Похідна пічка

Пропоную до вашої уваги опис туристичної пічки. Ця конструкція зроблена для використання в умовах, коли палива (дров та хмизу) замало, і дозволяє зменшити використання палива десь у 2-5 разів порівняно зі звичайнім багаттям. Ще й можливо не мудрувати з підвіскою казанка.

Пічки такого типу туристи робили і раніше, але, здається, вдалось конструкцію декілька вдосконалити. По-перше - форма трикутника дозволяє швидко встановити її на будь-якої поверхні, і по-друге - з'єднання листів за допомогою бокових вирізів замість дротових петель та замків іншого типу дуже спростило конструкцію та полегшило її. Ще й у наплічнику легше розташувати. Вага цієї пічки біля 300гр.

Розміри
Розміри

Зроблена з 3-х металевих листів однакової формі і розміру. Два листи товщиною 0.4-0.5 мм зі звичайного заліза та один із неіржавіючої стали товщиною 0.7-0.8 мм. Цей лист дає жорсткість усій пічці. Форму та розмір можна побачити на фото. Казанок на фото на 2.5 літри. Гострі кути листів загорнув, щоб не порізати наплічника, але усе одно при транспортуванні доводиться спочатку замотувати ганчіркою, потім у поліетиленовий пакет і тільки потім у наплічник.

Діаметр нижніх отворів 14 мм, наверху спочатку були зроблені 3 таких отвори, але в умовах використання вологого палива їх виявилось не досить, тому наробив просто багато отворів (скільки вийшло) у верхній чверті листа діаметром 10 мм. Так горить краще. Збираю її таким чином: спочатку трохи вставляю відповідні прорізи одне у одне по всіх листах, а потім задвигаю їх скільки вийде. Якщо вони і не сядуть до кінця, то те не страшно, усе одно добре стоїть і так.

Отвори великого диаметру у тонкому металі роблять сверлом з перовою заточкою. Це коли по осі сверла залишають шип для центрування, та кромки по діаметру, які ріжуть тонку смугу по краю отвору. Усе інше тіло ріжучих кромок вибирається десь на 2 мм. Таким чином першим у метал входить центральний шип, потім метал починають різати наружні кромки, а при тонкому листі метала середина ріжучої кромки матеріалу, що обробляється, навіть і не торкається.

Користуюсь цим приладом вже 4 сезоні, випадків, коли б з неї впав казанок, чи вона сама перекинулась, не було. З досвіду користування можу сказати, що в умовах, коли дрова сухі (Крим та Схід України), розпалював її просто набивши хмизом та нахиливши на бік.

Ось такі дрова і така закладка
Ось такі дрова і така закладка
Вид на порожню пічку
Вид на порожню пічку

Підпалював знизу, чекав коли хмиз розгориться та вертав у вертикальне положення. Хмиз при цьому може декілька висунутись із пічки у низ, та то не є важливим, коли хмиз прогорить, то пічка стане рівно. В умовах Карпат, коли дрова та хмиз завжди вологі, пічку доводиться ставити на невеличкі камінці, так щоб знизу утворилася щілина десь 3-8 см висоти, яка служить піддувалом. Після цього підпалюю знизу або папером, якщо хмиз відносно сухий, або коли хмиз вологий частину таблетки сухого пального (десь 10 на 10мм) розпалюю на маленькому плоскому камінці і цей камінець підсовую знизу. Коли пічка розгориться дрова можна сушити просто обкладаючи ними пічку. Розмір дров невеличкий, довжиною десь як пів висоти пічки та не більше її висоти. Дрова підкидаю порціями, знявши казанок, через верх, заповнюючи об'єм пічки. Коли одна порція прогорить, то підкладаю нову порцію. Ще одна порада: коли дме вітер, то бажано нижню щілину з підвітряного боку закрити або дровами для сушки, або якимось камінням. Так вітер почне продувати пічку знизу догори, роздмухуючи її. Якщо вітер дуже сильний, то прикрити можна і дві щілини.

Як всі пічки (а також прилади та пристрої взагалі), так і ця пічка потребує деякого навику при користуванні. В мене він з'явився десь після 10-15 використань (зварених обідів), але оскільки експлуатувати пічку доводиться у різних умовах, то весь час у процедурі топки щось підправляю, пристосовуючись до нових умов. Маю на увазі дерево, що іде на дрова, закладку дров, розмір дров, вибір моменту підкидання, розмір щілини для піддувала та таке інше. Тут треба користуватись досвідом та здоровим глуздом (як і в інших справах).

Якщо хтось зробить щось краще, або буде мати цікавий досвід користування, прохання поділитись інформацією.

Печь походная
Печка походная
Печь самодельная
Вид на пічку в роботі
Під час готування
Під час готування під Ізюмом

Матеріал розповсюджується на умовах GNU GPL ліцензії.

Коментарі

Отличная статья, спасибо!

Мы для похода на Полярный Урал делали печку из конcервной банки 3.5-литровой
http://travel.org.ua/img/forum/1220867267.jpg
По верху и низу пробили дырки, над нижними из нихромовой проволоки я сделал колосниковую решетку
Горела отлично, но на хороших дровах очень быстро образовывался толстый слой угля - который приходилось шевелить, чтобы была тяга.

А вы в своей конструкции сознательно отказались от какого-либо колосника?

От колосников отказался по двум причинам:
1. Эту решетку еще и таскать на себе нужно
2. Трудно будет регулировать количество воздуха, попадающее в топку. Дело в том, что воздуха для горения нужно меньше, чем обеспечивает тяга на колосниках. Лишний воздух только охлаждает топку. В обычных печах подачу воздуха регулируют дверкой поддувала, добиваясь максимальной температуры в топке. Может быть, что недочет вашей печки как раз и связан с избытком воздуха, который уменьшает температуру горения и этим тушит угли. Как-нибудь попробуйте после прогорания дров перекрыть часть отверстий поддувала, может это немного улучшит прогорание углей. В случае с данной печкой подачу воздуха увеличиваю подкладывая небольшие камни под углы.

Підписатися на Коментарі для "Похідна пічка"