Свенъ Гединъ. "Въ Сердцѣ Азіи."

Свен Гедин. В Сердце Азии

Оцифрований двохтомник опису знаменитої трирічної подорожі легендарного шведського мандрівника Свена Гедіна горами та пустелями Центральної Азії.

Публікується за прижиттєвим виданням:

  • Свенъ Андерс Гединъ. Въ Сердцѣ Азіи. Памиръ - Тибетъ - Восточный Туркестанъ. Путешествіе С. Гедина в 1883-1897 гг. Въ двух томах // С.-Петербург. – Изданіе А. Ф. Девріена. – 1899.

Деякі карти зіскановано з наступних видань:

  • Sven Hedin. Through Asia. In Two Volumes. – Harper & Brothers, New York. – 1899
  • Sven von Hedin. Im Herzen von Asien. Zehntausend Kilometer auf unbekannten Pfaden. – Leipzig, F. A. Brockhaus. – 1903


Sven Hedin. Through Asia
Sven Hedin. Im Herzen von Asien

У першому томі описана перша частина трирічної мандрівки горами і пустелями Центральної Азії (1893-1895 рік). Свен Гедін описує, як він перетнув у поході Памір через озеро Кара-куль під час зимового міжсезоння, чотири рази здійснював спроби вперше зійти на вершину Музтаг-Ату (7546 м.) і успішно досяг висоти 6300 м. (на яках і з юртами). Після цього він вперше перейшов західну частину пустелі Такла-Макан, при цьому з великого каравану дивом залишилися в живих лише він, двоє з його супутників і один верблюд.

У другому томі Гедін вчергове вирушає на Памір, де бере участь у демаркації кордону між Великою Британією та Російською Імперію, потім вдруге за свою мандрівку перетинає пустелю Такла-Макан, мандрує вздовж південної гілки Шовкового шляху у Східному Туркестані, і робить довгий перехід через Куль-лунь і холодні пустелі Північного Тибету, пройшовши наразі закритий китайцями високогірний тибетський район Хох-сіль-шань. Перетнувши пустелю Цайдам, Свен Гедін спускається вздовж Нань-Шаню у населену частину Китаю і за допомогою транспорту дістається Пекіну, звідки через Сибір вертається додому, у Швецію.

Вичитка й обробка: Артем Соколов.
Сканування карт: Діма Шаповалов.


Не зважаючи на вичитку тексту, він ще містить невірно розпізнані символи, рештки дефісів-переносів, може мати пропущені шматки тексту. Велике прохання до читачів повідомляти про помічені помилки в коментаріях до глав.

Артем Соколов.

Коментарі

Підписатися на Коментарі для "Свенъ Гединъ. "Въ Сердцѣ Азіи.""