Тест ЇDLA під час зборів на Мармаросах 2016

Відмітити
0


Що? Де? Коли?

 

Що може бути більш показовим, ніж тест у реальних умовах командою, яка мотивована на результат!? Щорічно ми, турклуб Глобус, проводимо тренувальні збори для груп, які планують складні гірські походи. В цьому році збори проходили на довгі вихідні 8го березня в районі Попа Івана Мармароського http://www.tkg.org.ua/node/33406 . В мене молода, але амбітна група, яка збирається у похід високої категорії в Сванетії. А взимку поступила пропозиція від давніх знайомих протестувати їх новий продукт — їжа швидкого приготування для мандрівок ЇDLO https://www.facebook.com/idloua/ . Саме такий продукт нам потрібен для технічної частини маршруту. А кращої нагоди, ніж чотири дні концентрованої технічної роботи в снігу не знайдеш більше. Тим більше нас семеро, що зробить великий зріз почуттів.

Тому ми взяли майже весь їх асортимент на пробу.

 

 

Чому?

 

Поясню чому саме нам цікаво протестувати сушені продукти ЇDLO:

1. В нас вже є величезний досвід у підготовці їжі для довгих автономних мандрівок. Ще у 2008 році, чемпіонським походом по Паміру http://www.tkg.org.ua/node/12222 , ми створили нову концепцію підготовки розкладки продуктів. Ми повністю спирались на сушений продукт. Й відійшли від стандартного квадрату вермішель-гречка-рис-пюре й прийшли до поняття “Блюдо” й відносилися до нього як до кінцевого продукту, який мав би свій смак, поживність та додавав різноманіття. Цей підхід прогресував у наших Глобусних численних групах. Й в поході 2015 року http://www.tkg.org.ua/node/33326 за траверсом сьомитисячної вершини ми дійшли до того, що за 38 днів експедиції блюдо повторювалось лише не більше 3х разів. Тому виробник ЇDLA влучив у саму точку — як робити їжу ми знаємо.

 

2. Ми мали досвід не тільки з нашою сушеною розкладкою. Випробовували й польські, й американські. й російські сублімати. Та різну їжу швидкого приготування ми використовували за найрізноманітнішими умовами. Як у повній автономці, так й на висотах до 7,5тіс. м. Ми навіть під час перемовин з ЇDLOм, дуже недовірливо поставилися й пішли, купили та спробували на тренуванні каші швидкого приготування з супермаркету, що б мати базу порівняння з тим що є у доступі прямо зараз.

 

3. Ще восени 2015 році, я побачив величезний успіх нашого підходу до приготування їжі в експедиції. Та чітко усвідомлював, що в мене особисто просто нема шансу самому сушити овочі. Вже нема ані часу, ані натхнення, ані можливостей. Але найгірше те, що усі інші члени нашої команди з дорослішанням стають такими ж. Так просто сушені овочі вже можна купити. Але сама сортування та упаковка під серйозний похід також забирають час. Тому серйозно розглядався запуск комерційного продукту. Ринок в Україні для того вже дозрів. Але цілковита зайнятість Фрамом http://fram-equip.com/ відклала це до літа 2016 року. Тому з полегшенням зітхнув, коли дізнався, що задачу виробництва готової сушеної їжі для мандрівок вже вирішили без мене. Мені ж було цікаво як вийшло.

 

4. В майбутньому поході нам стане у нагоді рішення, яке дозволить пройти 5-7 днів технічної частини не тільки без скороварки, а й без мисок. Так би мовити повний fast-n-light. Але при цьому нас буде дев'ятеро. Й ще парочка вегетаріанців. Тому нам конче необхідно комплексне рішення. Й можливо ЇDLO – це саме те що треба. А ще група дуже різнорідна, хтось любить сам все зробити й дуже прискіпливий, комусь все одно, аби менше мороки, хтось хоче дешевше, комусь цікаво спробувати нове.

 

Ось така мотивація тесту.

Як?

 

На виїзді було заплановано сім гарячих прийомів їжі. З них три, які повинні були бути в цейтноті часу. Саме на них нам й було потрібно ЇDLO. М'ясоїдів було шестеро, й один вегетаріанець.

 

Сніданко-обід в перший день мав пройти швидко по приїзду в верх струмка Квасний. Та дати сил забігти до темряви у котел ПІМу. На нього ми використали картопляне пюре з м'ясом та ... Пюре вийшло гарним. Його реально багато, м'ясо розійшлося. Можна їсти без “проталківатєлєй” на кшталт кетчупу. Упаковка дійсно тримає окріп. Охолоджується повільно. Упаковка не перевертається.

З мінусів — трохи замала упаковка. Залити кип'яток й приготувати, помішуючи ложкою, достатньо. Їсти не розкидавши теж достатньо. Але закрити на зіп та потрусити й пом'яти недостатньо міста. Наскільки це важливо? Мабуть не дуже. У тих же російських субліматів Гала-Гала навіть такої функції нема. А за розміром порції, зручності упаковки ЇDLO набагато краще.

 

Сніданок другого дня ми робили в сніговій печері. День мав бути технічно насиченим — треба було забігти по гребню на ПІМ з технічною роботою, здюльферяти з нього, ще раз залізти по перилах на північну передвершину, збігти на Лисичу. Тому виходити потрібно було рано, зі світанком. Їли на сніданок Різотто від ЇDLO. Додавали до нього м'ясо в салі, бо Різотто було трохи вегетаріанським. Але не “пішло”. Не те що воно погане, але овочі трохи дивні й додавали трохи кислуватий смак. Мабуть варто було б їх обробити, або брати мариновані як робили ми у своєї розкладці. Але на висоту те блюдо не піде. Хоча глобально ідея Різотто правильна. Та бажано щоб воно було все ж м'ясною, щоб не так швидко виходило.

До вегетаріанської бананової каші претензій не було. Може варто трохи збільшити порцію, але я думаю, що це вада не порції а відсутності м'яса. Саме тому мі майже відмовилися у своїх мандрівках від молочних каш.

 

Третій прийом мав бути ранком останнього дня. Але зранку нас підганяла необхідність бігти в Ділове, щоб встигнути на потяг, який відходив о 12 з Рахова. Тому ідея була вийти о 5тій, й внизу поснідати ЇDLOм, але вщухаюча злива нас мотивувала бігти до упору. Тому ЇDLOм ми вже вечеряли в потязі. Рисові хлоп'я з м'ясом зайшли, але були змазані перебуванням у цивілізації. Та розбавлені пивом. Але вегетаріанцю там Різотто зайшло на ура, на відміну від нас днем раніше.

 

Ще в мене залишилося три пакети різного, які чекають випробування в Татрах. Гречану кашу з м'сом ми не брали, бо вважаємо, що там важко зробити погано, й майже сто відсотків вона буде не гірше пюре.



Висновки.

 

ЇDLO – продукт, який заточений чисто під outdoor. Аналогу на українському ринку немає. Для рішення хочу в гори, купив, взяв, сходив, з'їв — саме те що треба.

Упаковка дуже добра. Як я не хвилювався, ніде не прорвалося, не розсипалося, не перекинулося. Можна зробити більшою, а можна не робити, бо тих кому воно потрібно одиниці.

Рішення ставити на сушене дозволяє використовувати за нормальні гроші величезний асортимент блюд. Але треба ретельно віднестися до термообробки й підбору та нарізці продуктів. Крім того воно й ще виглядати буде не як тирса від російського Гала-Гала.

Та й головне — треба суттєво збільшити асортимент блюд. Але ж то тільки початок у ЇDLO.

 

Наостанок потрібно поговорити про ціну.

Для тих, хто давно в темі, звісно простіше самому купити на базарі продукти, насушити, розфасувати за власним уподобанням. Все дешево та якісно. Але давайте не обманювати себе ви витратили час знайти рецепт, сходили купили, привезли, нарізали (що саме нудне), насушили, спалили електрику, витратили час на фасування. Ви певні що то економія? А якщо певні, то чи готові ви економити, коли в вас багато роботи, сім'я й ще багато чого треба зробити?

А які є аналоги? Всі західні аналогічні продукти коштують разів 4-10 дорожче. Заміна на покупне по інгредієнтам потребує роботи.

Єдине чого ви можете зробити краще — приготувати краще. Тут є куди прагнути кожному, в тому числі й виробникам ЇDLO. Але продукт вже зараз вартий своїх грошей.

 

 

Відмітити
0

Спасибо за тест и отзыв :)

Аналог, кстати, есть.
https: / / vk . com / market-111879563
Только там супы и без мяса

Відмітити
0

Користуючись нагодою, додам відгук про ще одні альтернативні сублімати: https://reibert.info/threads/sublimaty-zalil-gorjachej-vodoj-i-sel.556957/ , які ми тестували в Татрах
Ціна (актуальна на 11.05.2016): Від 13грн (картопля зі свининою) до 23грн (греча з яловичиною).
Які позиції тестували: "Рис зі свининою" (110грам/порція), "Локшину по-флотськи" (90грам/порція) та "Картоплю зі свининою"(80грам/порція).
Деталі застосування: готували лише зранку перед маршрутами для економії часу. Заварюються 5-7 хвилин у 220-250 г окропу. Запаковані в плівку або можна замовити вакуум-упаковку (+5грн). Для приготування потрібен посуд.
Смак: нормальний смак звичайної походної сушанини. Мясо в усіх стравах у вигляді фаршу.
Поживність: сублімати дозволяли більш-менш ефективно працювати на маршрутах з 06-00 до обіднього перекусу (16-00 - 21-00). Голод після картоплі наставав дещо раніше, але не критично.
Декілька фоток:
Локшина по-флотськи:

Картопля зі свининою:

Відмітити
0

Круто!
Реально хороші ціни, бо "Вівсянка з родзинками" за 25 грн. або гречка за 56 (це про "Їдло") - це явно не дешево! Може воно й дешевше американських аналогів, але купувати щось дороще собівартості більше як втричі мінімум (бо упаковка мене не особо цікавить) - взагалі не хочеться.
Про твій варіант вже можна думати:)

Відмітити
0

Что у тебя, что у Вики, немного не тот формат, о котором я писал. Да, мне нравятся люди, которые сушат и продают еду. Желательно подешевле.

Но в случае ЇDLa - это законченый продукт, начиная от упаковки, заканчивая соответствия ОСТам. И вполне легально может продаваться в супермаркете. И да, он скорее конкурент западным аналогам. А не самосушке.
Разница, как между рынком на метро возле ст.м.Лесная и супермаркетом Била.

Відмітити
0

Думаю, что можно у них спросить на фб. Но вряд ли в бытовых сушилках :)

Відмітити
0

Воно то так. Але якщо купувати сушені яблука, то я оберу купити в бабці, ніж в супермаркеті, тому що це не тільки дешевше, а скоріш за все продукт більш якісний, якщо я знаю, що в неї свій сад, де яблука не поливаються двічі в рік хімікатами, щоб були гарні і добре зберігалися.
Грубо кажучи як формується ціна продуктів з посилань Віки і Богдана:
Х - собівартіть. Помножили на 1,5 (прибуток) - отримали ціну.
І їдло: Х (собівартість) + Х (упаковка) + 1-1.5 Х (маркетинг: реклама, сайт і т.д.). І тільки це все уже множимо на умовні 1.5.
Тобто отримуєму таку ж самісіньку кашу як в Богдана, тільки в тричі дорожче.
Якщо упаковка не кретична, і все буде їстися зі своєї тарілки/чашки, які в поході і так є, то навіщо платити більше, і не просто більше, а втричі більше?
Ти ж не думаєш серйозно, що "пластівці с ізюмом" за 25 грн. від "Їдла" принципово якісніші за "пластівці з ізюмом" за 8 грн. з посилання Богдана?

Відмітити
0

я тебе скажу больше, я вообще не покупаю молочную кашу. Потому что не ем.
Никакую, кроме мюсли для своих детей из Биллы. И не покупаю их аналоги с рук, даже если это будут яблоки. По двум причинам - чистота их такая же как и в супермаркете (в случае с мясом, молоком - скорее всего хуже). Вторая - я не стимулирую дикую торговлю (это не камень в огород Богдана, это сравнение с яблоками от бабок в переходе). Потому твой пример с яблоками не корректен.

А вот за готовое решение здесь и сейчас, заплатить - нормально. Потому что это решение "здесь и сейчас" нужно создать и создание это требует усилий. Не важно будет это молочка, гречка или что-то другое. Важно то, что воспользоваться им можно в любой момент.

Думаю, что если б Богдан обладал хоть на минутку чувством такта, он бы создал свою тему, где занимался бы маркетингом и рекламой своего продукта, а не рекламировался б под чужим продуктом. Я не являюсь лицом їдла, и пост не есть реклама, а отзыв на тестирование продукта. Если этот отзыв поможет кому-то подготовиться к экспедиции, будет хорошо.

Мне они интересны тем, что мне показалось перспективным производить продукт с большим функционалом, чем "насушил/собрал в кулек/продал через форумы". Интересны тем, что смогли побороть сертификацию в Украине и смогли собрать упаковку совсем другого уровня. И приятно то, что они ведут правильную, на мой взгляд, маркетинговую политику. И продают все вбелую.
А по поводу цены - будут покупать, значит цена хорошая. Не будут - значит придумают что-то. Это вторично.

Відмітити
0

Це відкритий форум. Ти написав просто відгук про "Їдло", заради того, щоб учасники Глобуса могли побачити, що це таке і з чим його їдять. Певен, що комусь це дійсно може стати у нагоді. Богдан і Вікторія просто в коментарях написали альтернативні варіанти. Я висловив свою думку, що "здесь и сейчас" варіант Богдана особисто мені підходить трохи краще, тому йому подякував. Це не означає, що "Їдло" погане і може воно дійсно комусь підходить краще. Як на мене це особистий вибір індивідууму чи тур. групи. І просто написав свою думку, нічого більше. Ніяких грошей ні Богдан, ні я з "реклами" не маємо, як і ти, так що зауваження про почуття такту, як на мене трохи недоречне.
Вдруг що нікого не хотів образити, і тим більше це ніяк не було якоюсь "притензією" на твій рахунок. Просто своя думка:)

Відмітити
0

Леша, при всем уважении, о чувстве такта - вообще не в тему.
Мне виделось логичным, добавить об использованых сублиматах в ветку, где уже ссылаются на два источника, а не плодить отдельное дерево имени себя. Я не занимаюсь ни торговлей ни маркетингом в принципе. И это не "сублиматы Богдана", я их не изготовляю. И если ты видишь какие-то угрозы каким-то своим бизнесам, вместо необоснованых предъяв, написал бы в личку, я бы пост переместил бы куда-то на локально-командный уровень.

Відмітити
0

На рынке ст. метро Лесная можно купить свежайшие натуральные продукты из деревни у проверенных продавцов.
Прекрасная цена - обычно в 2-3 раза дешевле, чем в супермаркетах, отличное качество.
Это точно - никакого сравнения с Биллой

Відмітити
0

А откуда тебе знать себестоимость? Может есть практика приготовления сушеного мяса, например?
Попробуй приготовь сам, чтобы оно вкусное было, хранились и чтобы никто не траванулся им! Таких знатоков как ты валом! Посмотри сколько итальянские и американские аналоги стоят!

Paramaribo написав:
Круто!
Реально хороші ціни, бо "Вівсянка з родзинками" за 25 грн. або гречка за 56 (це про "Їдло") - це явно не дешево! Може воно й дешевше американських аналогів, але купувати щось дороще собівартості більше як втричі мінімум (бо упаковка мене не особо цікавить) - взагалі не хочеться.
Про твій варіант вже можна думати:)

Відмітити
0

Прикинь, есть практика приготовления сушеного мяса, и не один раз. И мяса в сале, и сушенных овощей. И никто не траванулся.
Мне плевать на американские аналоги, я живу в Украине. И цену на крупы/сухофрукты/мясо в Украине знаю. И математический расчет тут не замысловат.
Так что оставь свои "умные" комментарии при себе.

Відмітити
0

Причем тут аналоги если говорить о себестоимости? Она что, одинаковая в Штатах и в Украине?

Відмітити
0

Стоимость продуктов почти одинаковая, вопрос в том, что оборудование и рабочая сила, их стоимость разная. Цена Їдло в пять раз меньше итальянской сублимации.

Підписатися на Коментарі для "Тест ЇDLA під час зборів на Мармаросах 2016"