Полезное

Відмітити
0

Чтобы долго не выписывать, стыряла у ребят с форума

- бесідка (нижня сисема) - бажано фірмова, з сертифікатами. Для початку може прокатать Тревел Екстрім, або FA. Важливо, щоб при висінні ноги та пояс грузилися правильно. Не було перекидань при висі лише в нижній системі. Мають бути нормальні грузові полички (3-4шт).
- верх - Для походів перехресття спини зашивається, зрізаються пряжки і також зашивається намертво. Для змагань бажано зашити перехресття на спині, пряжки - по бажанню. Також необхідно нашити грузові полички. Від верху варто відмовлятися там де вона дійсно заважає: лазання на складність з нижньою страховкою без вожкої снаряги, лазання на швидкість з верхньою страховкою
- блокіра - блокуватися варто хвостом мотузки внатяг, система не повинна душити і розтягуватися. Для змагань практикується статика 10мм, міцністю не нижче 2200кг.
- вуси - це ввязаний в систему шматок мотузки з карабіном, за допомогою якого ви можете пристігнутися до будь-чого. Вуси бувають довгі та короткі. Довгі вуси разом з карабіном мають бути не більше 1,5м (для гірських змагань), 2м (для пішохідних). Довжина короткого вуса така, щоб зависнувши на ньому ви могли легко дотягнутися до карабіну. На практиці це приблизно 60-70см для невеличкої дівчини, 80см - для середнього хлопця, 90см - для високого, але все це підганяється під конкретну людину в висі. На змагальній системі має бути два коротких вуса та один довгий з "дейзіка". Вуса мають легко вкорочуватис. Короткі вуси краще робити з кінців блокіри. В сумі на вуси і блокіру для однієї людини потрібно близько 5-6 метрів мотузки. Довгий вус зручніше робити з дейзика. При використанні дейзиків потрібно притримуватися правил: міняти раз в 2-3 роки, викидати при потертостях, вузлами не зав’язувати та не дов’язувати. Вище точки самостраховки не виходити.
- пруси - петля із репшнура (мотузка 6мм - цей діаметр дозволяє нормально працювати схвату на 10мм мотузці) зав’язана вузлом грепвайн. Використовується для самостраховки за допомогою схоплюючого вузла. Довжина підбирається таким чином, щоб зависша на ньому людина могла легко дотягнутися до нього і розслабити. Зазвичай відміряють так, щоб готова петля була від кінчиків пальців до ліктя. В комплекті мають бути 2шт ідеально підігнані по розміру - взаємозамінні. Не з дубової мотузки, старі задерев’янілі треба міняти.
- стремено - 1шт. діаметр як у прусика, довжина петлі від ступні до верха пояса. Використовується як стремя при жумарингу, подовжувача прусиків, здвоєний прусик.
- каска - В поході у всіх повинні бути спеціальні каски для альпинізму - їх міцність більш-менш прогнозована, навідмінно від будівельних, “виготовлених китайськими друзями для нашої країни (убойна комбінація…)”(с). Вони значно зручніші. В горах бувають випадки, що каску носиш багато годин не знімаючи, тому зручність дуже важлива. “Каска, яка лежить в рюкзаку, голову чомусь не захищає”.(с) Якщо грошей немає, то можна будівельну до кінця сезону (але не на літній похід!!!), но обов’язково з рознесеним кріпленням за сам пластик - тобто точки кріплення подборіднього ремня повинні бути рознесені до скроні та потилиці за сам пластик каски, щоб при ударі вона не злітала. Каска повинна бути пристрахована шнурком до системи, так як забування і польоти оних - не рідкість.
- рукавиці - Рукавицы должны сделать себе сами. Из плотной ткани на ладошке, широкими(!) резинками для одевании каждой рукавицы через плечо. рукавица должна быть обрезана по костяшки и легко одеваться одной рукой (можно использовать проволочные вставки). Рукавицы одеваются под верхнюю систему, что бы резинки не мешали работать с усами и не слетали через голову. Не берите хлипкие рукавицы, они быстро сотрутся. И ни в коем случае не берите перчатки.
- Карабины. у каждого должно быть 5 карабинов - 2 в усах, по одному в каждом, один в поясе беседки (на нем висит восьмерка), два в верхней петле блокировки. В пояс лучше поставить стальной карабин, во все остальные места - дюралевые. Все что больше по количеству - только в плюс. В горы - все что полегче и легко муфтуется в рукавицах.
-восьмерка. Для соревнований пока лучше 8ки сложно что-то представить. Для гор - наверное хороший стакан или реверса, но и с ними есть приколы на дубовой веревке. Единственное замечание - ни в коем случае не берите маленькие восьмерки: не меньше 6см в диаметре и не больше 8см - не пройдете тех.комиссию перед соревновнаием! Бюджетней взять первую шайбу дюраль (ее можно и на соревнования, и в первый поход взять), а под соревнования вторую стальную (next level).
-Жумар. Не Вертикаль(!) и желательно не Альтурс. Нужен для натяжек и изготовления полиспастов, ну и для перемещения по перилам. Из дешевых Венто, дальше по стоимости Kong и Petzl, лидер - BD. Не берите жумары странной конструкции Climbing Technology.

Відмітити
0

Повторяем дома узлы. И запоминаем для чего каждый узел. И помним, что не нужно узлы затягивать со всей силы, что у вас есть.
Проводники
Восьмерка
Австрийский проводник
Двойной проводник
Для связывания веревок одинакового диаметра
Прямой
Ткацкий Только здесь не забываем вязать еще по 1 контрольке с каждой стороны
Грейпвайн
Встречный
Встречная восьмерка
Для связывания веревок разного диаметра
Академический
Брамшкотовый
Эти 2 узла вяжутся с тоненькой и толстой веревки. На видео тоненькая-это красная. Так же на видео этого нет, но на обоих узлах вяжутся контрольки с двух сторон.
Схватывающие узлы
Схватывающий Смотрим только первую минуту.
Австрийский схватывающий
Бахмана
Узлы вокруг опоры
Булинь
Штык
Удавка
Стремя + контролька
Проводник 1 концом
Для организации страховки
УИАА
Гарда 46 сек

Відмітити
0

Юль! стремя и проводник одним концом не доступны видео по ссылкам

Відмітити
0

а при открытии гарды, открываются МОИ(т.е. Литвякова Александра) видео в ВК

Відмітити
0

Виправлений лінк на гарду виглядає якось отак:

https: / / vk . com / video?z=video13043517_161520350

Підписатися на Коментарі для "Полезное "