Перевал Обручева (Бесбасканський, 1Б-2А)

Перевал Обручева/Бесбасканський

РайонХребет, массив, рікаМаршрутВисота, мКатегорія складності
літозимаміжсезон.
Джунгарський АлатауПівнічний хребет, гори Саркандтаул. Обручева - пер. Обручева (л. Уйлут) - л. Обручева38081Б-2А--

1. Розташування та тлумачення назви

Перевалы Галерка, Дуршлаг, Обручева, КСС Казахстана, Занавес
Карта розташування перевалу

Джунгарський Алатау, Північний хребет, гори Саркандтау.
Координати сідловини в системі WGS84: 45° 1'27.52"N, 80° 3'31.93"E.
Названий, імовірно, на честь відомого географа, геолога та письменника Володимира Обручева, який багато досліджував район Семиріччя (Жетису), гори Тарбагатай і зокрема Джунгарський Алатау.

На військових картах позначений як Бесбасканський (Бесбасканский). Кордон СРСР з КНР проходив на 2.5 км нижче перевалу, перетинаючи південний льодовик Уйлут навскоси, від чого складається враження, что кордон позначили просто "до куди очі бачать" з перевалу, або щоб забезпечити повне володіння зручним і просторим стратегічним перевалом в горах. Після ратифікації Казахстаном протоколу про спільний кордон з Китаєм в цьому районі (закон N469, 4 липня 2003 р.) цю "нелогічність" ліквідовано і кордон проходить по сідловині перевалу.

2. Відомості про першопроходження

Радіальне туристичне першопроходження з північної сторони. Майже напевно відвідувався військовими топографами у 60-ті роки.

3. Джерело відомостей

Окрім генштабівських карт немає жодного.

4. Характеристика

Загальний час проходженняЧас спускуЧас підйомуЧас руху зі страховкоюКількість пунктів страховкиЧастота прохожденняПереважний напрям руху проходження
змінноюодночасною
2 год. 10хв.1год. 00хв.1год. 10хв.-2год. 10хв.0Описується туристське першопроходженняІмовірно немає значення

5. Умови, за яких проходження ускладнюється

Сніжно-льодовий наст, метеоумови.

6. Опис проходження

Путь двидения по леднику Обручева
Шлях руху льодовиком Обручева
Путь подъема по перевальному взлёту
Шлях підйому по перевальному злету

Опис починаємо з льодовика Обручева. Опис проходження до виходу на льодовик можна знайти, прочитавши паспорт пер. Друшлаг.

Нижня частина л. Обручева відкрита і некрута (10-15°). Викат льодовику трохи крутіший, тому рухаємося в кішках. Тріщин майже немає, лише вузькі, які легко переступити. Залишаємо речі на відкритій частині льодовику перед перевальним злетом пер. Друшлаг (45° 2'22.63"N, 80° 2'21.95"E), одягаємо системи, зв?язуємось і вирушаємо радіально на пер. Обручева. Невдовзі відкрита частина льодовику змінюється закритою. Тріщин не видно.

Сніг встиг розкиснути, починаємо провалюватись по щіколотку, або й по коліно, в залежності від ваги тіла. Першого намагаємося якомога частіше змінювати. До самого перевального злету льодовик пологий.

Перевальний зліт має крутизну 20-35°. Загалом на схилі тріщин немає, тільки ближче до сідловини та скель. Тому підходячи до сідловини треба забирати ліворуч, щоб не потрапити до тріщини під скалою.

Панорама льодовика Обручева перед підйомом на перевал
Панорама льодовика Обручева перед підйомом на перевал

Сідловина перевалу полога, широка ділянка. При необхідності на ній можна заночувати, але краще спуститись нижче на льодовик, де можна заховатись від сильного вітру. Туру ми не знайшли. Сідловина повністю засніжена, тому свій тур ми зробили на скелях з північно-східної сторони перевалу.

Круговая панорама с седловины перевала Обручева (Бескасканский)
Кругова панорама з сідловини перевала Обручева (Бескасканський)
Видно глибокий провал в хребті по центру панорами – перевал Подвійний (рос. Двойной)

Зфотографувавшись на фоні китайської частини гір Саркандтау (л. Уйлут), почали спуск. Був полудень і погода псувалась.
Спускались з перевалу ми вже в тумані, почав йти сніг. Повернутись до речей вийшло в два рази швидше, ніж штурмувати перевал, і всього за годину ми були знову під пер. Друшлаг. Через несприятливі погодні умови вирішили штурм пер. Друшлаг перенести на наступний день й заночували на льодовику.

7. Графік руху

?ДілянкаЧас проходженняРельєфКоординатиВисота
1Підйом на пер. Обручева по л. Обручева10.05 - 12.15Закритий льодовик45° 1'31.84"N, 80° 3'15.12"E (під перевальним злетом)3686
2Спуск з пер.Обручева на л. Обручева (до пер. Друшлаг)12.30 - 13.30Закритий льодовик45° 1'27.52"N, 80° 3'31.93"E (сідловина)3808

8. Вимоги до організації руху й страховки

При підйомі на перевал використовуйте льодоруби для самостраховки, можливе також використання кішок (якщо є наст). Закритою частиною льодовику рекомендується рухатись у зв?язках.

9. Можливі небезпеки

В залежності від метеоумов. На початку літа перевальний зліт зі сторони л. Обручева може бути лавинонебезпечним. В кінці літа слід очікувати оголеного бергшрунду в середині підйому.

10. Аварійні сходи

У долину на стороні Китаю (може виявитись небезпечно!), в долину р. Акшиганак (Акчиганак) через л. Обручева, в долину р. Карасарик через пер. Дуршлаг та л. Колоскова.

11. Рекомендоване спорядження на групу

Потрібні каски, кішки, льодоруби, системи та мотузки.

12. Можливі й рекомендовані місця ночівель

На льодовику Обручева, на моренах перед льодовиком.

13. Прізвище, ім'я, по-батькові автора опису

Смілянець Н., Лисак О., Соколов А.
Підписатися на Коментарі для "Перевал Обручева (Бесбасканський, 1Б-2А)"