається.
3) 2 учасник інший кінець кріпить удавкою до опори.
4) Коли 1 учасник спустився дає команду "земля" знімає стразовку команда "вибирай", знімається з перил і дає команду "вільно".
5)6 учасник знімає страховку з шайби вибирає мотузку і кріпить до 2-го учасника, заряжає страховку в шайбу вдягає рукавиці команда "страховка готова"
6) з 3, 4, 5 дії повторяються.
7) Коли 5 учасник спутвся то 1 вибирає страховку доти поки 6 не дасть команду "вся мотузка" і закріплює до себе страховку через шайбу вдягає рукавиці і дає команду "страховка готова".
8) 6 пропускає свій кінець через суддівскій карабін і встьогує до себе. Розв'язує вісімку яку завязував 1 учасник і з кінця цієї мотузки організовує сдьорг. спускається на шайбі і дає команду "земля" знімає страховку і знімається з перил, дає команду "вільно".
9) 1 і 2 учасник сдьоргують страховку.
10) 3,4,5 займаються перилами. 3 - знімає карабіни, 4 - Розв'язує вісімку 5 сдьоргує, а 6 відпочиває

Відмітити
0

Как делали на тренировке . Значит выходное положение (бухта на себе) и:
1. Булинь на дереве завязываем, второй конец в себя и бежим к второму дереву (целевой участок)
2. На этом дереве вяжется штык, но завершаем его двойной веревкой и вяжем восьмерку, которая крепится к веревке карабином
3. Бежим к исходному участку (дерево1/опора 1) развязываем булинь отмеряем на веревке 1/10 и вяжем бублик на карабине. Продеваем через него ту сторону веревки, которую будем заводить за дерево. Завели за дерево . В карабин 1 вщелкиваем карабин2 и тоже продеваем через него веревку. Получилось что-то вроде петли
4. тяжко все это натягивая заводим вокруг дерева 2 раза (с перехлестом (веревка на веревку)), при необходимости упираемся ногами в дерево.
5. Вокруг натянутых веревок как можно ближе к основанию дерева вяжем тот же штык, двойной конец в конце с него делаем восьмерку и продеваем через карабин 2 или еще берем карабин 3 и прищелкиваем туда восьмерку к основанию веревки.

Відмітити
0

1. 6 участник встает на самостраховку, заходит в опасную зону, кладет бухту себе на ногу, размаркеровывает веревку, нижний конец крепит себе в грудь, верхний крепится в грудь 1 участнику. Крепит шайбу в судейский карабин, продевает конец который идет от участника и надевает рукавицы.
2. 1 участник встает на самостраховку, заходит в опасную зону, кладет бухту себе на ногу, размаркеровывает и крепит 2 конца в судейский карабин. спускается по перилам, дает команду "земля", освобождает страховку и перила.
3. Страхующий выбирает страховку и действия повторяются со 2,3,4,5 участниками.
4. 6 участник выщелкивает перила, один конец продевает через судейский карабин, второй конец подщелкивает к первому и дает знать какой конец сдерг. выщелкивает с себя страховку, продевает через судейский карабин и крепит обратно в грудь.
5. После спуска 5 участника, 1 выбирает полностью страховку, организовывает страховку 6. на конце перильной веревки любой участник завязывает восьмерку.
6. 6 участник дюльферяет по двойным перилам.
7. 1 участник развязывает узел и сдергивает страховку.
2 участника сдергивают перила.

Відмітити
0

1.Перший учасник підіймається з нижньою командною страховкою (через шайбу) та суддівською страховкою(яку організовують судді) , в нього середина вірьовки (з зав`язаним вузлом подвійна вісімка) в страхуючого 2 кінці вірьовки
2.Піднявшись перший учасник стає на петлю і кріпить середину вірьовки також в петлю
3.З однієї частини вірьовки робить командну страховку і дає команду наступному учаснику що перила і страховка готові (показуючи який кінець є страховкою а який перилами)
4.Другий учасник встібає в себе кінець страхуючої мотузки і підіймається по перильній мотузці
5.Другий піднявся став на перила дав команду перила вільні і вистібнув кінець страховки і скинув його вниз
6.Третій поки підіймався 1 та 2 розправляє другу вірьовку встібає в себе 2 кінці цієї вірьовки (так щоб 1 кінець був з одного боку а інший з другого) встібає страховку і підіймається.
7.Третій піднявся з нею став на перила дав команду перила вільні вистібнув кінець страховки скинув наступному учаснику. 2 кінці другої вірьовки закріпив в петлю (кожен кінець окремо)
8.Четвертий робить те ж саме тільки з третьою вірьовкою
9.Поки всі підіймаються 5 учасник (несущій) зкріпляється із потерпілим 1 вусом
10.П`ятий учасник показує команді які кінці будуть тянущі ,команда витягує їх зав`язує на них подвійний прусик максимально збільшуючи його встібає в петлю
11.В цей час учасник що знизу простібає по одному карабіну в 2 вірьовки потім з`єднує ці 2 карабіна третім і встібається в цей карабін своїм вусом а також встіба вус потерпілого
12.Ставить жумар на одну з тянучих мотузок і карабіном його кріпить до тих двох що були повішені на 2 різні мотузки (робить так щоб під час підйому жумар стопорив вірьовку і потерпілий з несущим не спускались вниз)
13.Встібає в себе команду страховку в потерпілого суддівську і дає команду готово
14. Команда починає підйом потерпілого Другий і третій учасники витягують тянущу вірьовку Четвертий спускає прусік .Несущий також може піджумарювати на тій мотузці що була перилами для всіх інших учасників
Учасники які підіймають і несущий стараються працювати в унісон при цьому подаючи якісь команди по тіпу "І РАЗ І РАЗ..."
15.Підняли поставили на перила потерпілого і несущого збухтували всі вірьовки happy end.

Відмітити
0

тут как раз про промежуточные петли. в крайней всё норм. и кстати не додумалась бы встегнуть так чтоб дейзик намотался на карабин а не выскользнул(

Підписатися на Коментарі для "Технічні аспекти тренувань, лекції, корисні матеріали"