Відгуки на нариси та фоторепортажі - 2010

Цього року редколегія знову публікує відгуки та рецензії суддів на нариси та фоторепортажі, тобто деяку аналітику. Сподіваємось, що це принесе користь як для розвитку авторів та суддів в цілому, так і дасть кожному поштовх до нового різнобічного бачення своєї творчості. Можна помітити, що опубліковані погляди іноді досить відрізняються між собою.

Різноплановість поглядів обумовлена різним досвідом суддів - деякі з них є ?представниками туристського народу?, тобто мандрівниками, що багато подорожують та користуються описами як читачі, проте самі враженнь та описів не пишуть. Друга категорія суддів - це літератори, деякі з них зрідка подорожують або ходять у прості походи. І проміжна категорія - туристи або мандрівники, що ходять та пишуть, те і інше роблячи із любов'ю до справи, тобто любительски.

Написання рецензій цього року не було обов?язковим, тому розлогі коментарі ми отримали в основному від суддів, які мають досвід написання призових нарисів або просто хотіли надати авторам зворотній зв'язок.

Окремо хочеться попросити авторів із легкістю ставитись до рецензій, адже саме критичні коментарі можуть вказати нам творчий шлях, хоча читати їх і важче, ніж чисто схвальні відгуки. Отже, десь серед різнобічних поглядів суддів лежить істина. Зазначимо, що у деяких номінаціях кількість сильних робіт перевищувала кількість призових місць, і деякі гарні роботи можна знайти нижче 3-го місця. До того ж у подібних конкурсах, як у спорті, головне - участь, а не перемога. В цьому конкурсі як автори, так і судді (які кожного року змінюють один одного у різних ролях) вчаться та ростуть.

Побажаємо нам всім легкого пера, та щоб було з чим прийти до конкурсів наступних років. До зустрічі на стежках!

Категорія ?Outdoor-враження?

Суддя

Автор. Назва роботи

1.

Три дні свободи. Автор: Тетяна Моянська.

Симончук Наталія

Хороший, интересный рассказ, в легкой и веселой форме.У автора есть свой стиль, работа выглядит цельной. Также рассказ неплохо проиллюстрирован соответствующими фотографиями.

Марина Кондратенко

Однозначно нравится! Близок и шутливый стиль повествования, и четкость изложения событий, и обилие речевых оборотов для описания красоты вокруг.  Похоже, удался не только праздник, но и рассказ о том, как он отмечался.

Ірина Засипкіна

Написано легко и непринужденно, читается на одном дыхании. Возможно, в следующий раз стоит писать о каких-то других местах. Про Крым уже столько всего написано.

Наталья Бельченко

Ребячливый и восторженный текст, поднимающий настроение.

Гонтарік Вікторія

Легко и весело читается.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

Один з багатьох фото-звітів-щоденників. Фото підібрані непогано. Є спроба внести в роботу емоції, але не розгорнуто. Звичайно, для художньої літератури тексту замало. Загальних вражень вистачає на ?7+? балів. 7-е місце

Кравчук Олександр

Після прочитання розповіді залишаються враження легкості та невимушеності, які, слід зауважити, притаманні й іншим оповіданням автора. Знову помічаємо характерний прийом використання зменшувально-лагідних слів, таких як ?дождиЧЕК, мальчишКи, рюкзаЧОк, тучКи?? - засобів передачі грайливого романтичного настрою. Звісно, годі й очікувати іншого від досвідчених туристів, які вмикають ?режим дурачества?.
Під час опису ?кримської пригоди? бачимо поєднання підходу ?технаря? та ?романтичного туриста? - приклад з проходженням кримського каньйону, коли аксіома про найкоротшу відстань між точками в гірських умовах потребує нового доведення методом підрахунку колючок на тілі ?бойових плюшевих звірів??
Поруч із реальними картинами світу, Тетяна вдало користується і містичними персонажами на зразок ?прилетівших котів?. Прочитавши це, в уяві вимальовуються зграї котів, що наче сарана спускаються великими хмарами з кримських гір і займають дерева на узбережжя втомленого зимою моря в очікуванні таких же дивних мишей, що мають виринути з водних глибин назустріч весні?)
Загалом, ця весняна розповідь залишає враження яскравого свята і казки, відчуття якого, слідом за автором, можна досягти не зважаючи ні на важкий рюкзак, ні на почуття голоду, ні на інші дрібниці ?туристського життя?.

2.

Похід в Крим. Автор: Воломидир Горбаченко.

Симончук Наталія

По рассказу чувствуется, что автор действительно прошел свой самый первый поход..Описание похода передано очень эмоционально. Однако как у любого новичка, у рассказа есть свои недочеты -  наличие синтаксических и грамматических ошибок в тексте, общая сумбурность в изложении (какие-то моменты описаны сверх ярко, каким-то уделено меньшее внимание, не прослеживается общая целостность рассказа). Автору хочется пожелать новых и интересных походов, а также новых рассказов - творите!

Марина Кондратенко

Я бы назвала рассказ "Поход в Крым, или 8 частей ни о чем"... В кои-то веки не смогла дочитать рассказ до конца, стало жалко времени, нервов, в общем, себя. Эмоции, эмоции и еще раз эмоции, которые явно с трудом успевали складываться в предложения, а уж о проверке орфографии я вообще молчу. А из-за всего этого воспринимать текст просто невозможно, приходится перечитывать по нескольку раз каждое предложение, чтобы понять, что же хотел сказать автор. Вова, ну есть же простейший Word, который исправляет/выделяет ошибки, если сам в состоянии аффекта их не замечаешь.  Отдельный вопрос вызывает 8 часть, та, которая "от автора": а предыдущие от кого были???  Точно так же совершенно непонятно, зачем пункты с перечислением понравившихся и непонравившихся моментов похода, информация в них обобщенная и непонятна никому, кроме разве что самого автора...  Зато сразу приходят на ум золотые слова: краткость - сестра таланта!

Ірина Засипкіна

Лучше меньше, да лучше. Нужно сократить рассказ как минимум втрое, а то и больше. Много воды - нейтральных фраз, которые не несут смысловой нагрузки, а только отбирают внимание. Много орфографических ошибок. Проверяйте написанное. Понравилось окончание - как бы итог получился хороший, размышления про "первый раз в жизни каждого" и про змею, про порядок действий в такой ситуации. Жаль, что это хорошее теряется на фоне остального неинформативного текста.

Наталья Бельченко

Стилистика и безграмотность раздражают. Так даже не говорят, по-моему. Едва ли автор замышлял создать столь топорный художественный язык. Такое впечатление, что он и не перечитывал свой опус.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

?8 ??  балів. Звіт про Крим цього автора, вочевидь ?програє? карпатському. Емоції, фото та гумор рятують загальну картину. Імовірно, це більш рання робота. Тут значно більше різнопланових помилок і літературних незграбностей, але потенціал автора добре видно! 4-е місце. 

Кравчук Олександр

Спершу хочеться побажати лаконічності, і ще раз лаконічності. Занадто детальний опис. Наприклад, чи є щось важливе в такого типу реченнях: ?Я сказал, пошли. Путник мой удивился, не поверив мне, но как увидел, что я уже иду, пошел за мной?? Володимире, викладення такого рівня думок потрібно відсікати. Помічаємо постійні (звичні для автора) граматичні помилки та сумбурність стилю.
Бідність мовлення призводить до частого вживання тавтологій. Так, словосполучення ?бескрайнее море? автор дозволяє собі повторювати через кілька рядків тексту. Тому складається враження, що автор жодного разу не перечитував свій ?доробок?.
Разом з тим, такі ?ляпи? слід відносити скоріше до безвідповідального чи можливо легковажного ставлення до публікації, адже кінцівка розповіді несподівано порадувала смисловим наповненням, яскравими зворотами та щирим запалом автора. Тому не лінуйтесь, більше працюйте над своїми есе, і ми залюбки читатимемо Вас у майбутньому!

3.

Кримська сотка - 2010. Автор: Дмитро Крутоуз.

Симончук Наталія

Рассказ описывает соревнования изнутри, а точнее - мироощущение руководителя. Наверное, само руководство такой гонкой чуть утомляет, и поэтому в рассказе немного  не хватает яркости и остроты духа соревнований. Изложены больше факты

Марина Кондратенко

Четко, лаконично, конструктивно и по делу. Правда, не совсем понятно, почему в начале рассказа одна мысль постоянно делится на множество кусочков (по смысловой нагрузке явно цельное предложение часто разбито на несколько отдельных, плюс почти каждое формирует свою строку).  Но, как говорится, чем дальше в лес - тем толще партизаны, а в нашем случае абзацы.  Главное же - понятна цель повествования, теперь каждый будущий участник "сотки" знает о всех положительных и негативных нюансах соревнований. А предупрежден - значит вооружен.

Ірина Засипкіна

Хороший отчет. В основном изложены сухие факты. Слишком часто встречается аббревиатура  КП :)

Наталья Бельченко

В тексте преобладает подробная фактическая информация, но едва ли ее можно счесть особо художественной.

Гонтарік Вікторія

Очень уж не позитивно.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

?6+? балів. Хоча, звіт більш витриманий, ніж конкурентський про ту ж ?сотку?. Загалом - грамотній, інформативний... але таки звіт, майже технічний. До художнього твору не дотягує. 10-е місце

Кравчук Олександр

Загалом робота справляє враження опису спортивної події, в якій зовнішні обставини завадили кращому зі спортсменів досягти бажаного результату. Звісно, не заперечуючи право Дмитра на ставлення мети саме такого формату, хотілося б в наступних роботах побачити більше ?творчості?: не лише власних (і часто досить суб?єктивних) думок, а і щось на зразок художнього тексту.
Хотілось би порекомендувати вживання більшої кількості прикметників, непрямих смислових зворотів, метафор, фразеологізмів і т.д., які могли б збагатити стиль розповіді.
Щодо тексту, то дивує непідготовленість учасників до такого серйозного заходу: бачимо недостатність матеріальної, фізичної та моральної готовності до серйозних перегонів, які можуть принести не лише заряд позитивних емоцій, а й привести до нещасних випадків. Хоча, навіть великі дороги починаються з першого кроку...
Помічається, що автор замість того щоб радіти участі у цікавому заході, можливостям отримати максимальну дозу вражень та адреналіну (нехай навіть і за слабкої організації), шукає винних у не досягненні своїх цілей. А винними стають то неправильні карти (а де ви бачили точну туристичну карту?:)), то непідготовлені учасники (хоча організатор сам обирав собі компанію), то організатори з суддями (цікаво, а скільки подібних змагань організував Дмитро?). Знову ж таки бачимо характерне для автора використання завуальованої нецензурної лексики та ?сленгу?, що заслуговує на несхвальні відгуки.
Сподіваємось, нові пригоди Дмитра принесуть натхнення для нових історій, сповнених оптимізма та яскравих барв!

4.

Велопохід Грузією з ілюстраціями. Автор: Дарина Билим.

Симончук Наталія

Изюминка этого рассказа конечно же иллюстрации, и тут не поспоришь.Они придают особый колорит всей работе. Однако сам текст на фоне зарисовок выглядит простоватым и обыденным. От текста и описания велопохода ожидалось немного большего

Марина Кондратенко

Вот как нужно писать о далеких краях! Чтобы душа свернулась (от белой зависти) и развернулась (от радости за людей, которые видели все своими глазами), и сразу захотелось туда же и побыстрее. Давно слышала, что в Грузии нас принимают с распростертыми объятиями, и вот еще одно подтверждение. Написано легко, увлекательно, с множеством интересных подробностей поездки. И конечно же рисунки местности вместо фото внесли свою изюминку. Сразу видно, архитекторы приехали, умеют рисовать. :)  P.S.:  Ну как не поблагодарить автора за прекрасный рассказ?

Ірина Засипкіна

Мне еще в школе учитель советовал при написании произведений, что когда хочешь похвалить, то писать практически нечего, поэтому нужно выбрать то, что не понравилось, ведь критиковать гораздо проще и объемнее выходит. Вот и тут много написать не получится, потому что понравилось абсолютно все! Очень интересно и ярко написано, ничего лишнего, никаких ненужных цветистых подробностей. Отдельное спасибо за бомбовые иллюстрации.

Наталья Бельченко

Остроумно переданные подробности, интересные наблюдения и живая речь привлекают в этом тексте. Покорили ручные иллюстрации. По-хорошему завидуешь автору, настолько удачно он увидел Грузию изнутри.

Гонтарік Вікторія

Интереснейшие иллюстрации, в меру информативный и с впечатлениями. Супер.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

Певно, найяскравіший з усіх квазі-звітів. Фото чарівно доповнюється малюнками. Добре переказуються колорит Грузії. Є спроба донести емоції в команді. Такий творчий момент як малюнки ?витягує? технічно насичену роботу на ?7,5? балів. 5-е місце.

Кравчук Олександр

Грузія? В нашій уяві постають гори, вино, запальні народні танці, доброзичливість та експресивність місцевих жителів. Що ж, даний ряд підтверджує і розповідь Дарини.
Прочитавши текст, ще раз пересвідчуєшся в гостинності древнього кавказького народу, яка заманює відвідати гірську країну, де гість - перша людина в домі?
Однією з головних характеристик викладеного є почуття гумору, яке починається з перших рядків (представлення учасників ?прогулянки?), змінючись іноді на іронію ( в моменти важкого фізичного навантаження), проте не залишає нас упродовж розповіді. Автор дає приклад веселого підходу до труднощів, які можуть виникнути у такого роду (та і в інших) подорожах. Наприклад, відміна маршрутних ?дньовок? може легко компенсуватись не тільки додаванням мальовничості подорожі, а й ?такою приємною важкістю в м?язах? :)
Подив викликає описаний фурор, що збуджують велосипеди та їх володарі у місцевих жителів (напрошуються паралелі з ?білими? відвідувачами Індії). Хоча й справді, кому крім дивакуватих туристів з не менш дивним транспортом заманеться спекотними літніми днями вивчати ?не зовсім рівні? кавказькі ландшафти?
Автору вдається ознайомити нас з культурними особливостями цікавої країни, колоритом місцевості та її жителів. Прикро, що Дарина, концентруючись на процесі самої подорожі, показує нам мало подробиць, які б передавали художні особливості стародавніх храмів та інших цікавих об?єктів, що без сумніву тільки додало б цінності оповіданню.
Окремо хочеться відзначити використання ілюстрацій-графічних малюнків, які надають незвичності твору та збагачують сприйняття твору загалом.
Як бачимо, в духовному світі автора є місце чудесам та можливості радіти новому та невивченому. Після такої цікавої реклами не один читач, мабуть, скаже собі: ?до зустрічі, сонячна Грузія!?.

5.

Золота осінь в країні фортець, печер і водоспадів. Автор: Володимир Горон.

Симончук Наталія

Очень хороший рассказ про интересное путешествие. Есть свой колорит и стиль. Текст неплохо дополнен техническими привязками по маршруту и иллюстрациями. Прекраснейшее украинское слово - читалось с наслаждением!

Марина Кондратенко

Не розповідь, а цілий путівник. Загубитись в такій кількості описаних об'єктів досить реально, тож за список в кінці таки подяка. Жартівливий тон автора передає настрій поїздки. Судячи по фото, гарнючі місцини відвідали, після прочитання виникає бажання повторити "подвиг". Хай но тільки сніг остаточно зійде і одразу гайнемо педалі крутити!

Ірина Засипкіна

Подобається стиль написання, але за цікавими висловами не завжди вловлюєш, що ж мав на увазі автор. Дуже добре, що написано досить лаконічно проте іноді не вистачало подробиць, атмосфери походу, окрім просто опису маршруту.

Наталья Бельченко

Гарна мова, приємно читати. Хотілося б трохи більше власне художніх елементів

Гонтарік Вікторія

Хороший информативный рассказ про замки и вело путешествия, очень хочется повторить.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

?7,5 ?? балів. Знову звіт, знову хроніка... та почуття гумору автора на поверхні. Стиль хоч і техно-звіту, але витриманий і добре змащений емоційно. Приємно і цікаво було подорожувати з автором.   6-е місце.

Кравчук Олександр

Відразу помічається серйозна робота автора з текстом, лексична та граматична довершеність твору. Проте, можливо, таким чином Володимир мимоволі пожертвував різнобарв?ям стилю ?золотої осені? (за наявності такого багатого матеріалу!) заради чіткості та правдивості викладеного.
Також помічається деяка замкнутість (принаймні так здається з тексту) учасників подорожі по відношенню до оточуючого світу. Ніби вказані події проходять осторонь, не торкаючи, скажімо так, струн душі наших велосипедистів.
Далі, не зовсім коректними здаються реверанси у бік певних релігійних течій, оскільки потрібно розуміти, що такі думки викликатимуть неоднозначні реакції у прихильників різного роду ?опіумів народу?.
Наприкінці тексту бачимо іронічну критику розповіді (?писаниною? називає її Володимир) і відокремлення сухого списку відвіданих об?єктів, хоча хотілось би поряд з цим в наступних есе побачити більше акцентів на процесі їх дослідження.
Наостанок хочеться подякувати автору за підбірку чудового варіанту вело-прогулянки західною Україною, яка, виявляється, має стільки визначних місць, здатних вміститись в формат 4-денної подорожі зі ?сталевими друзями?.

6.

У світі мрій. Автор: Володимир Горбаченко.

Симончук Наталія

Рассказ оставил двойственные чувства. То в одном предложении красивая лирика, то сухие выжимки или набор фактов. Автору еще нужно искать свой стиль. В тексте также есть такие недочеты - несостыковка падежных времен, грамматические ошибки, нецензурное выражение.

Марина Кондратенко

То ли Карпаты впечатлили автора меньше, чем  Крым, то ли дело пошло на поправку, но факт остается фактом: рассказ получился читабельным.  Даже начинаешь сочувствовать главным героям, ведь не повезло им с погодкой в походе, как ни крути.  Но все равно эмоций и "щенячьего" восторга как-то слишком много, да и периодически автору просто не хватает словарного запаса, потому возникают повторы. В общем, до вершины мастерства еще идти и идти, потому желаю не сдаваться, глядишь таки "откроется второе дыхание".

Ірина Засипкіна

Очень много ненужной информации, которая часто повторяется. Например: "Периодически делая привал, мы любовались пейзажами и пили воды"; "Продвигались мы весело, шутили и много пили воды"; "Набрали, попили, умылись и двинулись дальше" ... Такое можно сказать практически про каждую (каждую!!!) поездку, нужно подбирать что-то уникальное именно у вас и про это рассказывать, чтобы заинтересовать читателя. Желательно использовать меньше пафоса, быть ближе к народу ;)

Наталья Бельченко

Безграмотность и восторженные банальности на этот раз отчасти компенсируются душераздирающими описаниями драматических эпизодов (история с паштетом) и местных особенностей (история с печеньем) и пр.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

?8? балів твердо. Автору, звичайно ще треба гострити перо, але тут очевидний крок в бік від фото-хороно-звіту, точніше спроба навивати на стандартний стрижень канву аналізу емоцій, наявне структурування. Наявний початок розробки літературних прийомів. Всі три роботи автора різні, але врожайність не можна обійти. 4-е місце. 

Кравчук Олександр

В першу чергу, необхідно сказати, що автору притаманні глибока фантазія та здатність передати її читачам доступною мовою. Помітно, що Володимир намагається зробити розповідь захоплюючою та цікавою. І справді, до кінця твору, як у хорошому детективі, нас тримає в напруженні доля учасників: чи вдасться їм спуститись вниз, чи переживуть вони грозу і т.п., - щось на зразок серіалу ?останній герой?? :)
Дійсно, все це справляє враження веселої пригоди відчайдухів, якщо не брати до уваги той факт, що такі описи можуть сприйматись ?новачками? як звичайні речі та використовуватись в плануванні свого дозвілля. Хоча, матеріал (з точки зору смислового навантаження) можна назвати ?як не треба ходити в похід? і використовувати в підготовці майбутніх туристів? Потрібно зауважити, що згадані труднощі на кшталт мозолів, відсутності продуктів, зовсім не обов?язкові, а є рисою багатьох початківців-авторів, які намагаються показати ?геройство? таких походів, забуваючи, що досягти здорової гармонії з природою, навіть у декілька разів складнішому поході - цілком нормальна річ, до якої потрібно і можна прагнути.
Негативний відтиск на враженнях після розповіді залишають часті граматичні помилки, допущені Володимиром, що свідчить про недостатню роботу автора над текстом. Також не додають честі закиди щодо ?західної інтелігенції?, адже в горах всі є рівними незалежно від расової, класової чи національної приналежності. Незвичним є використання завуальованої нецензурної лексики. Невже такі пікантні моменти не могли бути упущеними? Нас же читає різноманітна аудиторія, не кажучи вже, що платформа конкурсу трохи відрізняється від дворового паркану? Далі хочеться сказати Володимиру, що використання таких оборотів як ?морда кота не могла достать еду? схоже на ефект ?залізом по склу?, добре, що хоч ?кот-Бегемот? живе не в Україні, а то б дісталось автору на горіхи?
Разом з тим, не зважаючи на вищевказані моменти, не можна відкидати враження всеперемогаючого життєстверджувального підходу, який залишає читачам Володимир. Адже це та основа, без якої неможливий шлях до все нових і нових пригод.

7.

Gorgany race 2010 або не ходіть діти до Африки гуляти. Автор: Микола Пресіч.

Симончук Наталія

Замечательный рассказ. У автора есть свой стиль, читается легко и с интересом. Не оставляет равнодушным и прекраснейший украинский язык, который льется "струмочком" по страницам рассказа.

Марина Кондратенко

Написано приємно, от тільки почав автор досить різко (а де ж хоч якийсь вступ?), і забагато виправдовувався під кінець, що аж починєш відчувати себе злюкою-суддею, якому зараз вирішувати, стратити цю команду, чи хай ще трохи поживе :) Крім того, так і не вдалося зрозуміти основної ідеї розповіді, бо назва ще не радить "в Африці гуляти", а кінцівка вже навпаки закликає перевірити себе...

Ірина Засипкіна

Схоже більше на звіт (прийшли, побачили, зробили), ніж на художню розповідь. Не вистачало якоїсь родзинки, пліток, скандалів, брудних інтриг між командами, сенсаційних подробиць :)

Наталья Бельченко

Ненав?язливий гумор справляє гарне враження. Але забагато суто специфічних обтяжливих подробиць.

Гонтарік Вікторія

Легко написаный подробный отчет про Гонку.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

?7,5+? балів - за непогану хроніку  першої спроби екстрім-марафону - першу з трьох робіт автора в номінації. На відміну від другої його роботи, ця робота краще збалансована та витримана. Відчувається Вступ, Розвиток та Закінчення. Фото гарно розташовані. Вдале використання гіпер-посилань. 1-е місце.  

Кравчук Олександр

Досить непоганий опис переживань учасників гонки, але замало художньої цінності. Розповідь насичена сухими фактами, спостерігаємо монотонне викладення процесу перегонів. Мало уваги приділено якимось особливостям, що відрізняли б подорож і могли зацікавити читачів. Помічається також наліт зверхнього (можливо підсвідомо) ставлення до інших учасників, які ж бо завадили нашому герою краще пройти запланований маршрут. Дещо розбавляє дані моменти вдале використання гумору.

8.

Кавказ у моєму серці. Автор: Юлія Юрасова.

Симончук Наталія

Рассказ хоть и короткий, но оставил только позитивные впечатления. Работа кажется полной и законченной.

Марина Кондратенко

Отлично! Маловато описания самого похода, зато как передана атмосфера и с помощью слова, и с помощью фото. Думаю те, кто побывал на Кавказе и тоже видел все красоты, просто не могли мысленно не вернуться в то время, чтобы прочувствовать все эмоции заново. Этот рассказ - неоспоримое доказательство того, что горы-таки покоряют нас.

Ірина Засипкіна

Вот так оно и бывает, в жизни пот, грязь, трудности, но в памяти остается совсем другое - свобода, ощущения полета и полноты жизни. Прекрасно передана атмосфера счастья! Все так и есть.

Наталья Бельченко

Эмоциональный лирический рассказ, сродни стихотворению в прозе.

Гонтарік Вікторія

Как для отчетов, то очень уж неинформативно. Этот рассказ лучше было в конкурс фото-отчетов, если фотки доработать.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

Типовий звіт, які важко судити літературно, бо вони будуються за сталою схемою. Вдалі фото і вони вдало підписані, є спроба розбавити хронологію емоціями , враженнями. ?7-? балів, як для звіту про перші кавказькі враження. 8-е місце.

Кравчук Олександр

Юлія, як і у попередніх роботах, невтомно показує таку близьку можливість сприйняття прекрасного, виходу за межі сірої буденності та заглиблення в абсолютну гармонію з оточуючим світом.
Рефреном звучать оди первозданній природі, її всеперемогаючій силі, перебуваючи наодинці з якою усвідомлюєш дріб?язковість суєти та галасу міста?
Помітним є багатий емоційний світ Юлі, яка в лаконічній формі, без зайвих деталей майстерно передає його на папір. Деяка гіперболізація фізичних труднощів викликає захоплення героїчністю учасників подорожі та здивування водночас. Адже, ?важкий рюкзак, оніміння пальців та судоми ніг? не мають бути неодмінними атрибутами туриста в поході.:)
Слід відмітити вдале використання автором епітетів для зображення явищ природи. Так, Кавказькі гори постають перед нами ?многоликими, непредсказуемыми, порой опасными, но такими чарующе красивыми?. Одним словом, романтика?
Наостанок хочеться сказати, що чим більше людей на зразок Юлії з?являтиметься в наших ?бетонних клітках?, тим більше шансів наблизити їх до таких мальовничих куточків як Кавказ, маленька частинка якого повернулась з Юлією до України.

9.

?Буки?, або ?Це просто Біда?.. Автор: Володимир Горбаченко.

Симончук Наталія

Конечно приключения автора в отделении милиции - это яркое эмоциональное впечатление (и ему посвящено 2 главы), однако такое описание имеет все же далекое отношение к туризму. Вторая часть рассказа порадовала больше. У автора неплохой стиль, только уж больно сильная концентрация на описании деталей, и не раскрывается при этом общая форма и суть путешествия.

Марина Кондратенко

Эх, романы бы любовные автору писать, или детективы приключенческие, а не "небольшие" рассказы. Такая фантазия пропадает, столько допридумать... Да план милиции довыполнить нужно было, только и всего. Необходимо ж доказать стране, что она не зря на них деньги тратит. А вот замечания по поводу речи "доблестных защитников" таки стоило упустить, а то аж смешно становится такое читать у человека, который и сам дааааалеко не без греха в этом плане. Настроение рассказа так и не было понято, то ли порекомендовать нам место автор хотел (красоты-то описывал), то ли отвадить (ведь и менты злые, и водопад искусственный - одна "беда" кругом). В общем, спасибо за фото и за наводку на город "секретный" :) Будем теперь знать, что ножи с вилками от милиции прятать нужно, чтоб реальных бандитов ловили, а не время рабочее убивали.

Ірина Засипкіна

О, я вижу самокритику в тексте (про ошибки) - это похвально. Вы сами знаете над чем работать ;). А вообще, получилось очень интересная история.

Наталья Бельченко

Автор не устает покорять читателя, и с точки зрения формы (построения текста) это отнюдь не безнадежно. Если бы не язык, который не всякому легко вынести. А после изнурительных первых глав (история с ножом), читая остальное, чувствуешь прямо-таки облегчение.

Гонтарік Вікторія

Веселый, но сумбурный рассказик.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

Гумор і лише гумор витягує цей нарис... оповідання хоч і хронологічне, але саме гумор зсуває акценти. Стиль, різноманітні помилки, курйозність випадків - все сплітається в щось органічне в своєму виді, живе. Реально змусив сміятися... Тому важко поставити щось нижче за ?7? балів. 4-е місце.

Кравчук Олександр

Як і в і іншій розповіді Володимира ?У світі мрій?, бачимо недостатню роботу автора над своїм творінням, відсутність епітетів, метафор, що збіднює текст до рівня розмовного жанру. Впевнений, що перечитавши ще раз, або давши покритикувати товаришам перш ніж надсилати на конкурс, автор досяг би більшої виразності та художньої цінності роботи.
Хочеться зауважити також, що настільки деталізований текст складний для сприйняття. Це треба обов?язково врахувати для наступної творчості Володимира, адже перевантаження подробицями втомлює і розосереджує читача.
Окремо здивувала теза щодо ?страшного лісу, схожого на фільм жахів? - відверто невдалий підхід. Можливо десь на інших ресурсах це і могло викликати певне захоплення, але ми на туристичному сайті і його читачами є переважно ТУРИСТИ, люди, для яких ліс - другий дім, за визначенням:) НЕ взяти з собою ніж (і як наслідок проблеми з їжею), розраховуючи на те, що люди в формі його повернуть - без коментарів.
Хоча сам приклад з міліцією кумедний і ще раз нагадує в якій ?розумно влаштованій? системі ми живемо. Власне, це було б смішно, якби не було так сумно? Сподіваємось, наступного разу учасники будуть більш обізнані в правовому полі, аби не потрапити до схожих ?пригод?.

10.

Львів та "Нічне божевілля" 2010. Автор: Максим Ретівой

Симончук Наталія

Интересный рассказ. Неплохо и с юмором рассказано о гонке. Автор также смог очень гармонично вписать в общую тематику описания увиденного и вне гонки (Львова). В целом очень неплохой слог, есть свой стиль. Читать было интересно.

Марина Кондратенко

После прочтения остается впечатление, как после хорошей книги: перенеслась, мысленно поучаствовала, и уж точно прочувствовала. Очень увлекательно, не возможно оторваться. Очередное подтверждение, что талантливые люди хороши во всем: и в марафоне себя показать могут, и рассказы отличные пишут.

Ірина Засипкіна

Понравился эпиграф - сразу задает правильное настроение. Полезная информация по экипу и порядку действий при подобных мероприятиях  - возможно пригодится. Львов открывается с другой, неизвестной простому путешественнику стороны - с велосипедно-ночьной. Нестандартный взгляд на вещи. Повествование держит в постоянном напряжении - "что же будет за грязищей, а дальше, в следующем кругу?".

Наталья Бельченко

Очень зримые и ёмкие описания. Читается с удовольствием.

Гонтарік Вікторія

Драйвовый рассказ-впечатление от гонки, как будто сама в ней поучаствовала и поболела.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

Один з багатьох представлених на конкурсі хроно-звітів добре підкріплених фото. Дуже близький до технічного. Іноді наявні художні оберти, що дозволяють відчути динаміку, експресію перегонів, та менше, ніж очікуєш... це ?витягує? роботу на ?6,5+? балів. 9-е місце.

Кравчук Олександр

Прочитана робота залишила враження непоганого опису проходження велоперегонів.
Автору вдається тримати в напрузі читачів, проводячи їх численними колами треку. Проте, Максиму дещо бракує творчого підходу (якщо ми оцінюємо саме ?літературні? складові тексту). Думаю, не всім також буде зрозумілим насичене використання вело-термінології та сленгу, що автоматично звужує читацьку аудиторію есе.
Разом з тим, розповідь заслуговує на увагу за рахунок притаманного запального викладення думок та азарту, який мимоволі передається нам і змушує замислитись над участю в такого роду змаганнях.

11.

Полонинський сюрреалізм Чорногори. Автор: Артем Гощіцький

Симончук Наталія

Рассказ производит впечатление вырванного текста из чего то большего. Хотя скорее всего это все же замысел автора. Фотографий хоть и мало, но они интересно подобраны. Однако все же остается впечатление - что чего то этой работе не хватает - завязки и концовки.

Марина Кондратенко

Інформативна, яскрава, жива розповідь, що під кінець ще й змушує задуматись про свій рівень "свинства".  Шкода, що фото небагато, адже, доповнюючи текст, вони показують, наскільки усе ж таки гарні й самобутні наші Карпати!

Ірина Засипкіна

Повчальна розповідь з історичними ретроспективами. Трохи чаморочна, але такий вже він - сюрреалізм.

Наталья Бельченко

Гармонійний високохудожній твір. Чудова мова і яскраві образи. Дуже доречні й історичні екскурси, й цікавий фінальний висновок.

Гонтарік Вікторія

Супер рассказ-впечатление, достаточно короткий, чтоб не стал скучным и достаточно захватывающий, чтоб не отрываясь читать до конца.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

Добре підібрана назва - відповідає спробі витримати стиль. ?8+? балів... бо саме спробі. Засоби передачі образів місцями гоструваті. Сподобалися історично-технологічні екскурси, хоча вони грубувато впліталися в твір. Відчувається сируватість роботи. Заслуговує не менш ніж на 3-е місце. Хороша конкуренція другому, та гармонійності все ж не вистачає. Впевнений - автору треба не зупинятися - хороші задатки! 3-е місце.

12.

Згадуючи цей виїзд в Крим. Автор: Ганна Шляхова

Симончук Наталія

Рассказ о скалолазном выезде в зимний Крым неплохо проиллюстрирован фотографиями. Однако текст - это больше изложение фактов и событий. Чувствуется какая-то нейтральность автора по отношению к происходящему.

Марина Кондратенко

Автор явно на своем месте, и не только в горах, но и в этом конкурсе. Рассказ плавно перетекает из философских рассуждений в описание отдыха и обратно, причем ни первое, ни второе не становится в тягость. Все понимается, все пропускается через себя, все заставляет радоваться вместе с автором.

Ірина Засипкіна

Хорошая структура рассказа. Понравилась романтика, которой так все и дышит, вспоминаются свои личные моменты полного и всеобъемлющего счастья. При этом хорошая и четкая концовка

Симончук Наталія

Рассказ о скалолазном выезде в зимний Крым неплохо проиллюстрирован фотографиями. Однако текст - это больше изложение фактов и событий. Чувствуется какая-то нейтральность автора по отношению к происходящему.

Наталья Бельченко

Светлый текст. Но немного хаотичны порой реплики.

Гонтарік Вікторія

Хороший спокойный отчет про крым и зиму, даже на выезд захотелось :)

Іванова Олександра та Кашель Олександр

 ?5+? балів.  Стиль не витриманий. Оповідання місцями сумбурне. Персонажі та події час від часу ?падають з неба?. Форма оповідання ?зависає? між спробою художнього нарису та фото-звіту. Праця над постановкою світлин ?середня?, реклама вживання спиртних напоїв - незрозуміла, особливо поруч з дитячою тематикою. Будова назви трохи негармонійна. 11-е місце.

Кравчук Олександр

Розповідь залишає враження легкого присмаку Криму, шуму морських хвиль та веселої компанії.
З самого початку Ганна налаштовує нас на позитивний та веселий лад, якому далі не завадять ні січневий холод, ні ранкова мряка. Як і в попередніх роботах, бачимо поєднання спортивного підходу з багатою фантазією. Проте, здається, твір написано впівсили, тому очікуємо на подальший творчий розвиток альпіністських пригод : )

13.

Кримська сотка - 2010. Автор: Микола Пресіч.

Симончук Наталія

У автора есть свой неплохой стиль, однако в данном рассказе все настолько детализировано, что пожалуй это могло бы послужить хорошим путеводителем по гонке. Однако при прочтении такая детализация немного утомляет.

Марина Кондратенко

Купа тексту, думки у автора плутаються, як стежки під час їх "сотки". Плюс знову ж таки тон постійного виправдовування ніяк не надихає читати до кінця..

Ірина Засипкіна

Сподобалась жива мова написання, близька та зрозуміла. "Папірці про любов до гір" ги-ги ). Доречно було б дати учасникам якісь прикольні призвіська для полегшення запам'ятовування та орієнтування в дійових особах.

Наталья Бельченко

Детальний, але трохи заплутаний і затягнутий опис - звісно, як, мабуть, і сама дорога, проте читач, якого цікавить не тільки практичний бік справи, а й естетичне задоволення, швидко втомлюється слідкувати за рухом.

Гонтарік Вікторія

Написано неплохо, но слишком уж подробно, устаешь читать про каждое КП.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

Розхожий хронікальний стиль... ?6? балів. Написано грамотно, але автор використовує жаргонізми (певно в спробі переказати емоції). Самокритичність час від часу переходить в нагнітання загальної негативної аури оповідання. Шкода, але його форма ?зависає? між звітом та художнім нарисом. 1-е місце

Кравчук Олександр

Знову бачимо надто деталізований текст. Пробачте, але понад 9 тис. знаків - то є занадто. Важко дочитати до кінця текст, художнє виконання якого залишає бажати кращого.

14.

Один день в Індії - Доброзичливий Делі. Автор: Микола Пресіч.

Симончук Наталія

Впечатление от рассказа неоднозначное. Это не первая работа автора, и чувствуется стиль. Но рассказ не производит впечатления целостности. Автор уделяет много времени описанию деталей (даже наверное слишком много), и совсем обще описывает сам ход событий.

Марина Кондратенко

Автор традиційно для себе "стрибнув з розгону в кар"єр", і розповідь залишилась без вступу, та й кінцівка теж не виділяється. Складається враження, що із повноцінного опису поїздки вирвали великий шмат тексту й віддали його на конкурс. Вражають жахливі умови, в яких живуть індійці, але аж ніяк не техніка їх опису.

Ірина Засипкіна

Дуже насичений вийшов день і така ж насичена подіями та емоціями розповідь. По жанру нагадує триллер - ніколи не вгадаєш, що чекає тебе за поворотом, тобто в наступному абзаці. Дуже живо описані будні індійського життя.

Наталья Бельченко

Пронизлива розповідь, хоча й надто песимістична. Важко повірити, що авторові нічого приємного в Індії не трапилося. До того ж він, напевне, заздалегідь був обізнаний з деякими особливостями побуту в цій країні (збираючи матеріал перед поїздкою).

Гонтарік Вікторія

Очень хочется посоветовать скачать путевод "Lonely Planet" по Индии, там на первой же страничке подробно описано про покупку билетов... А так только впечатления, практически никакой информативности.

Іванова Олександра та Кашель Олександр

?9-? балів, враховуючі рясність авторського врожаю. Практично журнальний склад... але приватне переживання б?є через край. Надто багато негативу. Імовірно, це й було на меті автора. Думаю, не всі погодяться з автором в такому сприйнятті Індії, але знайдуться і згодні. Автор подає власні враження, власне сприйняття - має право на це! Високо імовірно, що ця розповідь багатьом допоможе, підготувавши слабку нервову систему. Мінус, який кидається в очі - ?вирваність?. Одразу питання - як все почалося? А що далі? Фото чудові, прив?язка до тексту файна. 1-е місце. 

Кравчук Олександр

Неси это гордое Бремя -
Родных сыновей пошли
На службу тебе подвластным
Народам на край земли -
На каторгу ради угрюмых
Мятущихся дикарей,
Наполовину бесов,
Наполовину людей?
Р. Киплинг

Загалом, після прочитання розповіді залишаються негативні емоції та зіпсований настрій. І справа не в тексті, сам по собі він досить добре відпрацьований, грамотно та досить майстерно викладений. Враження справляють умови, в яких живуть більшість індійців.
Злидні, антисанітарія, хвороби? Дивно, що цим жахіттям (причому з певною відразою) автор протиставляє ситу і благополучну Європу, забуваючи про те, завдяки яким країнам третього світу вона є такою заможною.
Для кращого сприйняття, Миколі можливо слід дещо обмежувати потік суб?єктивних думок та переживань, намагаючись більше уваги приділити діалогу з читачем.

15

Новорічні походенькі країною чудес. Автор: Натіка Кудлай.

Симончук Наталія

Рассказ сложно структурированный, ибо это рассказ в рассказе. Что немного размывает общее впечатление от всей работы, так как эти части  кажутся и единым целым, и разными независимыми рассказами. Своей работе автор немного недодал того огня, который ему присущ .

Марина Кондратенко

Игровой и очень живой стиль. Читается рассказ легко и приятно, под конец "экшена" еще и заставляет порадоваться, что в отличии от пассажиров маршрутки, читателю судьба опаздывающих на поезд таки стала известна :) и что Новый год у них полноценно удался.

Ірина Засипкіна

Как-то суховато, местами запутанно и непонятно. Возможно, нужно писать более короткими предложениями, чтобы до всех читателей дошла суть происходящего. И больше разделять текст на абзацы - сплошная куча текста тяжеловата для восприятия.

Наталья Бельченко

Прочувствованное повествование. Даже, можно сказать, нежное, как кроличий пух.

Гонтарік Вікторія

Не отчет, а сплошная задача по математике :). Написан как всегда у Натики хорошо, но не зацепило

Іванова Олександра та Кашель Олександр

?9? балів з 10-ти. Стиль витриманий. Розповідь дотримується логіки ?низки подій? - поширений, але перевірений засіб. Місцями трохи ?згорнуто?, з краплею сумбуру, та досить органічного, ...але загалом грамотно, приємно і цікаво написано, з почуттям гумору. Фото доречні та хороші. 2-е місце.

Кравчук Олександр

Приходится бежать со всех ног, чтобы только остаться на том же месте! Если хочешь попасть в другое место, тогда нужно бежать по меньшей мере вдвое быстрее!
Л. Кэрролл. Алиса в стране чудес

Ще одна серія захоплюючих новорічних пригод за мотивами художніх персонажів від Наталії. На цей раз, після подорожі Одіссея та собаки Баскервілей, ми бачимо ?поневіряння? туристів, які (і ми, шановні читачі, також) наснились Алісі з країни чудес в новорічну ніч. Автор, втім, цього разу не дуже бавить нас деталями новорічних сценаріїв, тягнучи за руку слідами кримських стежок. Але, розповідь, здавалось би звичайної для туристів новорічної прогулянки, залишає по собі свіжі та оригінальні враження.
Вдалим є використання на початку оповіді математичної задачі, яка мимоволі змушує читача вникнути в текст та використати свою увагу і логістичні здібності.
Характерними для стилю автора є використання витончених словесних зворотів, метафор та епітетів, які насичують зміст глибинністю переживань і насиченістю описаних образів. Так, наприклад ?недоуменные подснежники? постають не звичайними весняними квітами, а істотами, наділеними власним характером і емоціями; від світу, виявляється, можна так легко відгородитись нічним багаттям, а суворий кримський вітер перетворюється у Наталії на могутнього доісторичного велетня, що оглядає володіння своїх гір, вриваючись через скельну гряду в прибережні ущелини? Помітними є також веселі нотки, які змальовують негаразди туристичного життя на жартівливий лад.
Хочеться подякувати автору за співпережиті моменти кримської подорожі та побажати нових творчих успіхів!

Категорія ?Туристичні походи та експедиції?

Суддя

Автор. Назва роботи

1.

Щоденник велоподорожі Болгарією. Автори: Анна Іванова, Валентин Радчук.

Камінська

Наталія

Несколько поверхностное, схематичное повествование. При этом во многих местах рассказ перегружен деталями, которые могут быть интересны только участникам этого похода. Полезной информации немного.

Смілянець Наталія

Розповідь по змісту відповідає вибраній для неї назві - щоденник. Досить стисло, сжато описано перебіг подій у подорожі. Не вистачає більш розширених описів цікавинок походу, а також добре було б прикласти до опису графік руху та промальований на карті маршрут з вказівкою денного пробігу, ночівель -це додасть розповіді більшої наглядності та  інформативності.

Кудлай Натіка

Впечатление от рассказа позитивное, но повествованию несколько не хватает информативности - не сразу понятно, сколько человек ехало, каков курс лева. А куда возвращалась Инга, узнаем все-таки в последней строчке - в Киев. Почему именно информативности - поскольку написано сухо и кратко, следовательно, нужно было ?дожать? именно в этом стиле. Примерные расстояния между городами (или хотя бы устали ли велосипедисты), национальные блюда и пр. подробности от читателя утаены. Не хватает собственных обобщений и впечатлений об увиденном, поэтому рассказ кое-где выглядит как перечисление фактов. Возможно, стоило сказать пару слов об истории городов или страны, или объяснить почему именно Болгария (всем одновременно пришло в голову почему?). Но отдельное спасибо за позитив, настраивает на желание попутешествовать по этой стране. Ну и за хоть какое-то вкрапление эмоций, хотя может и не всегда по делу.

Ноздрін Костянтин

На мой взгляд, полезная информация только в 6 и 7 днях.

Набока Віталій

Просто перелік вражень, проте інформації дещо бракує.

2.

Новорічна казка 2010. Автор: Микола Пресіч

Камінська

Наталія

Карпаты у автора получились неинтересными, совсем несказочными (как заявлено в названии). Вообще природа здесь - только незначительный размытый фон, который, к тому же, схематично выписан. По сути, это рассказ о себе, своих гастрономических и других предпочтениях, своих ?люблю? и ?не люблю?. Для такого повествования необязательно выезжать в горы.

Смілянець Наталія

Згодна з автором в тому, що цю подорож важко назвати походом, але невдала спроба - це все ж таки спроба, а об'єм опису та детальне описання багатьох важливих нюансів зимових походів зайвий раз показує гарне володіння автора словом. Зазвичай читачеві, який не був учасником походу, або не є близьким другом групи, не дуже цікаво читати про те, як хтось зустрічав Новий рік 2010, але, наситивши розповідь корисними порадами та інфою, автор має шанси привернути увагу цільової аудиторії.

Кудлай Натіка

Враження від нарису дещо полярні - з одного боку, автор намагається поділитись яскравими моментами, описати те, що його сильно вразило, проте робить це кострубатими фразами, які можуть звести нанівець всю красу пейзажу. А з іншого боку, він ділиться власним досвідом про зимові умови в поході, і це начебто позитивний момент для розширення кругозору читачів, проте теж приходить думка, а чому він хоче навчитись цим простим речам саме на своєму досвіді, а не почитає книги про зимові походи чи не прослухає курс лекцій як ходити взимку заздалегідь? І чому його товарищі з багатим досвідом цих речей теж не знають? І по-третє, не дуже зрозуміло, нащо через кожен абзац відсилати читача до відео, чому не можна висловити словами свої думки та переживання - це ж нарис чи може нова форма вираження, коли не вистачає слів, а є тільки бажання знайти 50 грам?

Ноздрін Костянтин

Полезная информация только в выводах.

Набока Віталій

Доволі непогано описано побут зимового походу.

3.

Мармароським та Чорногірським хребтами. Автор: Олексій Васечко

Камінська

Наталія

Обстоятельный рассказ. ?Скупой? мужской юмор. Многие подробности, а также сухой безэмоциональный стиль изложения отлично вписались бы в технический отчет. Улыбнули отдельные выражения, как например, ?некоторым титаническим усилием воли?. Тем, кто собирается пойти именно этим маршрутом, будет полезно прочитать рассказ.

Смілянець Наталія

Дуже якісно описані кроки. Достатньо корисної інфи для походів в цьому регіоні. Для більш повного опису кроків варто ще додати інформацію (якщо є) по часу проходження та кілометражу. З іншого боку, основна недостатність опису-кроки , що він досить сухий і не здатен зацікавити  стороннього читача регіоном та пішохідним туризмом в цілому.

Кудлай Натіка

Информативно, познавательно. Кое-где ощущается присутствие юмора. Но не хватает изюма, т.е. понимания того, где вы находитесь и зачем вы туда попали. А то как гусенички - идем себе и идем... Но кто хочет пройти по Мармарошам впервые, с удовольствием воспользуется. Ну и новизна не очень высокая.

Ноздрін Костянтин

Много полезной информации, описания колыб, троп, и т.д.

Набока Віталій

Доволі інформативно, хоча дещо одноманітно.

4.

На лижах у країну Полярного Сяйва. Автор: Володимир Горон

Камінська

Наталія

Краткий и одновременно емкий рассказ о значительном походе. Автор умеет в нескольких словах выразить главное, передать атмосферу гор и настроение группы. Полезные технические, кулинарные и другие детали даны легко и непринужденно. Информативность повествования отлично сочетается с живым стилем и лирическими отступлениями. Браво! Отдельное спасибо за юмористические эпизоды.

Смілянець Наталія

Розширений опис подорожі, достатньо насичений інфою, легко читається, досить цікавий для цільової аудиторії (спроможний зацікавити людей лижними походами, вибраним регіоном подорожі, надати потрібну інфу при підготовці). До більшої повноцінності звіту не вистачає хіба що графіку руху.

Кудлай Натіка

Приємний звіт цікавими місцями, персонаж Паша не дає читачеві вилазити з-під столу. Проте мені залишилось незрозумілим, як виглядає Заполяр'я. Тобто деякі подробиці здались зайвими, а інших не вистачило.

Ноздрін Костянтин

Хорошо структурировано. Выводы дня. Отчет по еде, снаряжению, финансам.

Набока Віталій

Інформативно, живенько, досить цікаво.

5.

Сплав Чорним Черемошем та водний похід Прутом на травневі вихідні. Автор: Микола Пресіч

Камінська

Наталія

Обилие скучных подробностей, детальное описание очевидных вещей. Повествование перегружено общими фразами и банальными выражениями. Автор увлечен своей персоной, своими ощущениями и переживаниями, а не тем, что находится вокруг него.

Смілянець Наталія

Стаття написана в оглядовому стилі, легко читається, здатна зацікавити читача водним туризмом та Чорним Черемошем, зокрема. Щоб додати тексту структурованості, варто було його розділити на невеличкі частини з заголовками, ніж залишати суцільним текстом

Кудлай Натіка

Знову боротьба протилежностей не давала спокою під час читання цього твору про перехід ?від мирного життя до водяного походу?. З одного боку цікаво як людина отримує радість від вперше пройденого водного походу, але так важко продиратись крізь відсутність знаків пунктуації із одного складнопідрядного речення у наступне... Автор ніби відтворює у своїй безсмертній творчості всі звивини та перекати згаданих річок. Але після зміни незнайомих слів ?нето? та ?кудою? на щось більш літературне, життя читача начебто налагоджується, іноді навіть знаходиться щось інформативне. І ось нарешті кінець - особливості водних походів нарешті передано, хоча б і за допомогою посилань на більшу, ніж допустима у конкурсі, кількість фото, особливого шрифта, відео та інших відчайдушних засобів, за що авторові окрема подяка! Створилась така собі енциклопедія з матеріалами, що можуть мати відношення до написаного. Якщо забути, що те ж саме можна написати точніше та яскравіше, то взагалі у десятку.

Набока Віталій

В цілому цікаво і з гумором.

6.

Похід Кримом на Великдень. Автор: Микола Пресіч

Камінська

Наталія

Содержательная и информативная ценность приближается к нулю, множество пустых фраз. Вначале повеселили обширные разглагольствования, начинающиеся словами ?Печери досить незвична та своєрідна річ?. Понятно, что сказать что-то новое о самых посещаемых крымских пещерах трудно. Но лучше в таком случае вообще ничего говорить, чем писать банальности.

Смілянець Наталія

У автора гарний художній стиль. Розповіді насичені враженнями, легко читаються. Щодо поданої інформаціїї, кількість її невелика,  вона неструктурована, "розмазана" по тексту (що властиве художньому стилю). Стиль статей дуже підходить ознайомчим журналам з туризму. Здатен зацікавити, захопити туризмом та подорожами пересічного читача, новачка.

Кудлай Натіка

Автор і цього разу не залишивши поза увагою читача той факт, що він ?кудись подався? (с). Засмучує тільки те, що у оригінальному творі немає посилань на зроблені автором домашні шкільні завдання чи малюнки з дит.садочка, а є тільки набір посилань на всі попередні походи. Проте, почекаємо, мабуть у наступній пачці творів цей недолік буде виправлено. А поки що покрокуємо за автором ?20 кг? переходами... Доречі, нащо робити їх такими великими та мучити учасників у перший день походу, тим більше що автор вже водив цим маршрутом, залишилось у ?таїні печерного мороку?. По ходу зустрічаємось із тим же невмінням відібрати 25 фото чи подати необхідну інформацію. Після Ангарського перевалу автору стає незрозумілим, чому немає стежки траверсом, а читачу незрозуміло, де саме він її не знайшов, тим більше у такому затоптаному районі як Ангарський перевал - Демерджі (жін.роду, доречі, бо це яйла). Поки читач продовжував вболівати за учасників походу, автор вже виводить їх на довгий перехід по трасі, виклавши концепцію ?початок та кінець походу майже завжди виходять саме такими?. Мабуть, людина не може впливати на маршрут, і цей постулат можна додати до розлогих роздумів про життя печерної людини, що були приведені на початку твору - тобто, віки та тисячоліття йдуть, а людина не змінюється і не навчається аналізувати свою поведінку.

Якщо хтось ще не бачив всі фото та відео через посилання у тексті, автор люб'язно (чи може прискіпливо?) нагадує про них у кінці розповіді. Залишається тільки порадіти за автора, що зможе і втретє сходити цим же маршрутом, щоб нарешті зробити це без стресу для учасників та читачів.

Набока Віталій

Ще один нарис про похід Кримом, нічим не виділяється.

7.

Малюнки на піску. Автор: Юлія Юрасова

Камінська

Наталія

Порадовала полезная информация относительно качества дорог, самого маршрута. Спокойный тон повествования показался не очень захватывающим, зато автору удалось обойтись без пафоса. Замечательные фотографии вдохновляют на повторение маршрута.

Смілянець Наталія

Інформативна, структурована та не переобтяжена зайвим текстом розповідь про подорож. Гарно підібрані фотографії. Надихає на вело-мандрвіки. Не вистачає хіба що більш детального опису цікавинок на маршруті.

Кудлай Натіка

Інформативно та легко написано, красиві фото. Ти читаєш, а душа відпочиває, нічого зайвого, дякую.

Набока Віталій

Інформація доволі вдало розбавлена цікавим фотоматеріалом.

8.

Подорож до Придністровської Молдавської Республіки. Автор: Андрій Сапунов

Камінська

Наталія

Много полезной информации. Порадовало отсутствие общих фраз, очень личный взгляд. Это рассказ, в котором сразу виден живой человек. Чувствуется, что автор умеет увидеть интересное в самых обычных вещах. Разговорные интонации облегчают восприятие текста. Некоторые куски читаешь, как анекдот. Понравилась разбивка текста на блоки по городам и объектам.

Смілянець Наталія

 Написано досить цікаво, насичено корисною інфою. Розповідь здатна зацікавити читача і послужити таким собі путівником при розробці маршруту Молдавією. Подана інфа зробить плановану читачем подорож без сумнівів більш цікавою. Розповіді не вистачає фотографій.

Кудлай Натіка

Желаю автору купить фотоаппарат, дабы порадовать нас еще фото-интересностями. Новизна и информативность на высоте, читается легко. Немного суховато (добавить масла и эмоций). Желаем автору и дальше своими книгами бороться с попсой и зашоренностью в нашей жизни!

Набока Віталій

Доволі грунтовна підбірка інформація, проте бракує деякої живості і фотографій.

9.

Грузинські акварелі. Автор: Сергій Романюк

Камінська

Наталія

Рассказ затянут. Информативно ценные куски, к сожалению, затерялись в повествовании, которое автор почему-то непременно решил украсить патетическими отступлениями и цветистыми метафорами, в ряде случаев не совсем удачными. Возможно, это объясняется влиянием многословной и пафосной грузинской речевой культуры :).

Смілянець Наталія

У автора дуже насичені епітетами описи і поетичний слог - це й добре і погано. З одного боку це дозволяє глибше проникнутись красою довкілля, а з іншого - переобтяжує текст і трохи втомлює читача. Надалі раджу трішки поекономити на поетичності. Для людей, що шукають перш за все необхідну їм інформацію по регіону для підготовки подорожей або хочуть дізнатись більше про регіон (а на мою думку, це повинно розглядатись як основне призначення таких звітів), фільтрувати розповіді переобтяжені літературною інфою, досить складно. Варто було б додати дані по графіку руху.

Кудлай Натіка

Вот и еще одно повествование сказочника-козака Романюка. Тем, кто не читал других, стоит заглянуть в конкурсы прошлых лет. Но это все-таки литературный рассказ. А не описание поездки. В рецензии говорить нечего, все сказано в произведении. Спасибо!

Набока Віталій

Багато інформації, досить цікаво подана.

10.

Розенкранц в дельті Дніпра. Автор: Максим Ретівой

Камінська

Наталія

Бодрый рассказ, задушевный тон. Автору удалось хорошо передать свои эмоции, при этом, к сожалению, гораздо меньше внимания уделено информативному аспекту.

Смілянець Наталія

Написано весело, жваво, не сухо. Цікава ідея для невеликої подорожі.

Кудлай Натіка

Во всех отношениях приятный поход и не менее приятное описание, сдобренное юмором. Кое-где встречаются следы грамматических ошибок, но когда пристреляешься, перестаешь замечать. Подходит больше к рассказам, чем описаниям экспедиций. Спасибо, что поделились впечатлениями!

Набока Віталій

Середньо інформативно і емоційно.

11.

Не сезон в Болгарії. Автор: Галина Юрасова

Камінська

Наталія

Подробное описание маршрута, информативные детали. Легкий слог. Замечательные фотографии.

Смілянець Наталія

Стисло, лаконічно, структуровано описана подорож. Достатньо характерних фотографій.

Кудлай Натіка

Немного неудачно подобраны фото как иллюстрации к рассказу - например, не хватает поляны желтых цветов в первый день или вида на озеро в день подъема к озеру (где-то оно там за деревьями, за палатками). Остальное порадовало, с удовольствием будем читать еще.

Набока Віталій

Інформація й враження трохи перемішані, бракує цілісності.

12.

Шлях Сантьяго. Автор: Юрій Безсонов

Камінська

Наталія

Замечательный рассказ. Продуманная структура текста, содержательность, полезная информация, отличные фотографии. После прочитанного захотелось увидеть эти места вживую.

Смілянець Наталія

Красиві фотографії. Достатньо зацікавлюючий опис, ідея. Мало інформації по цікавинкам походу, пунктам, які варті уваги, особливостям мандрів у регіоні (хоча, як зазначив автор, не це було метою походу). Не вистачає інформації щодо денного пробігу, графіку руху.

Кудлай Натіка

Просится перенести этот отчет в фоторепортажи, т.к. фото одно другого краше, а впечатления их скорее дополняют. Текст несколько суховат и не слишком информативен (можно было бы таких сказок понаписывать при желании, тема богатейшая!) Но это только по сравнению с другими рассказами из рубрики. Сам же рассказ возбуждает фантазию и желание попутешествовать по Тропе, спасибо.

Набока Віталій

Доволі цікава інформація, в цілому непогано викладено.

13.

Tour de Turkey. Автор: Сніжана Кіцно

Камінська

Наталія

Интересный краеведческий очерк о Турции, ее обычаях и нравах. Правда, лирика в большинстве случаев возобладала над фактажом: полезную информацию о городах и маршруте надо специально выуживать из текста, продираясь сквозь многочисленные истории из жизни группы, которые больше интересны самим участникам, чем постороннему человеку.

Смілянець Наталія

Зібрано багато корисної інфи. Розширений опис регіону, подорожі.  Текст місцями переобтяжений пригодами, багатослівний, не цікавий пересічному читачеві

Кудлай Натіка

Юмор такой же замечательный, как и страна, с информативностью тоже все в порядке.

Набока Віталій

Багато інформації, досить цікаво, проте дещо сумбурно.

14.

Похід кордоном з Румунією. Автор: Микола Пресіч.

Камінська

Наталія

Слишком многословное повествование для такого короткого похода. Познавательная ценность невелика, зато много лирических отступлений и личных впечатлений - в таком обильном количестве они не уместны в данной категории.

Смілянець Наталія

Див. Інші коментарі щодо робіт автора

Кудлай Натіка

Автор знову мужньо веде читача у гору, шукаючи на ?просвітлення? (с), проте як завжди не вистачає інформації по маршруту, узагальнень, забагато подробиць та смайликів, несуттєвих посилань. Жахлива мова. Хоча район чудовий, та сам похід мав би бути цікаво описаний. Ще є куди рости, що не може не радувати.

Набока Віталій

Перелік вражень, проте доволі жваво.

Категорія ?Фотокадр?

Суддя

Автор. Назва роботи

1.

Мармароси та Чорногора. Автор: Ольга Жаворонкова.

Іносов Дмитро

Текстовая часть слабовата и мало выходит за рамки общеизвестных сведений, доступных в сети. Есть несколько интересных фотографий, но они разбавлены случайными маловыразительными снимками. Видно, что фотосъемка делалась ?по ходу дела? и ей не уделялось в походе должное время. Учитывая также частую посещаемость района, отчёт мало выделяется на фоне множества похожих.

Бурлака Марина

Фото переважно хороші, але якщо вже показувати їх широкому загалу, варто поставитись до їх технічної якості серйозніше. Часто пересвіти в кадрах, особливо пейзажах, рожево-фіолетові хмарки, причому явно не призахідні чи ранкові. Для того, щоб знімати проти сонця та ще й в горах, потрібно мати певну техніку. Зміна точки/кута зйомки теж може допомогти. Найбільше сподобались ранкові пейзажі + пес-барбос :)

Сахно Андрій

Многие из представленных фотографий не соответствуют целевому назначению темы конкурса. Многие фотографии интересны скорее автору фото либо участникам похода (Никита на фоне столба, костер и т.п.). Лично меня наиболее заинтересовали 8 из 39 фотографий. Конечно в некоторых из них не особо удачно выбран ракурс (район я знаю достаточно и у меня у самого есть фото оттуда), качество фото тоже оставляет желать лучшего (но не у всех есть возможность купить более качественные фотоаппараты - поэтому этот критерий можно не учитывать), возможно некоторые фотографии сильно пережаты. Имхо, лучше было сделать еще меньше фоток в отчете, но отобрать наилучшие. Район представлен фотографиями довольно полно, отчет вызвать желание сходить в тот район в поход вполне может. С точки зрения текстового наполнения, отчет написан не сильно эмоционально, что в принципе даже положительно, а вот то, что фигурирует много энциклопедических данных - скорее оказывает отрицательное впечатление. Поскольку для последующих групп более интересно и полезно узнать - какие районы похода интересны, какие тех. сложны, расположение родников и мест стоянок, а не читать что "оз. Несамовыте лединкового происхождения".

Хижняк Катерина

ФОТО. Фотографій достатньо багато, більшість - інформативні, відображають регіон, що ним проходив маршрут, а також основні цікаві та корисні (черничник!) точки на ньому. З технічної точки зору фотографії не являють собою нічого особливого: всі туристи мають у своїх альбомчиках такі картиночки. Фотолюбителю нема на що помилуватися. Подеколи фотографія не має чіткої точки фокусу, або картинка взагалі повністю нечітка. Знаю, недостатньо світла, руці тремтять після переходу, але ж фотки на конкурс виставлені, а не друзям за пивом показані! Підозрюю, що автор мало знає про композицію в фотографії, бо я її якось не спостерігала на жодній. Нажаль... Багато фотографій пересвічені, завелика димка, замалий контраст. Неприємно дивитися на фотографії, що їх навіть не потрудилися підготувати перед публікацією! Вивчайте фотошоп та роботи Ансела Адамса, туристи!

ТЕКСТ. Написано цікаво, корисної інформації рівно стільки, скільки необхідно, щоб захотіти повторити маршрут, але не більше. Можна сказати, абсолютно необхідний мінімум. Усе інше - малоцікавий литдибр. Напружують сухі дані про морени та богаті кальцієм грунти. Вікіпедії, насправді, можна було б і поменше. Нудно! Наявні помилки - підручник з російської та спелчекер не завадять.Підписи до картинок не завджи адекватні: дивимося на дерево, читаємо про будинок. І навіщо писати у звіті про те, що попередня група залишила дров, а рис недоїли? Яка з цього користь тим, хто читає звіт та планує повторити маршрут?  

Старченко Євгенія

Много действительно хороших фотографий, передающих красоту района. "Информационные" куски текста воспринимаются как перепечатка из справочника.

Горшкова Ганна

Все фотографии очень яркие: насыщенные цвета, хорошее художественное исполнение, отличная корректировка. По информативности не тянет, очень мало фотографий Марморошского хребта, фотографии очень хороши в художественном плане, но с точки зрения подачи материала для ознакомления с районом либо для завлечения, то  отчет проигрывает. Все приведенные описания неполны, не раскрывают полной красоты и богатства района, и суховаты.

2.

Одиночний трекінг у Гімалаях. Автор: Леонід Перевозчиков.

Іносов Дмитро

Из четырех представленных фоторепортажей, этот пожалуй наиболее интересный. Рассказ полон личных впечатлений автора и любопытных деталей, которые могут быть полезны тем, кто собирается в Гималаи. Фотографии интересны в первую очередь экзотичностью мест, хотя технически контрастность естественного освещения в горах не передана. На многих снимках как тени, так и освещённый солнцем снег провалены.

Бурлака Марина

Фото є цікаві, є не дуже. Текст на відмінно!

Хижняк Катерина

ФОТО. Для такого масиву, ні, МАСИВУ тексту фотографій аж замало, але й ті, що є, насолоди не приносять. Розмилені, нечіткі, бліді та повні димки картинки наче з допотопної мильниці. Це конкурс, панове! До конкурсів прийнято готуватися самим та готувати своїх учасників! Друзі, не треба стрибати вище голови: якщо ти купив флейту, в тебе є флейта; якщо ти купив фотоапарат - ти фотограф.

 

ТЕКСТ. Якби в мене не було завдання оцінити цей звіт, я б точно не читала весь текст до кінця. Як для фотозвіту його аж занадто. Цей звіт - це скоріше щоденик, подорожні записи, що не мають логічного розвитку, не розказують історію. В минулі роки для участі в конкурсі фотозвітів треба було підлаштувати свій звіт під вимоги: тексту стільки, картинок стільки, й не менше. Зараз - якийсь бардак, чесне слово. Сам по собі текст неграмотний, марудний та нецікавий. Тобто, цікавинки є, але вони прискіпливо закопані під шар "випив чаю, поспав, загубився, знайшовся". Авторе, ваш щоденик цікавий лише вашим друзям та близьким, а людина, що захоче повторити ваш маршрут, засне на п'ятій хвилині, а прокинувшись, піде шукати інформацію деінде. Тим не менш, звіт дає деяку інформацію: де, що й за скільки можна сторгувати. Це корисно.

Сахно Андрій

Красивых, интересных фотографий практически нет. Вполне возможно, что помешали погодные условия, а также время суток. Автор отчета явно не фотограф. Хотя есть несколько фотографий, которые заслуживают внимания. Район скорее всего представлен достаточно полно, судя из описания по дням. А вот текстовое наполнение фоторепортажа прекрасно совмещает эмоциональную картину поездки, местных обычаев и достопримечательностей, а также знакомит с нюансами района (какие требуются визы, разрешения, особенности транспорта, ночевок), которые в идеале нужно было бы описать в конце отчета с полными контактными данными (например, по этому пункту контору NTB за получением разрешения и TIMS, без которых на маршрут не попадешь).

Старченко Євгенія

Неплохие снимки красивых мест. Текст - скорее дневниковые записи, чем репортаж.

Горшкова Ганна

Отличный фоторепортаж, но фотографии выполнены скорее в любительском стиле, и художественной ценности в них не много, но тот район, который освещен в них, достоин восхощения любого. Во многом фотографии выигрывают именно за счет района гор и в какой-то степени новой и удивительной для нас страны. Что касается информативности, то отчет написан в легком приятном стиле с выдержанным юмором и живым языком, читая моментально представляешь себе все сложившиеся ситуации и настроения путешественника. Полагаю, что отчет будет полезен будущим путешественникам в страну Непал еще и благодаря коротким сводкам о стоимости транспорта и информации об отелях.

3.

Фотозвіт про похід вздовж Байкалу. Автор: Пелагея Полєнок.

Іносов Дмитро

Интересные и разнообразные фотографии, нетривиальные ракурсы. Снимки хорошо иллюстрируют текстовую часть. Природа, люди, быт. Несмотря на любительский стиль снимков, очевидно, что автор уделяла фотосъемке много внимания, что не всегда возможно в походе, и гармонично выбрала фотографии для иллюстрации рассказа. Текст написан с юмором, читается с интересом. Жалею, что там не был.

Бурлака Марина

О! Нарешті художні фото. Багато :)

Хижняк Катерина

ФОТО. По чотири абсолютно ідентичні фотографії двох сходів сонця. Наче читачі - естооооонці з синдромом Дауна й хворобою Альцгеймера, що їм треба 3 рази повторити. Дякую красненько за турботу! Фотозалізо, що використовувалося для цього звіту, судячи зі світлин, якісне й недешеве, але руки, що його тримають, могли б і потренуватися. Горизонт завалений, композиція десь гуляє, колір та ритм відсутні. Димка, знову ж. Якщо знімаєш гори, треба якось повчитися їх красиво знімати. Гори - не Наомі Кемпбел, щоб завжди красиво виходити на фотках. Так, є кілька цікавих сюжетів: сліди на піску та один закатик, але гарна ідея була зіпсована поганим її виконанням. Дуже мало змістовних фотографій місцевості, неможливо скласти власне враження про територію, якою проходив маршрут.

ТЕКСТ. Васторженний литдибр малєнькой харошенькой дєвачкі пра прагулку вакруг озєра. Звиняйте, що кажу правду. Беззмістовний потік вражень, майже немає даних, що можуть бути корисні наступним, хто пройде цим маршрутом. Смішно й весело, але нецікаво.

Сахно Андрій

Художественных и красивых фотографий очень мало (зато слишком много отобрано фоток рассветов-закатов, хоть и они красивы, лучше было выбрать 1-2 наиболее удачных), но отобранные фотографии достаточно полно знакомят с природой Байкала, а также условиями проживания местных жителей. Характеризуют район похода с разных ракурсов. Текстовая часть отчета достаточно эмоциональна и в меру технически описывает поход, правда не всегда с привязкой к конкретной местности. Спецификой Байкала являются большие пространства, которые сложно передать на фотографиях, к тому же многие группы ходят по берегу озера, что рождает представление однородное представление о природе Байкала, по-крайней мере у меня такое впечатление, и поэтому не сильно хочется на Байкал в пешем варианте передвижения. По моему и не только моему мнению туда лучше ехать в велопоход.

Старченко Євгенія

Хорошие снимки, интересный отчет. Есть и полезная информация, и "лирические отступления", благодаря которым читается не скучно.

Горшкова Ганна

Отличные фотографии, потрясающие закаты и притягательные бухты, достаточно живое описание.

4.

Крим. Оксамитовий сезон-2010. Автор: Ігор Чепорнюк.

Іносов Дмитро

Стоило подойти к выбору фотографий более критично. Некоторые из снимков представляют сомнительную ценность для читателя. Но в целом рассказ занятный, особенно его пещерная часть. Но не хватает снимков пещер. Небольшой треноги и карманного фонарика было бы достаточно, чтобы сделать рассказ уникальным. Ведь фотографий пещер Крыма не так уж много.

Бурлака Марина

Текст читається досить легко, різноманіття і позитивний підхід до опису подій спонукають колись-таки вибратись у Крим). Фото радують часто нестандартними точками зйомки.

Хижняк Катерина

ФОТО. Доволі багато хороших фотографій. Усе на місці, все збалансоване: є й загальні види, і квіточки-букашечки, і високофілософські сходи сонця. Колір, композиція, візуальне навантаження - в порядку. Фотографії мають потенціал, але, нажаль, ретуші, на яку вони заслуговують, вони не дочекалися. Навіть простий баланс кольору зробив би з половини представлених у звіті світлин цукерочки. Гадаю, цей звіт отримає своє перше місце, але просто через те, що інші - ще гірші.

ТЕКСТ. Текст цікавий, достатньо докладний, вказані місця, відстані, явки, паролі. Читається приємно й легко, бо фактаж чергується із жартами й ліричними відступами. Доволі якісний звіт. Реальний (і, як на мене, єдиний) претендент на перемогу.

Сахно Андрій

Красивых художественных фотографий в отчете крайне мало, но они достаточно подробно описывают природу и природные достопримечательности. Излишне много фотографий рассветов и закатов, встречаются относительно однотипные фотографии. Как и в предыдущих отчетах, качество фотографического наполнения оставляет желать лучшего. Текстовая часть отчета в меру эмоциональна, но все равно привлекает внимание и вызывает желание у потенциального путешественника походить в районе, встречаются полезные информационные данные, но их маловато и нет особой привязки к местности.

Старченко Євгенія

Хороший фотограф и хороший писатель. Удалось интересно подать даже такие "заезженные" места.

Горшкова Ганна

Хоть и все места знакомы и многие хожены, но после прочтения захотелось снова там  побывать. Фотоотчет скорее замечательно описан в текстовой части, чем в иллюстрированной, так как фотографии не выделяются высоким качеством исполнения. Но эмоциональная часть выдержана на уровне, к тому же отчет написан достаточно информативно и полагаю будет полезен для ознакомления перед поездкой в эти места.