Тренувальний клубний виїзд 7-9 березня 2020

Традиційний клубний виїзд на 8 березня в Карпати проходив у районі Чорногорського хребта біля підніжжя гори Шпиці. Ціль виїзду -  підготовка до походів у високих горах. Така підготовка включає відпрацювання сніжної техніки, а саме: станцій на снігу, лекції з лавинної безпеки, алгоритми дій у випадку сходження лавин, пошуко-рятувальні дії, зарубання на схилах за допомогою спец. спорядження, рух у зв’язках. 

На виїзді виїхало 8 команд:

Кайлас, Протуберанці, Зоопарк, Уран, Група А+Едельвейс, Троці, Парадайз і Альгадра, загальною кількістю 50 людей.

 Трансфер 

Основна частина людей обрали потяг 043 і прибули в Івано-Франківськ о 6 ранку 7 березня.

До місця старту у Бистрець було організовано 2 автобуси з Івано-Франківська. Село Бистрець знаходиться на річці Чорний Черемош, і є популярним місцем для рафтингу серед туристів. Проте стан дороги у період відлиги - “болото“ і пустим автобусам було важко подолати цей шлях. 

 Вартість дороги туди-назад склала ~280 грн/людину. Замовили 2 автобуси на 43 людини - вийшло 4600 грн в одну сторону. На місце старту ми в село Бистрець ми прибули за 3 години, перевдягнулись і вирушили до місця постановки табору.

  Другий варіант - їхати до місця старту від Ворохти, куди прибуває поїзд 143К, але в Ворохту він прибуває аж в 12 годині дня.

 

Табір

 


Координати місця табору: 48°07'02.8"N 24°35'01.3"E

 Місце для табору знаходиться біля стежки поблизу урочища Гаджина. Від точки старту в селі Бистрець трек склав приблизно 6,6 км з набором висоти 190 м. Поблизу табору тече ріка Мреє, з якої можна набрати води. В випадку більш сніжної зими можна топити сніг.

 Загалом, на місце табору розмістили 3 шатри та два намети, було організовано місце для багаття та побудовано іглу. Так як місцина знаходиться в лісі, місце табору гарно захищено від вітру. Команда Зоопарк розмістила табір на полонині Гаджина, звідки швидше ходити до гори Шпиці. 

  Погодні умови:

В неділю 8 березня стояв туман від самого ранку, періодично накрапав мокрий сніг. Вночі температура опускалась до -5-7 градусів. Вдень трималась вище 0.

 Перший день:

Після постановки табору було проведено лекцію по лавинній безпеці, продемонстровано стресс-тест снігу та відбулось практичне заняття з біперами й щупом по пошуково-рятувальним роботам. Відпрацьовували зарубання на снігових схилах.

 Другий день:

Групи вирушили у сторону гори Шпиці. Підхід зайняв приблизно 2,5 години.

 

Змішана група, яка включала в себе учасників, що готувалися до пішого походу вищої категорії, а також учасників з групи А, а також команда Едельвейс завісили переправу через річку, яка проходила Пн-Зх. від табору, перебравшись на другу сторону группи розділились та почали завішувати перила. Команда групи А та пішого походу завісила 7 мотузок довжиною 50 м, та не дісталась до вершини, далі було відпрацювання роботи в зв*язках при сходженні до низу. За 70 м до ріки було провішано 2 мотузки для дюльферу. А також при об*єднані команди, які працювали на схилі завісили переправу через річку.

Координати підніжжя схилів де вішались перила: 48°07'04.7"N 24°34'60.0"E

  

Команда Уран відправилась відпрацьовувати скельну техніку на горі Шпиці й піднімались по лівому найширшому гребеню гори. Було завішано 3 мотузки на підйом на одна на спуск. Вдалось потренувати скельні станції, відпрацювати лазання на своїх точках (закладки, френди та навіть гаки) та техніку жумарингу по скелям в умовах снігу.

  

В цей же час команда Альгадра відпрацьовувала сніжну техніку у кулуарах Шпиців - здьорги, передачу спорядження при завішуванні багатьох мотузок підряд, правильність використання рацій. Перевірили бівачне спорядження.

Команди Кайлас та Зоопарк також відпрацювали сніжну техніку у сніжному кулуарі зправа, попередньо піднявшись під вершину по лівій стороні від “скельних веж”.

Третій день

Більшість груп відпочивали, відпрацьовували “дньовку” та складали табір. Група Уран вирушила на розвідку скель

у 100 метрах над табором. Провісили одну мотузку а підйом та одну мотузку на спуск.  

 

Команда Парадайз вирушила на лижах від Заросляку в напрямку гори Шпиці. Від керівника:

День 1. т/б Заросляк.

Група 6 чоловік була не спортивна, скоріш просто компанія на вихідні.

Так як зими в Києві не було, більшість вперше вдягла лижі з пружинками на т/б, і перші 2 години просто вчились стояти і падати правильно.

-------

Висновок 1 - для групи що ніколи не стояла лижах, потрібне тренування в місті і перші пів дня на місці в горах, як мінімум.

Підігнати під себе кріплення треба в місті, перевірити стопи теж.

Трекінгові палки - це не лижні!

"Если бога нет, тогда кто придумал камуса?" - треба мати.

-------

Тупняки, їстоньки, і т.п, вихід о 12:30, за 3 переходи з підлипом доходимо до м.н на виході з лісу біля оз. Несамовите. За наявності підлипу (+температура) швидкість непогана, без лиж, провалюєшся вище колін.

День 2. від Малих Кізлів до цирку між Ребрами та Великими Кізлами.

Від м.н до підніжжя Великих Кізлів один перехід. Далі підйом теж на лижах, бо бити сходи в снігу вище коліна таке собі задоволення.

Місце тренувань обираємо довільно.

Великі Кізли мають прекрасну властивість між контрфорсами відстань до 50м, ці різноманітні кулуари, як з виходами невеликих скель так і чисті.

Тому можна підніматись по скелям а в декількох метрах спускатись кулуаром, або навпаки. Для тренуваня можна знайти різний ступінь складності. Є місця для відпрацювання лазання першого, провішування мотузки (скельне спорядження не брали, станції на нашому контрфорсі на виступах, відколах і виходах скель).

Погода - мокрий сніг, вітер, все як в реальних умовах високогірья.

Після проходження однієї мотузки зробили дюльфер в кулуар, був далі йшов відрізок траверсу на 3-5м по полиці завширшки 15-20см, заради спокою не стали корчити героїв з себе.

Далі кулуаром провісили ще 2 мотузки на підйом до верхньї точки, станція на снігу а також на сельному відрогу. По кулуару підьом на жумарі обов'язково з прусом (спробували з двома, де один збирає на себе сніг, інший як страховка, в такому випадку, трохи меньше забbвається і проскакує сам жумар), лижі вже тягнемо за собою "жучкою".

Спуск в цирк між Кізлами та Ребрами, на 3 такти.

Під вечір погоди майже не було, сильний вітер, снігопад.

Будуємо стінку навколо шатра.

-------

Висновок 2. Жумарити з лижами за плечима, не дуже приємне задоволння, заважає довжина і вага, нахилитись, підлізти складно, дуже відкидує назад при дюльфері (брали тільки нижні системи, стакан на вусі).

-------

День 3 - Погода відстій повний, видимість до 20м, снігопад.

Вирішили йти назад на Заросляк, бо ніц не видно.

Спуск на лижах міг бути в рази швидшим, але страх їхати вниз з рюкзаком заважав, тому slowly, slowly і під вечір доповзли до низу.

Зупинитись у Заросляку на ніч 330грн.

В Ворохті на базі "Авангард" 130грн., що біля трампліну, тому замовили трансфер та поїхали ночувати.

 

Висновки: 

  • Місце для табору хороше, містке. Прямо біля стежки.

  • На маршрут Бистрець-Шпиці було відкрито кемпінг Білого Слона -  Ґáджина. Там можна переночувати. Ціни та послуги тут https://karpaty.ture.ua/mountain-hut-bilyi-slon-gadzhyna/#prozhyvannia

  • Скітурити чи підійматись на лижах цією дорогою зручно, проте спуск потребує навичок гарного катання. Крім всього, перевірили, що спускатись на лижах з важкими рюкзаками - дуже важко.

Коментарі

Підписатися на Коментарі для "Тренувальний клубний виїзд 7-9 березня 2020"