Похід до Піренеїв

Відмітити
0

Я хотів би отримати відповіді на кілька запитань щодо походу до Піренеїв цього року (http://www.tkg.org.ua/node/17192)
- як група добиралася туди та назад?
- як, де і коли вирішували питання з візами?
- ночівлі були в лише в наметах чи там є приюти також, як в Альпах чи Татрах?
- який вийшов бюджет походу (по статтям)?
- які поради щодо цих гір можна дати для майбутніх груп?
- коли планується звіт на сайті?
Дякую.

Відмітити
0

Цитата:
- як група добиралася туди та назад?

Частина групи, яка їхала з Києва, добиралася через Францію (Париж), бо були французькі візи, комбінацією поїздів (до Кракова), лоукост літаків (WizzAir, EasyJet) та поїздів на південь країни і автостопу у горах у Іспанію. Конкретний маршрут можу написати, але, оскільки варіантів багато і ціни дуже часто змінюються, оптимального на всі випадки не існує і все залежить від району (гори довгі). Істотно дешевше можливо було б добиратися через Барселону (Жирону), бо набагато ближче до гір, ніж Париж. З іншого боку, якщо велика перед/післяпохідна програма (як у нас) і Франція теж цікава, то можна так як ми -- ціни на фр. залізницю, якщо за 2-3 місяці купувати квитки, там майже по українським цінам.
Цитата:
- як, де і коли вирішували питання з візами?

Отримувати візу під похід довелося лише одній учасниці. Отримувала як звичайно, у французькому консульстві у Києві за місяць до виїзду. На співбесіді чесно сказала, що йде в гірський похід в Піренеї -- дали дуже швидко і без проблем. Звісно треба мати всі стандартні і допоміжні документи у нормі, і адекватно відповідати на питання.
Цитата:
- ночівлі були в лише в наметах чи там є приюти також, як в Альпах чи Татрах?

У нас ночівлі були в наметах, але прихистків там повно - на маршрутах типу HRP чи GR10/11 великі з персоналом, на другорядних маршрутах - маленькі порожні. Оскільки там багато нацпарків, то режим перебування в них регламетований. Як правило (у кожному парку правила різняться), ночувати не в притулці заборонено у зеленій зоні. Починаючи з певної висоти (умовно це -- у льодовиковій або, рідко, у альпійський зонах) ночувати можна у наметах. Зроблено це через міркування безпеки -- вихід на певні маршрути іноді складний через віддаленість прихистків. При цьому ставити намет можна пізно ввечері і він має бути зібратий зі сходом сонця (у правилах саме так і сформулювано "з першими променями сонця") -- намет не повинен стояти у світлий час доби. Ватри заборонені.
Випереджуючи стандартні (нажаль) на наших туристів питання -- сховатися і стояти у лісі, щоб вас не бачили, можна. Але дуже рекомендуються виконувати ВСІ правила нацпарків -- їх придумали не просто так. Вражає збережена природа, коли всі виконують правила. Проте будь-яке перебування людей у нацпарку йому невідворотньо шкодить, навіть якщо все по правилам і люди прибирають за собою. Запахи (особливо від туалету) примушують звірів йти подалі - а в маленьких парках їм дітися нікуди, особливо з таким рельєфом і оточенням цивілізацією.
Цитата:
- який вийшов бюджет походу (по статтям)?

Приблизно 450 євро на все, без врахування післяпохідної програми (але з врахуванням переїздів для неї) - ми ще трохи погуляли Арагоном, Країною Басків, Парижем та дехто навіть Кьольном:) Не напружуючись можна зекономити ще 50 євро, а то і більше. З цієї суми десь 50 євро (дуже приблизно) пішло на харчування (можна дешевше - закупалися в центрі Тулузи, це як у нас розкладку купувати на Хрещатику). Решта на транспорт (як я вище казав він був неоптимальний по ціні, Київ-Париж-Київ вийшов десь у 270 євро), візу (30 євро), страховку.
Цитата:
- які поради щодо цих гір можна дати для майбутніх груп?

Залежить від планів. Гори дуже незвичайні - мабуть найкрасивіші, які я бачив, принаймі такої швидкої зміни пейзажів, ніде я поки був, немає. Різні породи у комбінації з льодовиковою та іншою ерозією таке начудили, що капець. І це все змінюється кожен день. Від водоспадів голова може запоморочитися, є місця де бачиш штук 20 одночасно (кожен по метрів 100-150), а два-три водоспади - там просто всюди (знову ж таки особливості ерозії - вертикальні стіни, ущелини каньоного типу і багато води). Найбільший каскад -- 400 метрів. Там можна у одному поході об'єднати все від парапланерів, спелеології і каньонінгу до термальних джерел і ще римських замків.

У технічному плані - там у міжсезоння можна придумати до 2Б включно, а з довгими скельними траверсами і сходженнями може і більше. Ми через різні причини (один учасник не приїхав разом зі спеціальною спорягою, погода тощо) не пішли на більшу частину запланованого (планували максимум 2А), а зараз, дивлячись назад, розумієш, що то б було складніше. Бо вигрібли на рівному місці перевал, де ну дуже хотілося 200 метрів перил на 40-градусному схилі -- це був "простий запасний варіант" замість запланованого перевалу "1Б", про який ми подумали, що стінні сходження це мабуть занадто. Де сніг -- там стандартно лавинонебезпечно як у Болгарії, Туреччині навесні. Одна сім'я байбаків зірвала лавинку (~80х20 метрів) прямо перед нами і там куди ми б через 5 хвилин дотропили:)

Одночасно з цим людей там майже немає (у міжсезон, пік сезону - це середина липня- середина вересня). Є тількі всякі альпіністи у приютах біля визначних вершин та цирків.

Одну пораду можна дати напевно - вчіть іспанську, каталонську або французьку мови:) Дуже треба при підготовці, найцікавіші родзинки описані цими мовами, англійською лише поверхнево і мало. Власне це для будь-яких гір у інших країнах так (у Болгарії, наприклад).

Цитата:
- коли планується звіт на сайті?

Судячи з того, що у мене ще ненаписаний звіт про похід 2-річної давнини - боюся, що скоріше ніколи. Тому краще питати тут, якщо треба подробиці.

Відмітити
0

Дякую за розлогу відповідь. З задоволенням сходив би туди в теплу пору року. Чи можна викласти карту з маршрутом групи?

Відмітити
0

У мене немає електронних карт, якщо є на що нанести, то можу зробити.

Відмітити
0

artem написав:
...Отримувати візу під похід довелося лише одній учасниці.

А решта? Всі мали мультивізи? Чи навіть дозвіл на проживання в ЄС? :)
Процедура отримання візи це питання взагалі найскладніша перепона для розширення географії походів на Захід.

Відмітити
0

Цитата:
Всі мали мультивізи? Чи навіть дозвіл на проживання в ЄС?
І те і інше, але це не важливо. Візу під похід дають, якщо нормально пояснити куди, як і для чого їдеш. Свіжих прикладів багато -- Словенія, Португалія, Норвегія..

Відмітити
0

Насправді там не так все складно, як можна собі придумати. В інеті є купа звітів, як народ отримує візи і катається по Європі.
Стосовно цього походу:
Віза отримувалась у французькому посольстві, докладна інфа про посольство і список документів: http://www.ambafrance-ua.org/france_ukraine/spip.php?article1089
Замість резервації готелю на весь період подорожі приносила докладно розписаний маршрут по дням з указанням міст ночівлі в горах.
Також був список всіх учасників походу з особистими даними і роздрукована з гуглмапсу карта з позначеними ночівлями.
На ті чотири дні, що були в цивілізації, бронювала хостели і приносила в посольство роздруківки броні.
Додатково ще писала лист на консула з поясненням, що ідемо в гори, тому не бронюємо готелі по всій подорожі і проханням посприяти у видачі візи.
Всі інші документи - по списку з сайту посольства.

Відмітити
0

Я не кажу що це неможливо, сам у червні отримав шенгенську візу. Але ... На форумі Тревела є тема про похід в Норвегію і там серед іншого обговорювалася і візова тема для Альп, ось так:

Цитата:
Требуют резервацию отеля/кемпинга, кучу документов, доказывающих что ты не нищий бомж и т.д. Персонал (граждане украины), бывает груб. Это унизительно для любого, поэтому и едут куда проще.

Цитата:
В яблучко! Не те щоб мені було соромно за свій банківський рахунок, чи важко броні поробити і кансельнути (робив, канселяв) - просто сам принцип, що для того, щоб поїхати і тратити там свої, хай не великі, але, як говорять чехи, "крунка до корунки..." пенінзи, мені за це не просто треба заплатити, а ще й виклянчити цю можливість. Якщо хочете - це принцип. Згоден, тупо. Але поки є альтернативи - не бачу змісту ним поступатись. Коли буде така система, як в Норвегії (що без проблем, все просто і цивілізовано...) - це інша справа

Відмітити
0

Вы хотите получить информацию по успешному получению визы под поход или просто поразводить флуд на тему: как тяжело получать визу?.
Те, кому надо - идут и получают. Только что как раз под Норвегию кстати получила. Да забронила хостел и кенсельнула, да справка со счета и работы. Если действительно хочешь попасть в какуюто страну - ты туда попадешь :).

Відмітити
0

Я просто показав чому так мало походів до Європи, хоча вони дешевші ніж на Алтай, Тянь-Шань та іншу пострадянську Азію, і що слова "насправді там не так все складно, як можна собі придумати" не є правда. Самі погляньте, що ви написали:

Tory написав:

- приносила докладно розписаний маршрут по дням з указанням міст ночівлі в горах.
- також був список всіх учасників походу з особистими даними і роздрукована з гуглмапсу карта з позначеними ночівлями.
- бронювала хостели і приносила в посольство роздруківки броні.
- додатково ще писала лист на консула з поясненням, що ідемо в гори, тому не бронюємо готелі по всій подорожі і проханням посприяти у видачі візи.
- всі інші документи по списку з сайту посольства.

Якщо все зробити як написано і поклянчити, то візу отримаєш. Але вас мабуть задовольняють такі приниження? Ну-ну.. =))

Відмітити
0

Analyst написав:
Я просто показав чому так мало походів до Європи, хоча вони дешевші ніж на Алтай, Тянь-Шань та іншу пострадянську Азію, і що слова "насправді там не так все складно, як можна собі придумати" не є правда. Самі погляньте, що ви написали:
....
Але вас мабуть задовольняють такі приниження? Ну-ну.. =))

При поездках в СНГ наибольший гемор испытываешь "там" - пропуска в погранзону, мусора, ФМС, а при поездках в Европу испытываешь проблему здесь - получение визы. И еще неизвестно, что из этого является унижением;)))

Відмітити
0

ой да, підготуватися до походу в посольство - це жахливо, принизлово й просто гидко.
А коли їдеш на Кавказ чи в Азію - то зовсім інша справа. Не треба оце за кілька місяців оформлювати різноманітні прикордонні перепустки, ніяких лісових білетів чи екологічних зборів, не треба реєструватися в міграційній службі чи іншому ментовському аналозі, ніяких ментів й митників. Все якраз дуже гідно :)

Відмітити
0

vitaly написав:
А коли їдеш на Кавказ - то зовсім інша справа. Не треба оце за кілька місяців оформлювати різноманітні...

Є хороше місце на Кавказі - на "Г" починається, на "я" закінчується ;)
Просто вже вкотре щойно звідти і суцільний позитив, в тому числі і від спілкування з усякими силовиками (прикордонники, митники: "Алпинисти!? Прахади! Харошіва отдиха!"). А поліцаї - так взагалі не віриться що таке буває на просторах постсовка. І жодної бамажки окрім закордонного паспорту!

Відмітити
0

до Росії можна і заздалегідь готуватись, але краще від того не стане, як у двох наших груп цього року http://www.tkg.org.ua/node/4643#comment-75800

vovin, по Грузії - після закриття доступу до Осетії зменшилась кількість відомих нам маршрутів, тому може менше туди ходимо (мені вже вдруге з нею не щастить). цього року тільки одна група збирається
Тому чекаємо на твої традиційно цікаві описи! Необхідність чогось системного по цьому питанню вітає у повітрі. Бо хоча грузинські друзі і написали багато, проте їм там все-таки простіше, ніж нам без знання реалій (маю на увазі Сванетію і т.і)

Відмітити
0

artem написав:
... боюся, що скоріше ніколи. Тому краще питати тут, якщо треба подробиці.

А може лінка на фотобанк з походу є, пофтикати на Піренеї?
Підписатися на Коментарі для "Похід до Піренеїв"