Західний Кавказ. Теберда - Домбай

МАРШРУТ

Cел. Теберда - пер. Азгек (1А, 3100)- пер. Хаджибей Південний (1Б*, 3200) - пер. Бадук(н/к, 3005) - ущ. Бадук.

Опис маршруту:

Початок маршруту - в сел. Теберда біля мосту через р. Муху в місці, де вона перетинає (асфальтовану) дорогу Теберда-Домбай. Звідси підйом по дорозі Теберда-Домбай у напрямку с. Домбай 50-70 м до початку ґрунтової дороги в ущелину Муху.

фото 1

Дорога починається на її правому березі і через 30 хв. руху переходить (по бетонному мосту) на лівий. Звідси вона серпантином під і ймається на лівий борт ущелини (фото 1).

фото 2

Річка (Муху) залишається глибоко внизу. Продовжуємо підійматись по дорозі до розвилки (близько 1 години) , з якої вліво (по ходу) відходить дорога в ущ. Азгек (фото 2).

Повертаємо і продовжуємо рух по ній. Через 3-5хв - переходимо р. Муху по зруйнованому мосту (точніше, по його залишках) і рухаємося далі по ґрунтовій дорозі в ущелині Азгек (фото 3).

Через 1 перехід (на межі лісу) дорога переходить з лівого берега р. Азгек на правий і ще через 1 перехід виводить до жилого коша. Тут дорога закінчується, і вглиб Азгека веде лише стежка, яка починається біля коша на лівому (необхідно перейти ріку) березі.


фото 3
фото 4

Через 15-20хв руху по стежці долина Азгека розділяється на дві, стежка повертає правіше і виводить нас на порослі кущами баранячі лоби. Піднімаємось по ним, часом гублячи, часом знаходячи стежку, нагору. Тут - галявина з заленою травою і струмком, що витікає з цирку пер. Азгек. Перевал також видно - це сідловина правіше від М-видної скелі (фото 4). Звідси до перевалу - 3-4 години ходу. Рухаємось спочатку по стежці, потім по осипному видолинку із снігом. На правий по ходу борт ущелини (фото 4 зл і ва ) (як рекомендується в книзі Сергеєва "Путешествия по Западному Кавказу"), підніматись не варто - це лише ускладнить і затягне підйом.

Видолинок закінчується - далі осипний схил місцями із снігом (фото 5). Ще за 1 короткий перехід досягаємо засніженого перевального цирку. Ключове місце - перевальний зліт - 30 градусний сніжний схил завдовжки 20 метрів.


фото 5
фото 6

Тур знаходиться зразу за сідловиною, з північного боку.

З перевалу добре видно наступний перевал маршруту - Хаджибей Південний (фото 6).

Спуск - у верхній частині - пологий осипний схил, у нижній - трав ' янистий з виходами скель. Під час спуску в умовах поганої видимості варто триматись лівіше (по ходу) напрямку падіння води.

Спуск долається за 40 хвилин. Зручне і красиве місце для стоянки - на березі оз. Хаджибей - дещо вище по ущелині (400-500м).

З місця ночівлі видно сідловину перевалу Хаджибей Півд. , правіше від г. Бадук-Баші.


фото7
фото 8

Переходимо струмок, який витікає з озера, і за 1 перехід піднімаємось у перевальний цирк по злежаному осипному схилу з трав ' яними виходами (фото 7).

Звідси видний весь подальший шлях на сідловину (фото 8). Спочатку - півпереходу по 40 градусному сніговому схилу (100-150м). Потім - ще півпереходу по осипному з виходами скель до 40 градусів схилу до сідловини. Осип дуже рухомий, тому рекомендується максимально використовувати для пересування скельні острівці. Ми рухались по лівому (по ходу) борту неявно вираженого осипного кулуару, який починається дещо правіше (по ходу) від кінця снігового язика.

Сідловина перевалу - місце, з якого починається спуск - 30 м лівіше (по ходу) від виходу кулуару на гребінь. Тур на сідловині.

Спуск - пологий осипний схил. Спускатись слід правіше від напрямку падіння води, щоб обійти круті баранячі лоби прямо по ходу.

фото 9
фото 10

Наступний перевал маршруту - Бадук (фото 9), тож можна, траверсуючи схил вліво по ходу, вийти на його сідловину з мінімальним набором висоти (фото 9). Інший варіант - ночівля на березі оз. Велика Марка (фото 10), спуск до якого від перевальної сідловини займає 1-1.5 переходи.

Від стоянки на березі Великої Марки видне пониження перевалу Бадук. Рухаємося в його напрямку, обходячи озеро зліва. Обхід займає 30-40хв. Ще 1 перехід - у напрямку сідловини, по крупноосипному схилу. Перевальний зліт - 20 метровий сніжник 25-30 градусів. Зранку - це твердий морозний наст, тому задля безпеки рубаємо в ньому сходинки.

фото 11

Перевал має вигляд витягнутої з заходу на схід труби довжиною близько 100 метрів.

Тур - із західного краю труби. З її східного краю відкривається вид на ущ. Бадук, Верхнє Бадукське озеро (фото 11). Спуск - по стежці, яка починається лівіше (по ходу) сідловини і легким серпантином (фото 12) приводить нас до озера.

фото 12

Далі, то гублячись, то знову з 'являючись, перескакуючи з каменя на камінь, по лівому берегу озера вздовж води виводить до його кінця на великі, діаметром 2-7 м валуни (від початку спуску з перевалу - 1 перехід).

З них відкривається ще одна сходинка спуску. Тут знову відшукуємо стежку, яка виведе у долину, на лівий берег р. Бадук.

До виположування цієї ділянки стежки - приблизно 30 хв. руху. Звідси - близько 4 годин спуску по стежці (яка весь час йде вздовж лівого берега) до Бадукських озер. На березі третього та другого озер (відповідно по ходу руху першого та другого) є зручні місця для стоянки. Але. ..
Два роки тому це місце мені здалося раєм. А тепер. .. :( . НЕ ЗАЛИШАЙТЕ В ГОРАХ ТАКИХ СЛІДІВ СВОГО ПЕРЕБУВАННЯ!!!

Автор:Савчинский Богдан,
ПРМСТК ?Арсенал?

Підписатися на Коментарі для "Західний Кавказ. Теберда - Домбай"