Положення конкурсу розповідей, фото та відео - 2012

Положення про проведення відкритого конкурсу розповідей, фото та відео туристського сезону 2012 року

I. ЦІЛІ ТА ЗАВДАННЯ.

Туристський клуб "Глобус" радий запросити всіх бажаючих до участі в конкурсі, який проводиться восени 2012-навесні 2013 року. Роботи, надіслані на конкурс, мають відображати все те, заради чого ми зриваємося з насиджених місць і їдемо підкорювати вершини або топтати пил доріг в тисячах кілометрів від рідного дому. Все те, від чого кров у жилах тече швидше, що змушує нас жити, і про що ми мріємо. Це може бути неймовірна краса дикої (і не дуже) природи, велич гір, культурні, етнічні та історичні пам'ятки, місцеві жителі різних регіонів Землі, технічні складності проходження перешкод в спортивних походах, сильні духом і тілом люди, кращі і близькі друзі, котрі долають ці труднощі.

Метою конкурсу є популяризація активного виду відпочинку і виявлення найбільш цікавих походів і подій туристського сезону 2012 року. Показати навколишній світ і спробувати пояснити причини, з яких люди подорожують; дати творчий імпульс тим, хто ходить у походи не тільки задля механічної фіксації побаченого. Давайте поділимося своїми подорожами з іншими!

II. ПОРЯДОК І ТЕРМІНИ ПРОВЕДЕННЯ.

На конкурс приймаються роботи, що описують різні події протягом туристського сезону 2012 року, і розглядаються в наступних категоріях:

  • "Outdoor" Розповіді, твори, звіти в довільній формі про категорійні та степенні походи з пішохідного, водного, гірського, лижного, велосипедного, спелеологічного туризму і про багатоденні експедиції з пізнавальною або пошукової метою.
  • "Режисер" Відео-конкурс, що складається з двох номінацій:
    • "Кліп" - відео-матеріали, з описом, розважального характеру на будь-які туристичні події 2012 р.
    • "Короткометражний фільм" - відеоматеріал, з описом, інформаційного характеру на категорійні та степенні походи по гірському, пішому, водному та вело туризму.
  • "ФотоГлобус" Фотографії на конкурс приймаються в чотирьох категоріях, для кожної з яких підсумки будуть проводитися окремо.
    • У категорію "Світ навколо нас"
      приймаються пейзажні фотографії цікавих місць і районів, відвіданих при проведенні спортивно-туристських походів або подорожей; фотографії представників дикої флори і фауни різних регіонів планети; макро фотографії.
    • У категорію "Портрет"
      приймаються портретні фотографії учасників спортивно-туристського заходу або походу в контексті заходу; портретні фотографії місцевих мешканців України та інших країн у контексті місцевих етнічних і культурних особливостей регіону.
    • У категорію "Миттєвості шляху"
      приймаються фотографії різних ситуацій з подорожей і походів, які відображають дух подорожей, складності і радості шляху, єднання людей в походах.

Екстремальних і небезпечних моментів походів і подорожей, силу духу, відвагу і емоції людей на межі можливостей.

Суддівство та оголошення результатів буде проводитись після опублікування на сайті останньою, з надісланих у строк, робіт (2-3 тижні після закінчення прийому робіт).

Оргкомітет залишає за собою право змінювати кількість і тип категорій, а також кількість призових місць в залежності від якості і кількості отриманого матеріалу.

III. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ТА ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ НАДАНИХ МАТЕРІАЛІВ.

- У конкурсі можуть брати участь роботи, які тим чи іншим чином висвітлюють події та заходи спортивно-туристського сезону 2012 року. До участі в конкурсі також можуть бути допущені роботи, що містять інформацію про події попереднього туристського сезону, за умови, що роботи з тих чи інших причин раніше не висувалися на конкурс.

- Учасником конкурсу може стати будь-який автор незалежно від приналежності до туристського клубу "Глобус" і віку.

- До участі у конкурсі приймаються роботи, сюжет яких тим чи іншим чином пов'язаний з проведенням спортивно-туристських заходів, походів і експедицій, або активними подорожами, і які є самостійним завершеним твором.

- Усі надані на конкурс роботи підлягають попередньому перегляду та оцінці ред. колегією конкурсу.

- Усі надані матеріали повинні відповідати основним цілям і тематиці конкурсу та умовам прийому робіт. Крім того, надані матеріали не повинні суперечити законодавству України та нормам суспільної моралі. До участі в конкурсі не розглядаються роботи: які містять непристойний, провокуючий або дискредитуючий текст, фото або відео; містять ненормативну лексику або сленгові вирази (жаргон); представляють інтерес лише вузькій групі осіб, причетних до описуваних подій; містять надмірну кількість посилань на сторонні матеріали, що дозволяє вважати поданий твір несамостійною або незавершеною роботою.

Роботи, що не відповідають даним вимогам до змісту наданих матеріалів, можуть бути повернені авторам на доопрацювання з відповідними зауваженнями та рекомендаціями Ред. Колегії. Надалі, участь у конкурсі такої роботи буде можливо тільки за умови коригування змісту роботи або форми відповідно до рекомендацій.

- Організатори залишають за собою право використовувати всі отримані матеріали в цілях популяризації туризму і подорожей.

- Факт надходження роботи означає згоду учасника з правилами проведення конкурсу.

- Прийом робіт закінчується 1 березня 2013 року.

IV. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ, НАГОРОДЖЕННЯ.

Журі кожної категорії та/або номінації конкурсу складається з Суддівської Колегії - групи спеціалістів (туристів різних напрямків з великим практичним досвідом, журналістів, літераторів, фотографів), запрошених у якості суддів організаторами конкурсу.

Організатори конкурсу залишають за собою право: затверджувати склад Суддівської Колегії; затверджувати склад Ред. Колегії; змінювати кількість і тип номінацій в залежності від отриманого матеріалу; дискваліфікувати учасника конкурсу або учасника Суддівської/Редакційної Колегії при виявленні умисного підтасування результатів конкурсу.

При суддівстві номінації "Outdoor"
оцінюються тільки літературні якості розповіді, а не ступінь його спортивності чи реалістичності матеріалу.

При суддівстві номінації "Кліп"
оцінюються тільки художні якості відеоматеріалу та опису.

При суддівстві номінації "Короткометражний фільм" оцінюються як інформаційні, так і художні якості відеоматеріалу та опису.

Критерії оцінки "ФотоГлобус":
- При суддівстві всіх фотографій буде оцінюватися оригінальність, рівень художності роботи, якість технічного виконання знімка, а також естетична краса сюжету та екстремальність відображуваного події (номінації: "Світ навколо нас", "Миттєвості шляху").

Система суддівства категорій "Outdoor", "Режисер" та "ФотоГлобус"представлена ??у Методиці суддівства літературних розповідей, відео репортажів та фото конкурсу.

Роботи, що зайняли перші три місця в кожній з категорій та/або номінацій, нагороджуються призами спонсорів.

Місце проведення церемонії нагородження обговорюється додатково, після підведення результатів суддівства.

Увага! Інформацію щодо підведення підсумків минулорічної фотовиставки "ФотоГлобус 2011" буде вивішено пізніше.

V. ПУБЛІКАЦІЯ.

Всі роботи, що беруть участь у конкурсі, включно з медіа-матеріалами (тільки за винятком відеоматеріалів), публікуються на сайті турклубу "Глобус". Для цього автори надають роботи згідно вимог, описаних в пункті VI.

Після закінчення прийому буде проведена виставка конкурсних робіт категорії "ФотоГлобус", що задовольняють вимогам конкурсу. Роботи будуть вивішені у приміщенні бібліотеки НТУУ "КПІ" навесні 2013 року. Точні дати проведення фотовиставки будуть обумовлені окремо.

VI. ПОДАННЯ МАТЕРІАЛІВ.

Матеріали, що подаються на конкурс у категорії "Outdoor", можуть містити довільну послідовність викладу даних. Кількість фотографій для розповідей - не більше 25.

Незалежно від номінації, матеріали, що подаються на конкурс у категорії "Режисер", повинні містити не менше 1000 слів описового або інформативного характеру, або іншу корисну інформацію.

Для номінації "Кліп" тривалість відеоматеріалу не має перевищувати 10 хв., для "Короткометражний фільм" - 40 хв. Всі відеоматеріали і текст повинні відповідати основним цілям і завданням даного Положення, бути цікавими та інформативними для читача, не втаємниченого у події та тематику викладені в роботі.

Всі матеріали від авторів приймаються в електронному вигляді з поміткою "Конкурс 2012" і повинні містити:
- файл у текстовому форматі (.odt, .txt, .rtf, .doc і т.д.); зміст (якщо він вимагається; наприклад, для звітів) рекомендується вставляти засобами редактора.

- кожна фотографія повинна мати розмір до 800х600 пікселів і об'єм до 150Kb. Винятки робитимуться лише для широких панорам - їх розміри можуть перевищувати 800 пікселів по горизонталі.

- відеоматеріал надається у вигляді html-коду вставки у сторінку, саме відео розміщується на відеохостінгу.

- окремо прикладені або вставлені в документ фотографії в загальноприйнятих для web графічних форматах. Конкретне розташування фотографій, додаток окремо, повинно вказуватися рядком "Фото [номер фото] [назва фото] [ім'я файлу]".

Назва файлу із зображенням повинно містити тільки номер фотографії, що співпадає з вказаним у тексті, без повторення назви зображення. У випадку, якщо фотографії вставлені в документ, то підпис до фото розміщується окремим рядком під зображенням у форматі "Фото [номер фото] [назва фото]". Не рекомендується, у разі вставки фотоматеріалів в роботу, використовувати таблиці для відділення підписів від фото і вставку тексту підпису фотографії безпосередньо в зображення. В останньому випадку обов'язково також наявність і текстової підпису, у вказаному вище форматі.

- сумарний обсяг надісланих матеріалів (окрім відео) не повинен перевищувати 15 мегабайт;
- лист повинен також містити дані про: номіновану категорію, ПІБ автора.

Категорія "ФотоГлобус":

- Кожен автор може надати на конкурс чотири фотографії, але не більше ніж дві фотографії в одній категорії.

- Фотографії на конкурс приймаються в електронному вигляді у форматі JPEG в розмірі, достатньому для повноцінної оцінки фото на сучасному моніторі, тобто не менш 1500 пікселів по довшій стороні. Розмір надісланого файлу не повинен перевищувати 5 мегабайт.

- Для участі в подальшій фотовиставці необхідно буде надати фотографію в дозволі, достатньому для друку у форматі А4 (3542 пікселя по довгій стороні). Більш конкретні вимоги будуть сформульовані суддями після етапу попереднього відбору фото для виставки.

- До розгляду допускаються як кольорові, так і чорно-білі фотографії. Допускається корекція кольору і поліпшення якості знімка. Фотографії містять ефекти фотоколлажу розглядатися не будуть. Також до участі у фотовиставці не допускаються фотографії в авторській рамці і з авторськими підписами на фотографії.

- До всіх робіт має бути докладено опис, що містить:

  • ПІБ автора фотографії.
  • Лаконічну назву.
  • Дату й місце зйомки.
  • Короткий опис фотографії, пояснення того, що відбувається - події, культурних особливостей і т.п. Якщо фотографія зроблена в ході спортивно-туристського заходу, опис має містити категорію складності походу або перешкоди, час і район проведення заходу, імена людей зображених на фотографії, пояснювати суть того, що відбувається на знімку.
  • Для портретів можна (але не обов'язково) вказати імена зображених на ньому людей.
  • Марки фототехніки і фотоматеріалів, використаних при зйомці.

- При друці фотографій для виставки ніякої додаткової корекції проводитися не буде. За бажанням авторів, можливе надання окремої копії фотографії, спеціально підготовленої для друку, або самостійний друк фотографії автором. У цьому випадку необхідно обов'язкове узгодження з організаторами конкурсу.

Всі матеріали прохання надсилати за адресою: globuskpi[at]gmail.com.

VII. DISCLAIMER

Конкурс не має комерційної мети. Оргкомітет конкурсу залишає за собою право незначно змінювати це Положення, повідомляючи про це на сайті.

Коментарі

Кількість робіт яку може надати один автор категорії ФотоГлобус зменшено до чотирьох (та не більше ніж дві в одній категорії).
Для конкурсів Outdoor та Режисер діють ті самі правила, не більше ніж дві роботив одній категорії.

А что, лимит на 25 фотографий в категории Outdoor упразднен?

З.Ы. Если что, я совсем не против, чтобы в норвежском очерке было больше иллюстраций :) - фотки хорошие.

Підписатися на Коментарі для "Положення конкурсу розповідей, фото та відео - 2012"