Звіт про пішохідний похід першої категорії складності Карпатами

Звіт
Про пішохідний похід першої категорії складності Карпатами
9 серпня - 16 серпня 2011 г.

Маршрутна книжка: ?28/2011
Керівник: Білич Іван Олександрович
Телефон: +38О 99 532 Чб Ч9
Київ 2011 р.


Зміст
Маршрут
Склад групи
Графік руху групи на маршруті
Висотний графік руху
Опис маршруту
Фотоматеріал
Картосхема руху

Довідкові дані про похід


Маршрут

З 9.08.11 по 16.08.11 групою туристів НТУУ «КПІ» було пройдено піший похід першої категорії складності завдовжки 137 км за 8 ходових днів в районі карпатських гір за маршрутом: м. Рахів - р. Буркут - с. Ялинка- г. Знаймина - г. Гадоб - р. Косівська- г. Стара - г. М. Близниця - г. Близниця - п. Драгобрат - г. Стіг - п. Герішаська - хр. Апшинец - оз. Догяска - г. Трояська - г. Унгаряска - г. Подпула - п. Шаса - г. Берляська - р. Окольський - р. Турбат - р. Бертянка - р. Плайська - ур. Пекло - полонина Рущина - г. Мала Сивуля - г. Вел. Сивуля - р. Бистриця - ур. Кінський вогонь - р. Семнитин - р. Ріпна - г. Ріпна - г. Шиворис - р. Плоска - ур. Буратва - р. Манявка - вдсп. Манявський - Манявський Скит - с. Манява

Маршрут було пройдено усіма учасниками.

Безпосередньо похід відбувався з 10.08.11 по 15.08.11
Пройдений шлях становить 137 км. Планований маршрут було розглянуто і затверджено на засіданні МКК ТК «Глобус» від 7 липня 2011 р.

Маршрут пройдено усіма учасниками групи, безаварійно, у заявлений термін.

Через погані погодні умови наприкінці маршруту було вилученно з маршруту ділянку з хр. Ріг.


Склад групи

Білич Іван Олександрович (1ПУ Карпати) 17.01.1989 Керівник НТУУ «КПІ», ФАКС, студент
Галаченко Маргарита Олександрівна (н/к Карпати, Крим) 07.07.1991 Медик НТУУ «КПІ», ФММ, студентка
Манилов Олег Володимирович (н/к Карпати, Крим) 18.09.1991 Завгосп, замикаючий НТУУ «КПІ», ФТІ, студент
Репкін Олексій Анатолійович (н/к Карпати, Крим) 30.03.1991 Фотограф ВНТУ, ІНІТКІ, ФКСМ, студент
Жовта Катерина Едуардівна (н/к Крим) 13.07.1992 Літописець НТУУ «КПІ», ПБФ, студентка
Сахацький Віктор Андрійович (н/к Карпати, Крим) 09.05.1988 Еколог НТУУ «КПІ», ЗФ, студент
Ольховик Євгеній Володимирович (н/к Карпати, Крим) 04.06.1987
Кіршанкова Катерина Олександрівна (н/к Карпати, Крим) 11.01.1991 Ремонтник НТУУ «КПІ», ФММ, студентка

Графік руху групи на маршруті

День походуДатаМаршрутВідстань, кмПримітка
-07.08м. Київ - м. Івано-Франківськ-Добиралися потягом ?43/44
108.08м. Ів.-Франківськ - м. Рахів - г. Домина - г. Герентин - г. Довжина - г. 1308 - пер. Перелісок19,4Запасний маршрут ?1. Був обраний через те, що прибули до Рахова з запізненням о 1500 через нестачу білетів на АС м. Ів.-Франківськ
209.08пер. Перелісок - г. 1422 - г. Стара - г. М. Близниця - г. Близниця - п. Драгобрат16,7Вранці був дощ. Цілий день йшли у хмарах.
310.08п. Драгобрат - г. Стіг - п. Герішаська - хр. Апшинец - оз. Догяска - г. Трояська - г. Унгаряська - г. 1594 м. - г. Подпула - п. Шаса - г. Берляська - р. Окольський21,4Біля оз. Догяска потрапили у грозу; прийнято рішення якнайшвидше спускатися з хребту. Після 20 хвилин дощу з градом фронт пройшов і погода нормалізувалася на рівні хмар та дрібного дощу. Вирішили продовжувати похід.
411.08р. Окольський - р. Турбат12Запасний маршрут ?2. Вирішили іти ним через використання більш раціонального шляху по тропах з маркером. Досвід дня показав, що спуск по бурелому надзвичайно складний. Не дійшли частину шляху.
512.08р. Турбат - р. Бертянка - р. Плайська - ліс. Подищірний - р. Подищірний - ур. Вел. Рогодзу - пел. Легіонів - г. 1262 - хр. Товпищірка - г. Тамнич - г. 359 - ур. Пекло - пол. Рущина21,5Наздогнали непройдений вчора шлях.
613.08пол. Рущина - г. М. Сивуля - г. В. Сивуля - г. Лопущина - г. Боревка - пол. Погар - р. Лопушна17Через раптову зміну погоди з сонячної до грозової вирішили іти резервним маршрутом до с. Стара Гута минаючи хр. Ріг
714.08р. Лопушна - с. Стара Гута - г. Шеверис - хр. Чортки - с. Манява19Через с. Стара Гута прийшли до с. Манява
815.08с. Манява - вдсп. Манявський - с. Манява - м. Івано-Франківськ - м.Київ10Через те, що у частини групи потяг з Ів.-Франківська від’їжджав о 1200 з самого ранку було зроблено радіальний похід до манявського водоспаду, а потім найближчим рейсовим автобусом група відправилась до Ів.-Франківська.
-16.08м.КиївПотягом ?43/44 прибули до Києва.


Висотний графік руху

Висотний графік руху


Опис маршруту

07.08Частина групи, яка від’їжджає з Києва (5 чол.) зустрілася біля центрального залізничного вокзалу о 1900 та сіла на потяг ?43/44 Київ - Івано-Франківськ.

Друга частина групи напередодні виїхала потягом з Вінниці.

08.08 - 1 день походу
Основна частина групи прибула до Ів.-Франківська о 700 і зустрілася з тими, хто приїхав раніше. Відразу були куплені квитки до Рахова. Найближчий рейс відправлявся у 1140 .

Нами було зареєстровано наш маршрут у Ів.-Франківському відділенні гірського пошуково-рятувального загону МНС України. Об 1140 ми поїхали до Рахова. Подорож тривала трохи більше трьох годин. По прибуттю до Рахова о 1510 нами була проведена докупка хліба. Активна фаза походу почалася о 1530 .

Через запізнення було прийнято рішення використати запасний маршрут, який був трохи коротший за основний.

Спочатку ми пройшли декілька сотень метрів містом у північному напрямку, де дійшли до повороту на серпантиністу дорогу, яка вела до г. Домина.

Дорога ґрунтова, придатна для проїзду транспортних засобів. На підйомі існує декілька троп, які дають змогу скоротити час, але кут підйому стає досить значним. Після підйому на г. Домина дорога починає іти хребтом у напрямку на Свидовецький хребет. Природа становить собою гірський рельєф з дрібними лісовими масивами, які простягаються вверх. Вздовж дороги зустрічаються кущі чорниці. На самому хребті переважає трав’яниста рослинність. Погода наприкінці дня було досить доброю, небо чисте, температура повітря приблизно 28˚С.

О 2100 ми прийшли на місце запланованої стоянки на пер. Перелісок та швидкими темпами почали ставити палатки; сонце вже зайшло за горизонт, дуже швидко починало темніти. Стоянка представляла собою галявину з північного краю перевалу, в декількох метрах від неї знаходяться старі напівзруйновані стайні. У 50 метрах від них знаходиться обжите джерело з прісною водою. Дрова присутні.

09.08 - 2 день походу
Вранці погода суттєво погіршилася. О 400 пройшов сильний дощ. Весь перевал було накрито суцільною хмарою.

Через складність розпалення вогню ми скористалися газовою горілкою.

Вихід відбувся о 1000 .

На дорозі було багато калюж та розмитих ділянок. Після 1200 дощ скінчився, але видимість не покращилася і становила приблизно 15-20 метрів. Дорогою до хр. Свидовець можна зустріти декілька джерел з прісною водою. На цій частині маршруту переважала гірська рослинність, дерева були майже відсутні. О 1600 група піднялася на г. Близниця. Саме у цей час відбулося незначне покращення погоди. У окремих місцях можна було розгледіти хребет через те, що хмари розсіювалися. Спустившись з гори ми почали рухатись до стоянки на пер. Драгобрат. Стоянка представляє собою рівну галявину навколо якої росте жереб. Присутні дрова (жереб, обломки досок). В безпосередній близькості від стоянки протікає декілька джерел, які створюють струмок. Погода нормалізувалася.

10.08- 3 день походу
Після підйому та сніданку група вийшла на маршрут. Погода була доброю, небо - сонячним, дуже мало хмар. Дорога представляла собою ґрунтовку де існує можливість проїхати транспортним засобам. Рослинність на хребті представляла собою лише трав’янисту з невеликими зарослями жеребу та чорниці. Ближче до обіду у північно-західній частині неба було помічено грозову хмару; група рухалася у відповідному напрямку. Біля озера Догяска ми зустріли грозу. Через це керівником було скасовано радіальний похід до озера і вирішено терміново сходити з хребта. Видимість впала до трьох метрів, почався сильний дощ з градом, скрізь блимали блискавки. Через 20 хвилин руху, коли ми підійшли до точки, де була можливість зійти з хребта керівником була проведена нарада з групою. Зважаючи на те, що гроза пройшла, дощ перестав йти і хмари почали потрохи прояснятися, група вирішила не сходити з маршруту, а продовжувати похід. В подальшому погода нормалізувалася. Періодично ішов дрібний дощ, дув сильний вітер, але в цілому погода покращилася і під вечір небо було майже чистим від хмар. Група рухалася дорогою до г. Берляська, де почала шукати придатне місце для ночівлі. Було знайдено галявину зі східного краю гори. Галявина мала добрий захист від вітру, досить багато дров.

Єдина проблема з якою ми зустрілися - недостача води. До джерела було досить далеко іти, а річка, що протікала в 300 метрах від стоянки, мала дуже крутий спуск до себе, що суттєво заважало при спробі набрати води.

11.08 - 4 день походу

В цей день нам потрібно було спуститися річкою до ґрунтової дороги, між двома горними хребтами. З галявини мі вийшли близько 1100 та пішли за відповідним азимутом до річки. Пересування було вкрай тяжким, група рухалася зі швидкістю біля 1 км/год. Заважали численні завали та бурелом. Декілька разів ми знаходили тропи, але вони були досить старими, періодично заваленими та дуже часто зникали або приводили до струмків. Дійшовши до р. Окольський ми почали спускатися нею. Швидкість пересування річкою дещо збільшилася, але все одно цього було недостатньо. Заважали численні завали самої річки, доводилося знаходити обхідний шлях, який у свою чергу був також заваленим. Під кінець ми нарешті вийшли до ґрунтової дороги, яку зробили лісники для вивозу порубленого лісу. Ця дорога привела нас до запланованої дороги яка іде поряд з р. Турбат. Через брак часу, занадто довгий спуск лісом ми не дійшли до потрібної точки та влаштували привал біля р. Турбат поряд з місцем де вона впадає в р. Бертянка. Стоянка представляла собою галявину, з одного боку текла річка, з іншого проходила дорога, яка підіймалася вверх.

Рослинність була досить різноманітною: галявину оточували дерева, була присутня чорниця та малина. Стоянка досить багата на дрова.

12.08- 5 день походу
Протягом дня нам потрібно було наздогнати частину вчорашнього маршруту і пройти за планом норму цього дня. Підйом був дуже ранній. Уся група встала о шостій годині, в дуже швидкому режимі зібрала речі, приготувала сніданок і вийшла на маршрут о 800 .

До 1100 ми дійшли до місця планової ночівлі. Дорога була без перепадів висот, поруч з річкою, ґрунтова добре утрамбована, було декілька мостів. На контрольній точці було прийнято рішення іти запасним маршрутом ?2 через те що цей маршрут був промаркерован та ішов через додатковий хребет, що давало змогу не збитися зі шляху і додатково помилуватися чудовим карпатським краєвидом. Після сходження до пер. Легіонів по ґрунтовій дорозі, яка йшла лісом, групою було зроблено привал на обід. Подальший шлях аж до хр. Товпищірка становив лісовою тропою серед смерек та дуже рідких листових дерев. Піднявшись на хребет рух продовжили ним у західному напрямку прямуючи до ур. Пекло. Дорога проходила через зарослі жеребу, але суттєвих труднощів на шляху не було. При підйомі до ур. Пекло дорога проходила через ряд суцільних розмитостей, які переходили у болота. Пересування затримувалося через необхідність шукати обхідні тропи. О 1900 група дісталася планованої стоянки на пол.

Рущина. Стоянка представляє собою досить велику галявину, поряд з струмком. Існує невелика проблема з дровами, але вона легко вирішується якщо частина людей буде зайнята на підготовку дров. Вночі температура суттєво знижується.

13.08 - 6 день походу
Вранці погода була досить гарною, світило сонце, вітру не було. При підйомі на г. мал. Сивуля було помічено появу хмар на небі і грозовий фронт у північно-східній частині неба, але вітер був південно-західний і тому гроза нам не загрожувала. У обід, коли ми спускалися з вул. Сивулі, вітер раптово поміняв напрямок і гроза пішла на нас. Пересувалися вузькими тропами які частково проходили через зарослі жеребу, частково проходили кам’яними насипами. Наприкінці хр. Сивуля ми вийшли у хвойний ліс і почали рухатися лісовою стежкою у напрямку до пол. Погар. Саме у цей час нас накрила гроза. Пішов шквальний дощ з градом, періодично у небі блимали блискавки. Дійшовши до пол. Погар керівником було прийнято рішення скоротити частину маршруту і відмовитися від підйому на г. Лопущина. Під дощем група спустилася до р. Лопушна. Дорога була досить доброю, але давно не контролювалася.

Майже біля самої річки ми зустрілися з тим, що численні струмки протікали цією самою дорогою. Через грозу багато ділянок було затоплено річкою, деякі ділянки мали досить стрімку течію. Форсувавши декілька раз річку ми вийшли до ґрунтової дороги. Пройшовши нею до найближчої придатної до розгортання табору галявини ми стали на ночівлю. Стоянка розміщувалася в безпосередній близькості від місця де г. Лопушна впадає в р. Дощина.

14.08 - 7 день походу
У цей день ми пройшли декілька сотень метрів від нашої стоянки до асфальтованої дороги де продовжили рух до с. Стара Гута. Там влаштували обід. Після пройшовши селом вийшли на маркеровану тропу, яка вела до хр. Чортки. Погода не була сонячна, до 1400 небо було вкрито хмарами. Під вечір знову пішов дощ. Прийшовши до с. Манява ми знайшли хату, де можна було переночувати.

15.08 - 8 день походу
Вранці ми сходили у невеликий радіальний похід до Манявського водоспаду, потім прийшовши у село від’їхали на автобусі до Ів.-Франківська. Частина групи сіла о 1220 на потяг, інша частина гуляла містом до 1800 , а потім також сіла на потяг до Києва.
16.08Потягом прибули до Києва. Зробили колективне фото і роз’їхалися по домівках. Похід закінчився.



Фотоматеріал

Група прибула до Рахова
Група прибула до Рахова
Підйом на г. Домина
Підйом на г. Домина
Захід Сонця
Захід Сонця
Ранкова несподіванка
Ранкова несподіванка
По дорозі до г. Близниця
По дорозі до г. Близниця
Щасливі люди на г. Близниця
Щасливі люди на г. Близниця
г. Близниця у хмарі
г. Близниця у хмарі
Стоянка на пер. Драгобрат
Стоянка на пер. Драгобрат
Підйом на г. Стіг
Підйом на г. Стіг
Грозова хмара накриває хребет біля оз. Догяска
Грозова хмара накриває хребет біля оз. Догяска
У грозовій хмарі біля оз. Догяска
У грозовій хмарі біля оз. Догяска
Спускаємося хмарою вниз
Спускаємося хмарою вниз
Погода нормалізувалася і відкрила нам чудовий краєвид
Погода нормалізувалася і відкрила нам чудовий краєвид
Спуск лісом - нетривіальна задача!
Спуск лісом - нетривіальна задача!
Форсуємо річку Окольський
Форсуємо річку Окольський
Стоянка біля р. Турбат
Стоянка біля р. Турбат
Чудова криниця з чудовим віршом
Чудова криниця з чудовим віршом
Ідемо хребтом Товпищірка
Ідемо хребтом Товпищірка
Група і ур. Пекло
Група і ур. Пекло
Небо над Сивулею
Небо над Сивулею
г. Вел. Сивуля
Фото г. Вел. Сивуля
Вид на хр. Сивуля з г. Вел. Сивуля
Вид на хр. Сивуля з г. Вел. Сивуля
Як тільки ми пройшли - нас почала знову наздоганяти грозова хмара
Як тільки ми пройшли - нас почала знову наздоганяти грозова хмара
За декілька хвилин до початку грози
За декілька хвилин до початку грози
Нарешті село!
Нарешті село!


Картосхема руху:

Коментарі

Чесно кажучи, фигня. По роботі проходимо з кількагодинними затримками на дослідних ділянках ваш дводенний маршрут за одинь день з повною екіперовкою. І в житті не думали робити якусь "складність"
Підписатися на Коментарі для "Звіт про пішохідний похід першої категорії складності Карпатами"