Фотонарис про дослідницьку експедицію на Шацькі озера

?Шацькі озера - то перлина України. Вода - прозора наче скло, довкілля - поки що чисте, люди - гостинні. Раджу відвідати, поки ту перлину ще не занапастили. - (з форуму в Інтернеті)

Отже, Шацькі озера.

Тут не буде вам ніяких там графіків руху чи розрахунків складності. Адже то був не похід, а інший спосіб спілкування з природою - експедиція. Дослідження її дивовижності . Зразу ж прошу вибачення - можливо твір вийде закоротким, але я сподіваюся в нього вміститься хоча б клаптик унікальності природи Шацьких озер.

Найкращим може бути тільки з'їздити поглянути та привезти 24 клаптики спогадів, або фотографій, адже озера там 24 і невідомо ще скільки боліт. Жодне озеро не схоже на інше. Вони є сині, голубі, зелені, сірі. ..

Найбільшим є озеро Світязь. Воно 12 км завдовжки і вода в ньому дуже чиста. При оцінці якості води вона набирає 17 балів з 20 можливих - це означає що цю воду можна пити навіть не кип'яченою. Та й озеро саме по собі красиве.

Вечір на озері Світязь
Вечір на озері Світязь

Але іноді буває і не привітним до відвідувачів:

Світязь у непогоду
Світязь у непогоду

У непогоду, кажуть, навіть не видно протилежного берегу.

На деяких озерах та болотах збереглися також вже давно закинуті орошаючі канали.

Закинуті канали
Закинуті канали

Загалом вони не глибокі, але в деяких місцях можна пірнути і по голову. Тому ходити по таким каналам краще дуже обережно.

Цікавим є ще озеро (назву згадаю, скажу). Чистої води в ньому десь на пів-метра, все інше складає холодний мул, тому коли вилазиш з нього то наче не мився вже місяць, весь у болоті. Багнюка та насправді дуже корисна для шкіри та здоров?я та й ще й безплатна! Тому можна порадити і не митися після нього дня два-три, або плавати в такому частіш. Вода тільки холодна, не прогрівається через мул. Місцеві кажуть, що озеро те насправді дуже глибоке, але нікому ще не пощастило дістати до дна, та й небезпечно це - мулом може затягти униз. Автор радить і не експерементувати.

Не можна не сказати жодного слова про Шацькі болота. То справжній рай для дослідників та любителів гострих відчуттів. Дуже багато оліт вкрито свагновим мохом:

Свагновий мох
Свагновий мох

М'якіший за будь який килим, цей мох покриває насправді дуже небезпечні місця. Ходити по болотам одному дуже не рекомендується. Поводитись треба обережно та йти переважно по кочкам. Краще пересуватись босоніж, аби відчувати, що під тобою. Болото схоже на живий організм, тому коли йдеш по ньому відчуваєш його життя(воно наче гойдайка під ногами).

Якщо раптом вам не пощастило і ви таки потрапили у водяне вікно, головне - не репетувати, не махати руками і ногам, взагалі поменше рухатись, намагаючись плавно виплити з цього місця. Руки держати треба по сторонам. Ще краще якщо ваші супутники візьмуть довгу палицю та допоможуть вам вибратись. Ще була ідея ходити по болоту в зв?язках, але це кому як більше подобається.

Природа на озерах дійсно унікальна. Ось де справжній рай для біологів. Тут росте дуже багато рослин, які занесені в Червону Книгу України, деякі з них є тільки тут. Дивовижний рослинний світ поєднує у собі звичайні види, такі як - клюква(по научному це Oxycoccus), або водяна лілія

OxycoccusВодяна лілія
OxycoccusВодяна лілія

Та й зовсім дивовижні та унікальні(я й не знала що таке є у нас на Україні) - карликова береза(Betula humolis) та дроцера(Drocera cf intermedia)

Betula humolisDrocera cf intermedia
Betula humolisDrocera cf intermedia

Дроцера - то така хижа рослинка, яка якось в процесі еволюції вирішила жити не фотосинтезом та грунтовими мінералами, а солодким соком комашок.

Смачного, дроцеро!
Смачного, дроцеро!

Її мальнькі вусики змазані клейкою рідиною, за допомогою якої рослинка ловить комах. Сама вона яскравого забарвлення, щоб здавалося наче це квітка. Розмірами також невеличка - як мізинець.

Крім таких великих рослин, є й дрібні лишайники такі як цей - Coelocaulon steppae

Coelocaulon steppae
Coelocaulon steppae

Та ще дрібніші представники фауни - водорості. Деякі навіть не видні для нашого ока. Такі як цей двоклітинковий - відомий як кошмаріум (Cosmarium)

Cosmarium
Cosmarium

?Я ужас, летящий на крыльях ночи!!?, може це було про нього :)

А ось на такому малюночку можна захистити цілу дисертацію, але не питайте мене як, бо я не знаю. Цей дивовижний ланцюжок - це зігнема (Zygnema ralfsii)

Zygnema ralfsii
Zygnema ralfsii

Крім флори звичайно є й фауна. Ось яскравий представник - білка, яка спеціалізується на крадіжці їжі у туристів.

Обережно, білка!
Обережно, білка!

Якщо побачите її, ховайте усі ваші бутерброди, бо скоро їх не стане!

І звичайно, завжди є чим зайняти вільний час :)

 

От якщо надумаєте їхати в ті краї, ось вам місцева схема, гляди допоможе.

Шацьк. Схема
Шацьк. Схема

Я вам може дати глобальний напрям - їхати треба до славного міста Луцьк, а потім ще три години на маршрутці. Гарний час для подорожі? думаю будь який, відпочиваючих найменше восени.

Ось така вона - дивовижна природа.

То ж оберігаймо її та не даваймо псувати грубим рукам!

Щоб жити кожному створінню в нашому спільному домі було приємно.

Автори: Наталія Смілянець, Юрій Смілянець


Підписатися на Коментарі для "Фотонарис про дослідницьку експедицію на Шацькі озера"