Aladaglar. Занурення у "Phantasma De Luxe"

Гірський масив БолкарВеличЦитадельСонячний стовп
Надзвичайно красиве оптичне явище дисперсії сонячного світла. Хмару з міріадів крижаних кристалів тягнуло
западиною Ечеміш нижче лінії горизонту, тому стовп з нашої точки зору (1800-2200 м нрм) простягався від Сонця і до самої землі.
Явищем мали можливість милуватись протягом біля 2х годин від зародження і до зникнення в білому, жовтому, помаранчевому і червоному
спектрах. Найбільш вражаючим
виглядає в жовто-помаранчевому
спектрі.
Пошук
АкліматизаціяЗникаючі сліди
Щойно основний напрямок вітру змінюється на південний, з
Середземного моря, до якого тут якихось 100 км приходять теплі, вологі хмари. Спустившись
на плато Арпалик (2360 м нрм), були здивовані відсутністю власних слідів 4,5 год. давнини... періодично сипало, але снігопаду не було. Пізніше зметикували - волога з теплих хмар конденсується і кристалізується на поверхні снігу, формуючи таким чином суттєвий приріст сніжної товщі без снігопаду; а сліди затягують-
ся не по всьому об`єму, а від країв в центр.
Небесні лукиResident ColdКреатив
ГлибинаСкельна горлянка між долинами Каяджік та НарпузШепітПланета Тварин
Тиша долини Емлі приголомшувала після завивання вітру на підходах. ..крихітні сніжинки витанцьовують в променях сонця на фоні білосніжних хмар, збитих в глибині долини. З похмурої скельної горлянки ущелини Бююк Мангірчі, там, де вона виливається на галявину Саримемедін Юрду вискочили свіжі сліди трьох вовків і помчали заваленою снігом грунтовкою. Якимось, незбагненним для нас чином, звірі обирають самий неглибокий сніг, що значно полегшує наше подальше пересування, а для підняття бойового духу напарниці, наспівую "Их трое, нас двое, расклад перед боем - не наш, но мы будем играть!". Так триває близько години, аж раптом рохкання з півночі розставляє все на свої місця - числене стадо кабанів від підсвинків до матьорих боровів харчуються на південних схилах долини, і вовчі сліди розчиняються в лісі в напрямку стада. Залазимо на освітлений сонцем великий болд, дістаємо чай-перекус і маючи напоготові фото-відео, чекаємо на Animal Planet Live. Час спливає, плани не чекають, а розв`язка не настає. .. Але "очну" зустріч з вовком мали за 3 дні.
Червоні гориГорлянки
Цікавою особливістю майже всіх долин західного флангу Високого Аладагу є наявність "скельних горлянок" в нижній
частині долини або на її змичці з іншою, шириною до 10 м. При чому переважна більшість з них мають дивний поворот близький до прямого кута. Проходи в долини Нарпуз, Діпсіз, Караялак, Джімбар вгадуються лише з відстані 100-150 м, на більших вістанях горлянка виглядає як суцільна скельна стіна. Цей ефект підживлює сприйняття маршруту ефектом "відкриття".
ГребіньСтінаПланета тварин
"Червоні" чи "прекрасні" - ось у чому питання!
Повертаючись до питання етимології назви масиву, все більше схиляюсь до думки, що саме вечірній ефект освітлення взято за її основу. Під час нашого перебування (29.12.-7.01.) таке освітлення заставали двічі між 16:25 і 16:35 з піковим ефектом забавлення тривалістю 2-3 хвилини протягом цього проміжку часу - і червоні, і прекрасні гори одночасно, чи не так? Турецько-англійський перекладач дає ще одне значення для слова Ala - прекрасний.
Горлянка між долинами Каяджік та НарпузПівденна стіна піку Демірказик з долини НарпузНадіяЦілковитий Pazitiff
ПолітІдеїПогодні умови
Перші 3 дні нашого перебування стояла сонячна морозна погода, вдень -14,5/-22 але сонце нівелювало вплив низких температур повітря, вночі до -28 (на 1460 м нрм), вітер північний 12-15 м/сек. , - як для такого вітряного району, яким є Аладаглар, можна вважати
помірним. Інші дні - вітер південний 12-15 м/сек, переважно хмарно, вдень -2/-6, вночі до -12 (на 2440 м нрм). Для висот 1400-1800 характерний весь калейдоскоп міжсезоння. Для висот 2400-3000 характерний весь зимовий калейдоском, підсилений впливом сонця - в сонячний день, навіть за низьких температур повітря, південні скельні схили майже позбувались снігу. На висотах вищих за 3000 м нрм. за південного напрямку вітру характерними є конденсація вологи хмар і налипання / намерзання на скельну породу. Сніжна обстановка могла змінюватись протягом дня - "стабільно нестабільна".
Тихий вечір. Південна стіна піку ІтотурумуЛють
Мить життя хмарЗимовий садПроміньВіяло
 Добирання
ТудиЗапоріжжя - Дніпро-вськ
авто,
1 год.
Дніпро-вськ - Стамбул
(Ататюрк)
авіа,
"Дніпроавіа",
1 год. 40 хв. ,
312 UDS/чол. (туди-назад)
12:10-13:50
Стамбул (Есенлєр) - м. Нііде
автобус,
"Inan Luks",
13 год. ,
50 YTL/чол.
20:00
м. Нііде - с. Чукурбаг
долмуш,
"Camardi Koop",
1 год. 30 хв. ,
6 YTL/чол.
9:30
с. Чукурбаг - с. Марти
авто, 10 хв.
Звідтис. Марти - c. Чамарди
авто,
15 хв.
c. Чамарди - м. Нііде
долмуш,
"Camardi Koop",
1 год. 30 хв. ,
6 YTL/чол.
17:00
м. Нііде - Стамбул
(Есенлєр)
автобус, "Inan Luks",
11 год. ,
50 YTL/чол.
19:00
Стамбул
(Ататюрк) - Дніпро-вськ
- " -,
15:15 - 16:55
Дніпро-вськ - Запоріжжя
авто, 1 год. 30 хв.
 Загальний транспортний бюджет: 400 USD/чол. (1USD=1,55YTL)
Загальний час в дорозі: 28 год.
(від виходу з дому до прибуття у "точку відриву". Тобто, для нас це швидше ніж "в Карпати")

По приїзду та від`їзду у Стамбулі мали 4-5 годин. на прогулянки і оглядини центру міста. В Стамбулі +7/+8, зелена трава і цвітуть троянди. Пересування Стамбулом на метро, 1.40 YTL/жетон


Планувалось
1. "Понюхати чим пахнуть" великі гори зимою;
2. Тренування (з інструктором і самостійні);
3. Сходження на піки Езневіт і Лахіт-Кая південними гребенями з інструктором;
4. Трекінг західним флангом масиву.
Получилось
1. Хочеться ще! ;)
2. Горлянка між долинами Каяджік і Нарпуз порадувала некрутим, але розкішним натічним льодом, західний гребінь піку Езневіт до 2900 нескладним, але цікавим скельно-сніжним рельєфом, Сакарташ самими різноплановими траверсами скелі/сніг/крига в самих різноманітних комбінаціях, а південно-обернені стіни коньону Казикли скелями, до котрих нічого не примерзло. Підходи до "тренувальних полігонів" у 5-7 км формували симуляцію реалій автономного технічного трекінгу.
3. Ночівля на Езневіт яйлі (2487 м) перед спробою сходження на пік Езневіт (3510 м), від сходження відмовились через не дуже сприятливі метеоумови. Установка на сходження - тільки за умов близьких до ідеальних, за ускладнення - вниз.
4. Денні бродилки на відстані 14-22 км з виходами до 3000 м нрм (озеро Чагалин гьолю в ущелині Джімбар). Їх результатом стала наступна версія топо-хребтовки зі значною кількістю "знятих з місцевості" уточнень і доповнень.
Інструктор
Реджеп Індже, 38 років, автор книжки "A rock climbing guide to Aladaglar". Сходження на вершину - 200 YTL
Тренування/трекінг - 150 YTL
(для групи до 4х чол. )
База
с. Марти (20 хат і мечеть) на західному фланзі масиву. "Climber`s House", бунгало - 40 YTL/до 4 чол. за ніч, шале - 60 YTL/до 4 чол. за ніч. Зимою не працює, для нас зроблено виняток, тому відсутність гарячої води і замерзання залишеного на столі недопитого чаю за ніч - здоровий компроміс. Шале від бунгало відрізняється наявністю кухні. Є невеликий скеледром в опалюваному приміщенні.
Харчування
Самостійне, 1 раз закупили продукти в магазинах Чамарди на ~100YTL на 10 днів на 2х. Сільські турецькі харчі - вище всяких компліментів.
Зв`язок
Протягом літа 2008 на східних і західних відвищеннях вздовж западини Ечеміш компанії стільникового зв`язку встановили "сотки" з інтервалом у 3-4 км. Зв`язку не було в ущелині і каньоні Джімбар (в ущелині - від Теке до оз. Чагалин, в каньоні - від спуску з плато Арпалик до злиття з правим руків`ям), а в долині Емлі нестійкий.
Підписатися на Коментарі для "Aladaglar. Занурення у "Phantasma De Luxe""